Psst... Spelmanspodden nr 6 ligger ute!

Spelmanspodden_red-677x779.png

Spelmanspodden ger sig ut i skogen, det handlar om vallmusik, en bruksmusik som bl a använts vid djurskötsel i fäbodarna och som idag flyttat in på konsertscenen. Många har fascinerats av den starka och kraftfulla klangen i lockropen, det har forskats kring sångtekniken och i arkiven finns spännande inspelningar. Möt några av de som idag sysslar med vallmusik, som utövare, utbildare, dokumentatörer eller forskare – de har mycket att berätta!

Här hittar du Spelmanspodden nr 6

Premiär för Dalavokal i Falun 13-14 okt

DalaVokal_header.jpg

Dalavokal, vissektionens helg för folksång i Falun, startar 13 oktober kl 18:00 Falu fest och mötens lokaler på Hyttgatan 28 i Falun och fortsätter på Kulturhuset Tio14 under lördagen. Temat för helgen, sången som förmedlar berättelser, löper som en röd tråd genom workshop, seminarium och konsert.

Årets huvudartister är Malin Foxdal och Magnus Zetterlund har spelat tillsammans sedan 2009 och har genom åren jobbat mycket och framgångsrikt med mötet mellan folkmusiken och berättandet. Under dagen berättar de personligt om sina erfarenheter och bjuder på musik från sin stora och brokiga repertoar på två röster, gitarr och oktavmandolin. Malin Foxdal Trio, där förutom Magnus även Anders Nygårds ingår, har tidigare gjort föreställningen Brorslotten och är just nu aktuell med musikteatern På andra sidan Swede Hollow, som har urpremiär på Dalateatern 8 november.

Program fredag Ta med en sång och sköna skor - fri entré!
18:00 Visstuga
20:00 Balladdans

Program lördag
10:00 Berätta Förmedla Gestalta - workshop/masterclass med Malin Foxdal och Magnus Zetterlund
14:00 Kontext och berättelse i sångtexter - seminarium med Lissman Gunnar Turesson
17:00 Konsert med Malin Foxdal och Magnus Zetterlund
19:00 Öppen scen & Trall till dans

Entré för hela dagen, inklusive konsert: 180 kr (studerande 100 kr) Köp biljett här!

Anmäl dig till workshop/masterclass här!

Vill du sjunga på Öppen scen eller tralla till dans? Anmäl dig till Gunnar på telefon 070-359 98 68.

Välkomna önskar Dalarnas spelmansförbunds vissektion tillsammans med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

Magnus Zetterlund och Malin Foxdal

Magnus Zetterlund och Malin Foxdal

Turen har nu kommit till ordföranden i Dalarnas Spelmansförbund, Pontus Selderman

PS.jpg

Hej Pontus! Hur känns det nu när det är mindre än två veckor till vi alla ses på Högfjällshotellet? 
Hej! Jag älskar hösten, och ett säkert hösttecken är vår höststämma på ”Högis”. Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda Dalarnas spelmän den här mötesplatsen – härlig fjällmiljö, legendariskt hotell, god mat och mycket musik!     

Det kommer mycket folk. Finns det sängar till alla? 
Japp, och det är ju en av fördelarna med Högis, det finns både säng-, dans- och spelplats för alla! Efter förra årets succé hoppas vi på dubbelt så många besökare som förra året .   

Hur ser du på din roll som ordförande i Sveriges största spelmansförbund? 
Att leda Dalarnas spelmän är som alla förstår ett omöjligt uppdrag. Men om jag kan vara med bidra lite grand genom att underlätta för spelmanslag och spelmän i Dalarna, och på det sättet betala tillbaka lite av det som den här fantastiska musiken gett mig är det en ära och en förmån!  

Avslutningsvis, kommer du att följa med Maria Nilsson och de andra som tänkt ta en fjälltur, oavsett väder? 
Självklart, på lördag morgon är nog de flesta i behov av lite frisk luft!

Vi ses Pontus!

 

Västerdalslaget laddar för Sälen

På vår rundresa inför ”Låtar på gränsen” i Sälen har nu turen kommit till Anna-Karin Jobs Arnberg från Dala-Floda.

