Spelmanspodden-knäppinstrument

13- Knäppinstrument

Spelmanspodden handlar den här gången om knäppinstrument, inte en enda fiol hörs i programmet! Det finns många musiker i vårt land som spelar låtar på olika knäppinstrument, vanligtvis gitarr, men det finns en mängd andra knäppinstrument.

Hur låter gammeldans utan dragspel? Jularbo String Band är en kvartett som spelar kända och okända gammeldanslåtar på sina olika knäppinstrument. Vad blir resultatet när en kombination av historiska, nykonstruerade och modifierade knäppinstrument spelas av musiker med bakgrund i olika kulturer och spelstilar?

Ian Carr och Niklas Roswall spelar både egna låtar och låtar i tradition på gitarr och nyckelharpa, för femton år sen gjorde de en skiva tillsammans, nyligen kom uppföljaren ”Time flies”.

Frågar man Olle Lindvall varför han spelar låtar på gitarr svarar han ”för att jag inte kunde spela fiol” – men spela låtar på gitarr kan han! Han har lärt sig den långa vägen från självlärd till studier på musikhögskola, inte alltid i medvind.

Foto: Jularbo String Band, Ian Carr, Daniel Fredriksson, Magnus Zetterlund, Totte Mattsson och Idris Jafo.

Jularbo-String-Band.jpg

Leksands spelmansstämmas allspelslåtar

Här hittar du allspelslåtarna på noter för Leksands spelmansstämma 29 juni 2019. Allspelet sker under invigningen som startar 18:00. Vill du veta mer vad som händer under dagen? Kolla här!

Fem tusen man - polska efter Roligs Per

Fem tusen man - polska efter Roligs Per

Gånglåt efter Lekatt Mats

Gånglåt efter Lekatt Mats

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 1)

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 1)

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 2)

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 2)

Säbbens d-mollpolska - av Jon Säbb

Säbbens d-mollpolska - av Jon Säbb

Gärdebylåten - trad. Rättvik

Gärdebylåten - trad. Rättvik

Gånglåt från Mockfjärd

Gånglåt från Mockfjärd

Farmors brudpolska - trad. Älvdalen

Farmors brudpolska - trad. Älvdalen

Böl Olles schottis - efter Folk All-in Band

Böl Olles schottis - efter Folk All-in Band

Äppelbo gånglåt - trad. Äppelbo

Äppelbo gånglåt - trad. Äppelbo

Trettondagsmarschen - av Hjort Anders Olsson

Trettondagsmarschen - av Hjort Anders Olsson

Spelmanspodden- vi hälsar på Maria Röjås!

mariarojas01_foto_erik_ask-upmark.jpg

februari 5, 2019

11 Vi hälsar på Maria Röjås – sångerska och pedagog

Spelmanspodden hälsar på hos Maria Röjås, välkänd sångerska och uppskattad lärare på viskurserna vid Malungs folkhögskola. Det är många sångelever som passerat under de mer än 30 år hon varit lärare där, hör henne berätta om att det ändå var lite av en tillfällighet att hon fick jobbet!

”Musik är nånting som man gör” säger Maria efter att ha växt upp i en familj och en miljö där alla – och några till – höll på med musik.

Foto: Erik Ask-Uppmark

För att komma till podden

https://folkmusikenshus.se/podcast/11-vi-halsar-pa-maria-rojas-sangerska-och-pedagog/

För unga - Kurs med Sallyswag

Kom och spela /sjung tillsammans med ungdomar från hela länet på en inspirerande dag med Göteborgs stolthet - Sallyswag. Det blir både workshop med gehörsspel och orkesterspel efter noter som leds av medlemmar ur gruppen Sallyswag. De gjorde en liknande speldag för snart två år sedan på MusikRUM i Västerås.

Alla instrument och sångare är välkomna när vi tillsammans möter ny musik som du kanske inte har spelat tidigare! Deltagarna delas in i tre grupper efter instrument och vi avslutar dagen med att spela upp de låtar och stycken som vi tränat på. Mat serveras kostnadsfritt under dagen.

Kursdag arrangerad av föreningen RUM’s Daladistrikt. 

När:   Söndag 3 februari 2019, kl. 9.30 – 17.00
Var:   Fryshuset, Borlänge
Kostnad: Kostnadsfritt för DUS/DalaLåt

Anmäl dig senast måndag 10 december - Här anmäler du dig!

Sofia-Högstadius-beskuren.jpg

Pers Hans kommer att inleda stämman i Sälen

Foto: Yvonne Cederqvist

Foto: Yvonne Cederqvist

Pers Hans kommer att inleda stämman i Sälen med en solokonsert på fredagskvällen i Fjällkyrkan. Stämmogeneralen Anders Bjernulf åkte hem till Pers Hans och gjorde en kort intervju:

Solokonsert Hans! Hur kom det sig?

Det var ju du som frågade Anders! Nädå, Jag tycker det är kul att spela själv, absolut!

Vad blir det för program?

Låtar från Östbjörka förstås, men också Bingsjö, Rättvik och lite eget. Jag har jobbat extra med det jag skall spela och en del kanske kommer tycka att det låter lite ovant. Men det är OK, alla får spela som de vill!

Hur länge har du spelat fiol?

