Back to All Events

Boda Gammelgård

Konsert med Pers Hans & Pers Alexander Olsson på Boda Gammelgård
Vad är det som föranlett Två Pers och gjort att vi idag kan skapa detta fonogram? Det började 1865 med Pers Olof Andersson. Han gjorde inte många låtar själv, men lämnade efter sig en begränsad men mycket fin och värdefull låtskatt. Pers Olle, som han kallas, bodde på Pers-Gården i byn Östbjörka en bit utanför centrala Rättvik. Han var en storvuxen och snäll man med en gedigen mustasch och ett lika gediget fiolspel. År 1912 föddes Pers Erik. Pers Erik var en beslutsam man som hade en tydlig karaktär i sitt fiolspel - vilket var lika beslutsamt som Erik själv. Han följde upp på Pers Olles låtskatt och förvaltade den väl. Men kanske mest av allt gjorde Erik en hel uppsjö av egna låtar. Låtar som idag är vida spelade och kända av en större del utav dagens spelmän och spelkvinnor. Däribland låtar som ”Låt till far” och ”Ombyggnadspolskan” för att nämna ett par. För att beskriva hur vi landat i idén om skivan, bör och ska vi börja i rätt ände och det är just våra förfäder. Utan deras engagemang i musiken och bidrag till folkmusikvärlden hade nog ingen av oss suttit här med denna skiva i hand. I vårt förra fonogram låg fokus på att hylla den gestalt och låtskatt som Pers Erik var och har lämnat efter sig. Vi tog där till oss låtarna och gjorde dem på ett sätt som vi trivs med och gillar. Där skrev vi om och försökte uttrycka den vilja som krävs för att genomföra det vi gör idag. Med detta nya fonogram vill vi fokusera på den andra delen som gör det möjligt att göra det vi, med andra, gör. Två pers, två Pers. Två olika saker med olika meningar språkmässigt, men som tillsammans skapar vad vi gör. Utan två pers som i detta fall är två Pers, hade vi inte kunnat göra denna idé till verklighet. Duospel, i sin enklaste form, inom folkmusik lär vara det bästa vi vet. Tillsammans tar vi låten, vår vilja och skapar något som når oss på djupet. I detta fonogram vill vi dela det vi skapat. Inspiration från tidigare generationer men med en egen ”touch”. Vi vill presentera ett format som innebär egenkomponerat med inspiration från våra grunder inom folkmusik. Två Pers är duospel mellan två pers, skapat av två Pers, i sin allra enklaste och renaste form.
Välkomna!

Earlier Event: July 5
Boda Gammelgård
Later Event: July 12
Ångbåtsbryggan, Sollerön