FullSizeRender (2).jpg

Hej Anna-Karin! Stämman i Sälen närmar sig och det ryktas om nyheter i förbundets spelmanslagsbukett.
Ja, alldeles nyligen bildade vi Västerdalslaget. Bakgrunden är att vi känt oss för få i lagen från Västerdalarna som åkt på stämmorna och därmed inte riktigt fått ihop folk till bra dansspel. Undantaget är kanske Malung men vi andra har känt att vår musik inte riktigt kommit fram på grund av detta. Under sommaren skickade vi ut frågan till lagen om de tyckte att det var en bra idé att göra något tillsammans. Responsen var positiv och i samband med Västerdalsstämman formaliserade vi det hela.Det här känns kul och efterlängtat för när vi träffas känns det som att träffa sin familj. Vi har en härlig och unik sammanhållning i Västerdalarna som är viktig att ta till vara. Sen har vi ju väldigt mycket gemensamma låtar också. Alla lag har inför starten fått bidra med två låtar som kan anses vara typiska i deras tradition. Det är inte bara lag som bjudits in utan också enskilda som gillar vår musik och idag är vi cirka 60 medlemmar i den här löst sammansatta gruppen.

Och nu kommer ni till Sälen?
Absolut! Det skulle inte förvåna om de flesta kommer och då blir vi uppemot 50 personer som deltar.

Blir det dansspel?
Vi spelar till dans i Vinterträdgården på fredagskvällen 22.00. Då blir det springlekar, kringellekar och polskor. Det blir minst en låt från varje socken. Från Transtrand till ända ner till Gagnef.

Hur känns det med en stämma i Sälen?
Wow! Kan det bli bättre? Fjäll, fiol och fantastiskt program! Jag blir faktiskt riktigt pirrig av att veta att jag snart ska få träffa alla fina människor, både de som är med i vårt förbund och andra som kommer från när och fjärran. Det här kan faktiskt bli hur stort som helst!

Vi ses i Sälen Anna-Karin!

Är "Låtar på gränsen" nåt för dansare?

Att det kommer vara hundratals spelmän i Sälen under Höststämman står redan klart. Hur ser det ut på dansarsidan? Vi mötte välkända dansaren Anna-Karin Knutz från Leksand för att se om stämman är något för danssugna att se fram emot.

DSC_0541.jpg

Hej Anna-Karin! Har det varit en bra sommar för dansen i Dalarna?
Ja, det har blivit en hel del dans för oss fantaster. Utbudet har som vanligt varit stort; bystugedanser under ”Musik vid Siljan”, danser/konserter i Boda loge, spelmansstämmor i Leksand, Bingsjö, Boda och Furudal. En fin avslutning på danssommaren blev det på polskeuppdansningen i Orsa. Där kunde man både se fin dans och själv dansa till varierad dansmusik. 

Höst och dansare. Är det en bra kombination?
Ja, man börjar komma in i rutinerna igen och börjar bli sugen på att dansa efter det korta uppehållet mellan sommarens begivenheter och starten på höstens schema. 

Hur ser det ut på dansfronten i Dalarna? Är ni många som håller på? Finns det bra möjligheter till dans?
Ja, det är ett stabilt och troget gäng som åker runt på de olika evenemangen i Dalarna. Det finns många tillfällen till dans. Det rullar på med traditionella och återkommande danser i Ovanmyra, Orsa, Leksboda, Västberg, Aspeboda och Falun för att nämna några. För dem som förutom dans gillar naturupplevelser kan ju stämman i Sälen vara en lite annorlunda upplevelse.

Tycker du att det fungerar bra mellan dansare och spelmän här på hemmaplan?
Ja, de spelmanslag/grupper som är inkörda på att spela till dans har ju en vilja och en vana att kommunicera med dansarna, vilket vi uppskattar mycket. I Leksboda bystuga utanför Leksand anordnas varannan vecka dans till olika spelmansgrupper. Detta har blivit mycket populärt bland en del spelmän, som faktiskt frågar efter möjlighet att få komma och spela till dans. Fantastiskt!

