Back to All Events

S.t Persgården, Leksand


Spelkurs med Ulf Störling och Per Gudmundson

Fiolkurs i samband med spelmansstämman i Leksand bjuder på inte mindre än två fantastiska spelmän! Två spelmän som båda erhållit Zorns guldmärke och bor i Leksand. Du får möta båda spelmännen!

Ulf Störling kom i kontakt med fiollåtar 1970. Strax därpå träffade han Hugo Ljungström i Bollnäs och det var i huvudsak hans synsätt och engagemang som la grunden till Ulfs fortsatta spelmansgärning. Andra förebilder är Johan Hall och Olle Nordén i Arbrå, Mautrits Callmyr i Alfta, Olles Jonke från Galven i Arbrå/Alfta finnskog och Nils Frisk i Hällbo i Bollnäs.
Mest frekvent har Ulf Störling spelat tillsammans med Tony Wrethling, Sandviken och Anders Rosén, Malung, två andra ‘regionalromantiker’ med ett okuvligt intresse för gamla låtar och gammalt spel. Nu har Ulf bott i Insjön i över femton år och lärt lite låtar av Ralf Mååg och kanhända tar han upp en ”kringel” eller ”svenska” härifrån också.
Erhöll Hälsingehambostipendiet 1974 och Zorns guldmärke 2008.

Per Gudmundson är en uppskattad spelman sedan tidigt 70-tal, både på egen hand och i konstellationer som Frifot och tillsammans med spelmän som Björn Ståbi, Magnus och Ola Bäckström.

Musikalisk hemtrakt är Rättvik vars rika fioltraditioner utgör grundton i en personlig spelstil som beskrivits som på samma gång kraftfull och lyrisk. Främsta inspiratörer och läromästare har varit spelmän som Paul Bäckström, Blank Anders, Pål Olle, Perols Gudmund och Petters Erik. Utöver musicerandet arbetar han på Folkmusikens hus i Rättvik.
2006 mottog han Zornmärket i guld.

Kursen vänder sig till dig som är kan spela fiol, du behöver dock inte ha spelat låtar förr. Låtarna lärs ut på gehör.

Anmälan och mer information HÄR

Earlier Event: June 29
S:t Persgården, Leksand
Later Event: June 29
S:t Persgården, Leksand