Nordic Soundscape i Åre

Nordic Soundscape i Åre är en ny stämma för nordisk folkmusik, naturmusik och berättande. Kerstin Sonnbäck rapporterar från en ny stämma med inrikting på rötterna.

Granhornen ljuder över Åre torg. Foto: Kerstin Sonnbäck

I samband med Höstmarknaden i Åre (25-27 september) invigdes stämman på Åre Hembygdsgård. Nordic Soundscape syftar till att synliggöra och tillgängliggöra berättande, folkmusik, naturmusik och dess instrument från våra nordiska länder. Naturmusik och vallmusik stod i centrum för kursverksamheten och konserterna.

Tradition och nyskapande förenades på ett föredömligt sätt. Nya instrument med rötter i vallmusiken presenterades, och bland kurserna kunde intresserade bland annat välja att tillverka sitt eget kohorn under handledning av Simon Stålspets, Torkel Johansson och Jan Nordkvist. Ett av de nytillverkade instrumenten är Granhornet som är en utveckling av kohornet. Det finns redan ungdomsverksamhet i Jämtland där granhornet spelas flitigt. Intresset är stort bland ungdomarna.

Kursverksamheten i full gång. Härjedalspipor under ledning av Gunnar Stenmark Foto: Kerstin Sonnbäck

Övriga kurser under stämman var bland annat Kulning/kaukning- de ålderdomliga ropsignalerna med Kerstin Sonnbäck. Prova på att spela Härjedalspipa med Gunnar Stenmark och Elisabet Grönlund, Låtspel med Anna Aronsson, Polskedans med Petter Björnsson, Ensemblespel med Jens Cormén m.m. Många av deltagarna var musikstuderande från Malungs- och Birka folkhögskola. Även många körsångare hade sökt sig till Nordic Soundscape för att deltaga i kurser och konserter i den storslagna fjällnaturen. Betesdjur från Åres FJÄLLBETE med anställda herdar och vallhundar fanns med under hela höstmarknaden. På hembygdsgården fanns också möjlighet att baka sitt eget tunnbröd.

En av deltagarna på kulningskursen testar sina kunskaper. Foto: Kerstin Sonnbäck

Under höstmarknaden var det gott om tillfällen att lyssna till framträdanden ur utbudet på Nordic Soundscape. På Åre Bageri blev det premiär för en trio bestående av Torkel Johansson (kohorn från 1782), Jan Nordkvist (näverlurstrumpet) och Simon Stålpets (näverbaryton, tuba). De sistnämnda instrumenten tillverkade av Jan Nordkvist, Tällberg. Folkrockbandet Fjällfot har sedan några år tillbaka varit "husband" på marknaden med konserter och framträdanden på olika scener. Fjällfot öppnar och stänger marknaden traditionsenligt varje dag med låtar på kohorn, bockhorn, granhorn, spilåpipa, näverlur och kulning. Fjällfot består av Torkel Johansson (trumpet/näverlur/horn), Anna Aronsson (fiol/spilåpipa/kohorn), Kerstin Sonnbäck (sång/kulning), Per Wiklander (portabel koffertorgel/sång), Clara Kempff (slagverk) och Simon Stålspets (horn/gitarrer/mandola).

Gamla instrument i nya former på Åre bageri. Foto: Kerstin Sonnbäck

Tunggung med Hoven Droven på scenen. Foto: Kerstin Sonnbäck

Från stora scenen framträdde även Jonas Bleckman (cello), Jens Comén (sax), Robin Cochrane (trummor) samt kursdeltagare och som avslutning på stämman blev det "Grande Finale" med Hoven Droven tillsammans med alla kursdeltagare. Riktigt röj på Åre torg där publiken jublade och dansade med, en härlig avslutning på en spännande ny stämma!

Till slut ett stort tack till systrarna Clara och Mia Kempff som fixade och ordnade stämman tillsammans med Vuxenskolan, Åre Höstmarknad, Musikverket och Åre Sockens Hembygdsgård!

Text: Kerstin Sonnbäck