Vilken utveckling vill du se?
Initiativ som ovan som leder till samarbete, kommunikation och förståelse mellan dansare och spelmän. Skapa ännu bättre kommunikation om vad som är på gång mellanSpelmansförbundet och tex Folkdansringen och andra kanaler som polskedansare använder för att sprida information. För att locka flera till polskedansen bedriver man nybörjarutlärning  i Aspeboda. Där ordnar man också danskvällar till olika spelmanslag och spelmansgrupper och då skapas ju naturligt möjligheter att testa sina nyvunna kunskaper till spelmansmusik. Jättebra!

Du var med i Sälen på höststämman förra året. Hur var det?
Det var trevligt. Mycket fin musik, god mat och en del dans. De olika spelmansgrupperna spelade medryckande och dansant. Helt okej dansgolv erbjöds, så goda möjligheter till dans fanns.  

Vad förväntar du dig av årets stämma?
Trevlig stämning, god mat och blandning av svensk, norsk och Ethnomusik. Hoppas också att flera dansare kommer att hitta till stämman. Helgen kan bli en intressant kombination av vandring på fjället, musik och dans.

Vi ses i Sälen Anna-Karin!

 

På lördag är det folkmusikkalas i Leksand

Lördag den 2 september går Kulturkalaset av stapeln i Leksand och för den folkmusikintresserade är programmet pepprat med godbitar. Under dagen hittar man aktiviteter av alla de slag staplade både på höjd och bredd. Här följer ett urval av programpunkter med folkmusikprofil. Ta med ditt instrument och kom till Leksands centrum på lördag!

Kulturkalaset.jpg

Lurar & Pipor
Tre instrumentmakare, Jan Nordkvist, Stefan Ekedahl och Jean Pierre Yvert, tillverkar flera olika typer av blåsinstrument. Nu har du chansen att höra hur deras lurar & pipor låter. Under dagen finns dom på Brömsgårdarna och visar sina instrument. 
Plats: Udden 13:00-13:30

Musikkonservatoriet
Konsert med folkmusikelever från musikutbildningen i Falun. 
Plats: Udden 14:30-14:50 

Hazelius Hedin
Hazelius Hedin är en komplett och färgstark duo som med bländande briljans, fyller de svenska visorna med musik som fängslar och berör. Repertoaren omfattar allt från medeltida ballader och sjömanssånger till instrumentala danslåtar. 
Plats: Udden 15:00-15:40

Ale Möller Trio 
Sveriges bästa och mesta multimusikant Ale möller, möter Mats Öber, pianisten och keyboardspelaren som spelar vad som faller honom in. Trion fullbordas med Olle Linder, ännu en multiinstrumentalist från den svenska folkmusikens elitserie. 
Plats: Udden 16:30-17:20 

Leksands Spelmanslag
Konsert med ett av Leksands musikaliska fundament under snart 70 år. Spelmanslaget bildades 1948 och har sedan dess varit en stark kraft för att förvalta en ålderdomlig låtskatt och samtidigt sett till att den fortsätter glöda, utvecklas och leva vidare in i framtiden Plats: Majstångsplatsen 17:30-18:00

Bjäran
De fyra bandmedlemmarna har en gemensam traditionsgrund för den svenska folkmusiken och redan från start hittade dom ett givet sound. Intresset för Bjäran har växt hos så väl vana som ovana folkmusiklyssnare. 
Plats: Udden 18:15-18:50 

Skenet
Den svenska folkrocken är på frammarsch och Skenet leder vägen och tar folkmusiken till nya höjder! 
Plats: Udden 19:00-19:45 

Folkmusik på Bröms
Kom och ta en kaffe, en låt, en titt på sällsynta instrument eller speed-dejta. Här hittar du Folkmusikens Hus, kaffeservering, buskspel, instrumentbyggare, MTA och Musikkonservatoriet. Ett vattenhål för spelsugna och er som gillar folkmusik! Ta med ditt instrument
Plats: Brömsgårdarna 12:00-20:00

Lär dig en låt
Öppen låtkurs med Jon Holmén från Folkmusikens Hus Ta med ditt instrument och öron på skaft så får du lära dig en låt. Musiken är instrumental och utlärning sker på gehör. Lyssna och härma... (Anmäl ditt intresse på plats till Folkmusikens Hus butik) 
Plats: Brömsgårdarna 13:30-14:15 & 16:00-16:45 

Speed-date med MTA
Artister, musiker & låtskrivare! Välkommen på speed-dating med MTA som är ett av de ledande bokningsbolagen i Sverige inom folkmusik, visa, världsmusik och jazz. Dom bokar i dagsläget konserter över hela världen. MTA finns på plats - redo att ta emot dig, dina demos, videoklipp, biografier m.m. och ge dig direkt feedback. Passa på att ställa dina frågor... 
Plats: Brömsgårdarna 12:00-20:00

Nyfiken på Musikkonservatoriet? 
Ta chansen att träffa representanter från skolan! Musikkonservatoriet i Falun är Sveriges ledande musikgymnasium/eftergymnasiala musikerutbildning. 
Plats: Brömsgårdarna 12:00-20:00

Hela programmet hittar du via denna länk: Kulturkalaset program

 

Låtar på gränsen 22-24 september

Favorit i repris! Höststämma i Sälen.

Dalarnas spelmän har en lång tradition att träffas på höstkanten. Förra året var det premiär för Högfjällshotellet i Sälen som värd för höststämman och det blev en lyckträff både för spelmän och hotell. Dalarnas spelmansförbund är mycket glada att kunna bjuda in till ännu en kalashelg när årets upplaga av Låtar på gränsen går av stapeln!

Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.

Stämman namn, Låtar på gränsen, anspelar såklart på Sälens geografiska närhet till den norska gränsen. Även "på andra sidan kölen" finns det rikligt med utövare som verkar i en stark och levande tradition. Vi bjuder in dessa till vår stämma på fjället och tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna (och såklart övriga svenska landskap), Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.

Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svensk samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.

Läs programmet här

Årets låtkurs: Låtar i Brekkentakt

Tron Steffen Westberg spelade sig in i historieböckerna under Landskappleiken i 1999 med sin CD ”Nordafjells”. Han är idag den mest centrala förmedlaren av traditionsspel från Røros, Tron är sedan starten medlem i gruppen Småviltlaget och har medverakt på ett flertal CD varav två kritikerrosade soloutgåvor. Han är känd for sitt intensiva och drivande spel av de gamla låtarna från gränslandet i Brekken. Tillsammans med spelkamraten Magne Eggen Haugom handlar de mest om den gamla spelformen ”grovt og graint” vilket man bla kan höra på CDn ”Bror” som man gav ut tillsammans med Anders Bjernulf och Fredrik Lindh.

Pris: Medlem i DSF 300 kr (ej medlem 500 kr)

Anmäl dig här!

Bli ledare i FolkUngar

FolkUngar söker nya ledare till sina musikverkstäder. De bjuder in till en ledarutvecklingsdag på Högfjällshotellet den 23 september under Låtar på gränsen i Sälen.

Läs mer här!

Anmälan och information om stämman

Än finns chansen att boka in sig på spelmansstämman i Sälen den 22-24 september.

Boende
För medlemmar i Dalarnas spelmansförbund gäller följande boendepriser 22-24/9:

Hotellrum del i dubbelrum
1120:- per person inkl frukostbuffé (lördag & söndag) samt grillbuffé (lördag)

6-bädds lägenhet med självhushåll inkl grillbuffé (lördag)
6 pers per lägenhet = 450 kr per person
5 pers per lägenhet = 570 kr per person
4 pers per lägenhet = 570 kr per person

För bokning, välkommen att kontakta Sälens Högfjällshotell
tel +46 280-871 00, info@hogis.se

Hotellets hemsida för evenemanget 
http://www.hogis.se/noje-event/spelmansstamma-22-24-september-2017-0

Programmet
DSF's kalendarium

Anmälan till dansspel
dsf@folkmusikenshus.se

Frågor och övrig info:
Anders Bjernulf (projektledare), 070-237 95 00, ab@desabnorden.se

Bli ledare i FolkUngar på höststämman i Sälen

FolkUngar på Folkmusiknatta Foto: Jon Holmén

FolkUngar på Folkmusiknatta Foto: Jon Holmén

Under "Låtar på gränsen" i Sälen 22-24 september kommer du att erbjudas chansen att gå en ledarutbildning i FolkUngars arbetssätt. Som ledare för FolkUngars Musikverkstad kan du driva musikundervisning för barn utan att barnen behöver förkunskaper i musik eller kunna spela ett instrument. Så här skriver FolkUngar i inbjudan:

"Hej!
Välkommen till en ledarutvecklingsdag 24 september 2017 i samband med Låtar på gränsen – Dalarnas spelmansförbunds höststämma i Sälen! Vi vänder oss till dig som kanske inte ser dig själv som barngruppsledare men har lusten att göra något för andra -­‐ vi vet att du kan, om du bara kommer på den här kursen...."

Läs resten av inbjudan här!

Glömt betala medlemsavgiften?

Det händer den bästa brukar det ju heta!

När man är så många medlemmar i en förening som vi är så är det inte så konstigt att det finns ett rejält antal som ännu inte betalt en medlemsavgift för 2017. Det blir lite för stora volymer för att sätta sig och ringa runt så vi använder vår hemsida för att påminna om avgiften.

Dessutom kommer snart den återupptagna medlemstidningen Dalarnas spelmansblad ut till de som är medlemmar och det vill du inte missa! Tidningen är på tryck och beräknas vara klar den 15 maj. Vi i styrelsen har sett lite digitala versioner men är jättesugna på att få den nya tidningen i handen! Snart, snart...

Betala i nästa vecka så är det gott om tid kvar till tidningen ska skickas ut!

Med vänliga hälsningar, Styrelsen

Ny hedersmedlem i samband med årsmötet

Tack och tummen upp för en ovärderlig insats, Janne! Foto: Lars Moberg

Tack och tummen upp för en ovärderlig insats, Janne! Foto: Lars Moberg

Enligt Dalarnas spelmansförbunds stadgar kan den ”som gjort särskilt stora insatser för förbundet” väljas till hedersmedlem. En sådan person är utan tvekan spelmansförbundets styrelses ständige sekreterare Janne Wallman och han utsågs därför välförtjänt till hedersmedlem i samband med årsmötet den 18 mars 2017. Efter att ha varit en klippa i spelmansförbundets styrelse i mer än 20 år lägger nu Janne Wallman pennan åt sidan och greppar stråken på heltid i förbundet.

"Att ha en bra sekreterare som håller ordning på formalia och dokumenterar vad om händer är en förutsättning för ett bra styrelsearbete. Dessutom är Janne en person som man kan luta sig mot när det blåser, som kan gjuta olja på ibland livliga diskussioner och han är en bra kamrat”, sa ordförande Pontus Selderman i sitt tacktal. Vid avtackningen var det en märkbart rörd sekreterare som stolt kan se tillbaka sin ovärderliga insats för Dalarnas spelmän och som alltid när hedersmedlemmar utses efter sitt styrelseuppdrag så blir platsen de lämnar en utmaning att fylla. Det ligger i sakens natur och blir tydligt när vi tar oss an uppgiften att följa Jannes exempel. Vi tackar ödmjukast för arbetet genom alla år och ser fram emot sommaren då vi möts igen!

Sedan ett antal år hålls Spelmansförbundens årsmöten på Folkmusikens hus samma helg som Lerdalsstämman. Årsmötet, som bevistades av ett 70-tal personer, inleddes med att en grupp sångare, som gått på kurs för Sofia Sandén under dagen, sjöng några visor i uppvärmningssyfte.

Därefter tog Spelmansförbundets styrelse över och redovisade det gångna året, både vad avser aktiviteter och ekonomi. Det kunde konstateras att 2016 var ett synnerligen intensivt spelmansår med bl a Zormärkesveckan, Riksspelmansstämman i Mora och den nya Höststämman på Högfjällshotellet i Sälen på programmet. Hela verksamhetsberättelsen samt bokslutet kan man ta del av här.

Två nya styrelseledamöter valdes in i styrelsen, Anna-Karin Jobs Arnberg från Dala-Floda och Linnea Hedvall från Leksand. Glädjande kunde styrelsen också presentera en ny redaktör för Spelmansbladet. Det blir Jan Raihle, tidigare chef för Dalarnas Museum som tar över redaktörskapet tillsammans med en gedigen redaktionskommitté. Det första numret planeras att komma ut i början av maj.

Ny ungdomssektion i förbundet

Hej! Vi är ett par ungdomar som är på gång att bygga upp en ny ungdomssektion inom förbundet. Våran huvuduppgift är att arrangera aktiviteter för unga.

Christoffer Knuts och Linnéa Hedvall. Foto: Tommy Gjers

Nu söker vi dig i åldrarna 15-25 år som vill hjälpa till med detta! Vi vill försöka dra med oss så många ungdomar som möjligt i förbundet. Vi kan lova att det kommer bli vansinnigt kul!

Ungdomssektionen skapar innehåll för unga och det vi vill göra är att anordna kurser för ungdomar, hålla i Snapchat-kontot, arrangera resor, vara programledare för ungdomsscener på spelmansstämmor eller kanske något helt annat vi inte tänkt på än! Vill du vara med och bestämma vad vi ska göra? Hör av dig till info@dalarnasspelmansforbund.se.

Mvh Linnéa & Christoffer

Folkligt sångnätverk startas i april

DSF's vissektion startar i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda ett nätverk för folklig sång i Dalarna. Nätverket riktar sig till dig som är intresserad av folklig sång och vill jobba med att fördjupa din och andras kunskap och passion för den vokala folkmusiken i Dalarna. Nätverket är en regional variant av det nationella sångnätverk som tidigare funnits och vill vara en motsvarighet till det nätverk som startades i Gävleborg för några år sedan. De två regionala nätverken ger också förutsättningar för utbyten i framtiden.

Nätverket kommer att träffas två dagar om året, en gång på våren och en gång på hösten. Dessa nätverksträffar kommer att vara forum för sång, diskussion och fördjupning inom folklig sång. Varje träff har minst en person ur nätverket som värd och värdarna får sätta dagens tema och schema. Detta värdskap kommer att rotera så att vi får del av varandras kunskap och perspektiv på den folkliga sången. Platsen för nätverksträffarna kommer också att flytta runt om i Dalarna.

Förutom dessa huvudträffar kan nätverket eller delar av det vara engagerade i sångarrangemang runt om i Dalarna och fungera som en resurs när det gäller informationsspridning och bollplank för sångevenemang.

Den första träffen för nätverket blir den 29 april på Folkmusikens hus i Rättvik. Under dagen kommer vi kika in i Folkmusikens hus digitala arkiv och botanisera bland den stora mängd inspelningar med vokalutövare som finns insamlade från sent 1800-tal och framåt. Dessutom kommer vi så klart sjunga med varandra under ledning av Lissman Gunnar Turesson, balladdansare och visstugevärd extraordinaire.

Är du intresserad att vara med i nätverket? Skicka ett mail till info@dalarnasspelmansforbund.se och skriv några rader om dig själv och din relation till folklig sång.

/Vissektionen

Lerdalsstämman 2017 - Allspel, Allsång och resten av programmet!

Den garanterat myggfria spelmansfesten tar som vanligt Hotell Lerdalshöjden i besittning under en helt vanlig marshelg med organiserat och oorganiserat spel in på småtimmarna. Dessutom slår Folkmusikens hus upp dörrarna under lördag dag och håller Öppet hus med ett rikt program som leder fram till Dalarnas spelmansförbunds årsmöte kl 15 i hörsalen på huset.

Nedan finner du program för Lerdalshöjden och Folkmusikens hus (FMH) samt noter på allspel och allsång. Sångerna kommer att sjungas vid festmiddagen på lördag kväll och om du vill plugga på dem lite extra så kan du göra det med Sofia Sandén på hennes kurs Vispolskor från Boda kl 13:30 på lördagen.

PROGRAM

Fredag 17/3

18:30 Konsert: Gässbikôllor + Duo Fjerdingøy & Andersson (FMH)

Stora scenen, Lerdalshöjden
21:00 Allspel
21:30 Dans till Boda spelmanslag
22:00 Dans till Falu spelmanslag
22:30 Dans till Svärdsjö spelmanslag
23:00 Dans till Bjursås spelmanslag

Vi minns den som i fjol, Lerdalsstämman 2016. Foto: Bengt Stor

Vi minns den som i fjol, Lerdalsstämman 2016. Foto: Bengt Stor

Lördag 18/3

10:00-15:00 Öppet hus (FMH)
Dörrarna står öppna till Folkmusikens hus och under dagen kan du besöka butiken, titta på film, djupdyka i arkivet och avnjuta både fika och Mora folkhögskolas utställning Musik & Tradition.

10:30-12:30 Bodapolska (FMH)
Värdlagets låtkurs i samband med Lerdalsstämman. Knapp Britta Pettersson och Knapp Karin Norrfors lär ut polskor och pratar om hur man får till den rätta ”knycken”.  Två hemliga gäster utlovas!

11:00-12:00 Ethno. Ny film! (FMH)
En ganska pinfärsk film av Fredrik Caresten om det internationella folkmusiklägret för ungdomar som tar Rättviksskolan i besittning en vecka varje sommar. Introduktion av Per Gudmundson.

13:15-14:45 Föreläsning – Folkmusikalisk utbildning, förbildning och inbillning (FMH)
Thomas von Wachenfeldt, spelman och filosofie doktor, föreläser om hur musiken traderas i våra spelmanslag och hur detta hänger ihop med ideologier med rötter i tysk nyromantik och svensk nygöticism.

13:30-15:00 Vispolskor från Boda (FMH)
Sofia Sandén håller sångkurs med fokus på sjungna polskor från Boda. Sången och fiolen har för många spelmän varit tätt förknippade. Här får du lära dig några av de många polskemelodier med text som lika gärna kan sjungas som spelas. Tre av dessa polskor kommer användas som skålvisor under festmiddagen på Lerdalshöjden på lördagskvällen.

 

15:00 DALARNAS SPELMANSFÖRBUNDS ÅRSMÖTE (FMH)

 

19:00 Festmiddag (Lerdalshöjden)

Stora scenen, Lerdalshöjden
21:00 Allspel
21:30 Dans till Boda spelmanslag
22:00 Dans till Leksands spelmanslag
22:30 Dans till Orsa spelmanslag
23:00 Dans till Älvdalens spelmanslag

23:30 Dans till Örebro spelmanslag
24:00 Dans till Rättviks spelmanslag
00:30 Dans till André Løkken & Andrea Lätt

Finlirsrummet, Lerdalshöjden
21:45 Pers Hans & Anders Almlöf
22:30 Boda mollkapell
23:00 Per Gudmundson & Bengan Janson
23:30 Pers Hans & Pers Alexander
24:00 Hilde Fjerdingøy & Hanna Andersson

 

ALLSÅNG

 

 

 

 

 

ALLSPEL

Spelmanspodden, andra avsnittet!

Per Gudmundson och Bengan Janson medverkar i Spelmandpodden nr 2. Foto: Torbjörn Ivarsson

Nu finns nästa avsnitt av Spelmanspodden tillgängligt att avnjutas. I detta avsnitt följer vi med podden på ett besök på Folkmusikens hus i Rättvik. Vi får träffa personalen, dyka ner i arkivet och lyssna till en alldeles nyinspelad duo. Här är länken till Spelmanspodden!

Anmälan till Stiftsgårdslägret

Nu kan du anmäla dig till fyra olika kurser på UngtFolk-lägret på Stiftsgården 8-9 april. En kurs speciellt för nyckelharpa, en för gitarr och två låtspelskurser med inte mindre än sju superfina spelmän som lärare! Det kommer bli en fantastisk helg med Anna Karlsson, Jerker Hans-Ers, Eemil Rutanen, Petrus Dillner, Margaretha Mattsson, Therese Olsson och Kjell-Erik Eriksson.

Låtspel för ungdom, nyckelharps- och gitarrkursen leds av Jerker Hans-Ers, Petrus Dillner och Eemil Rutanen

Nedan kan du anmäla dig på en av kurserna och det finns ett åldersspann för varje kurs. Åldern är en rekommendation och inte en benhård gräns så om du har kompisar som är lite äldre eller yngre så kan du gå med dem ändå. Om du spelar gitarr eller nyckelharpa och har kommit ganska långt så kan du också gå kursen även om du skulle vara lite för ung.

Kursen kostar 500 kr om du är medlem i Dalarnas spelmansförbund och 700 kr om du inte är det. I avgiften för lägret ingår mat, boende och undervisning. Här kan du bli medlem: Bli medlem

Vi bor i våningssäng i Stiftsgårdens fina lägergård och man får ta med sig egna lakan och handduk. För samtliga kurser gäller att du kan hantera ditt instrument och att du är beredd att lära dig på gehör, genom att lyssna/titta/härma. Du kommer att få med dig noter hem från lägret men det är också bra att ha med något att spela in på!

Ledare på låtspelskurserna: Anna Karlsson, Therese Olsson, Margaretha Mattsson och Kjell-Erik Eriksson.

Ledare på låtspelskurserna: Anna Karlsson, Therese Olsson, Margaretha Mattsson och Kjell-Erik Eriksson.

Låtspel för barn (8-13 år)
Träffa fyra spelmän och massor av nya och gamla kompisar! Anna Karlsson, Therese Olsson, Margaretha Mattsson och Kjell-Erik Eriksson (som också leder vuxenkursen på lördagen) lär ut några av sina favoritlåtar. Alla melodiinstrument är välkomna men om du har ett Bb eller Eb-instrument kan det vara bra att veta att tonarterna vi kommer spela är vanligtvis C, G, D och A. Anmäl dig här senast 1 mars!

Låtspel för ungdom (13-18 år)
Ungdomskursen kommer att jobba med folkbandet HRD (tidigare kända som Triplex), med Jerker Hans-Ers som huvudledare. Här får du såklart nya låtar men även prova att spela dem i arrangemang med stämmor och komp. Dessutom får kursen besök av Anna Karlsson och Kjell-Erik Eriksson. Alla melodiinstrument är välkomna men om du har ett Bb eller Eb-instrument kan det vara bra att veta att tonarterna vi kommer spela är vanligtvis C, G, D och A. Anmäl dig här senast 1 mars!

Låtspel på nyckelharpa (13-18 år)
På denna kurs får du fler låtar och trix till din nyckelharpa av Petrus Dillner, en av medlemmarna i HRD. Kursen kommer både att ha egna spelpass och spela ihop med låtspelskursen och gitarrkursen. Anmäl dig här senast 1 mars!

Folkmusik på gitarr (13-18 år)
Träffa Eemil Rutanen, gitarrist i HRD, som visar hur han tänker när han ska spela folkmusik med andra. Kursen fokuserar på att kompa folkmusik på gitarr och kommer både att ha egna spelpass och spela ihop med låtspelskursen och nyckelharpskursen. Anmäl dig här senast 1 mars!

Om du redan anmält dig behöver du inte göra det igen!

Låtspelskurs på Stiftsgården: Kjell-Erik Eriksson

I samband med UngtFolk-lägret 8-9 april anordnar vi kurs även för de som har hunnit bli vuxna. Lärare är Kjell-Erik Eriksson, spelman från Jämtland med en förmåga att beröra med vilken trudelutt som helst och locka fram musik ur en gråsten. 

Kjell-Erik Eriksson. Foto: Karin Alfredsson

Kursen pågår kl 10:00-17:00 lördagen 8 april med paus för fika och lunch. Du bör vara van att hantera ditt instrument och att lära dig på gehör. Ta gärna med dig något att spela in Kjell-Erik på!

Kursen kostar 450 kr för medlemmar i Dalarnas spelmansförbund och 700 kr för övriga. I kursavgiften ingår lunch och fika.

Kursen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt.

Anmäl dig här! Senast 31 mars.