Sedan jag var åtta år. Det var min farfar Pers Olle och pappa Erik som gjorde grunden. Jag har spelat nästan hela livet. Någon dipp har det väl varit men det har ju de flesta. Min son Alexander har betytt mycket för mig på senare år. Både i spelet men också som en garant för att min familjs spel förs vidare. Sen har jag har oväntat fått en ny fiol på äldre dagar. Jan Larsson har byggt den åt mig. Den nya fiolen blev verkligen en kick. En inte så liten kick!

Vi ses i Sälen Hans!

Absolut! Det blir kul.

Brita är en av ledarna på danskursen i Sälen

Brita Ström.jpeg

Äntligen danskurs! Titeln ”Första hjälpen för spelmän” är ju spännande. Hur kom den till?

Vi tänker att det skall vara en snabbkurs som gör att alla spelmän skall kunna dansa senare på kvällen. Tillsammans med Lotta Johansson och Jon Holmén blir det både bra och kul.

Hur mycket hinner man egentligen lära sig på en timme?

Vi skall lära oss grunderna i polska. Det fixar vi!

Hur länge har du dansat?

Sedan jag var 6 år. Polska sedan jag var 16.

Har du någon förebild inom dansen?

En tidig förebild var Kalle Strandell. Han var min första stora idol och hade en sund inställning till dans som byggde på att dans ”-inte bara skall vara rätt – utan bra också!”. Jag brukar säga ”hellre bra och fel” än ”dåligt och rätt”.

Vi ses i Sälen!

Ja, alla kom dit!

Vi stötte på Zara Helje inför låtkurs i Sälen

Vad kul att du kommer till oss och har kurs Zara! Vad blir det för låtar vi får lära oss på din kurs?

Jag tänker ta med mig låtar från Lima, Transtrand och kanske också någon låt från Malung. Det är låtar som ligger mig varmt om hjärtat.

 

Vad är det för speciellt med de låtarna?

Vi har springlek som är en lite snabbare och svängigare variant av polskan. Melodierna också såklart. Särsklit låtarna efter Omas Per från Transtrand som har vackra melodislingor.

 

Hur länge har du spelat folkmusik?

Sedan jag var nio år.

 

Vad kan man förvänta sig av din kurs?

Fina låtar såklart! Men också lite om ornamentik och hur man får det att svänga.

 

Har du någon förebild?

Ingen person men en musiker som har något att säga och är bra på det de gör. En person som är intressant att lyssna på. Det ger mig en kick!

 

Vi ses i Sälen!

Självklart ses vi i Sälen! Det skall bli kul!

5576821601.jpg

Höststämma - Låtar på gränsen!

Succén fortsätter! Vi anordnar för tredje året i rad Höststämman på Sälens Högfjällshotell i slutet av september. Helgen startar med en kvällsandakt i fjällkyrkan med Pers Hans Olsson kl 21. Som traditionen bjuder är det en gemensam fjälltur under sakkunnig ledning, på lördagsförmiddagen. Eftermiddagen fortsätter med låtkurs med Zara Helje, danskurs med Brita Ström, föreläsning om Zornmärkets historia med Karin Eriksson. På kvällarna serveras högklassig mat, dans till spel i Vinterträdgården och buskspel i alla vrår.

Hela programmet hittar du här

Kontakta Högfjällshotellet på info@hogis.se eller 0280-87100 för bokning av boende.
Prisexempel: Medlemspris i 6-bäddslägenhet från 495kr/person för två nätter, grillbuffé lördagskvällen ingår.
Medlemspris i hotellrum från 1295kr/person för två nätter, frukost och grillbuffé ingår.

Vi ses i Sälen!

Spel och dans vid Daslokan

Nu blir det dans på Daslokan igen! Malungs spelmanslag och Malungs folkdanslag återupplivar en gammal tradition att dansa på ett torkat jordgolv ute i skogen mellan Malung och Limedsforsen. Platsen som använts och återfanns för några år sedan ligger precis i anslutning till en gammal avrättningsplats där det finns fyra dokumenterade avrättningar de senaste århundradena.

Daslokan vinj[1].jpg

Lördagen den 2 juni håller spel- och folkdanslagen från Malung i ett program där man börjar vid avrättningsplatsen och inviger en en nyrenoverad minnessten och sedan fortsätter man bort till Daslokan där Lima spelmämn, Malungs spelmanslag, Malungur och Sjungarfolket ser till att det dansas och spelas vid Daslokan igen. Passa på att uppleva en gammal tradition med dans och musik ute i naturen! Programmet börjar kl 15:00. För vägbeskrivning och mer info: http://vasterdalaspelman.kallbacks.se

Amerikaresan-konsert i Leksands kyrka!

Amerikaresan-affisch.jpg

Sommaren 2018 är Dalarnas Spelmansförbund, tillsammans med  medlemmar från American Swedish Institute Spelmanslag, inbjudna av Battery Park City Authority i New York för att spela på midsommarfirandet i parken. 10 – 15 000 besökare brukar komma till parken och vi är ett 25-tal spelmän från olika socknar i Dalarna som kommer att lämna våra hemman för att delta i firandet och sätta extra mycket dalaprägel på evenemanget.

 Välkomna på detta genrep och konsert inför resan i Leksands Kyrka den 27 maj kl 16.00!

Anmäl dig till Olle Moraeus kurs här!

Låtspelskurs med Olle Moraeus 14 april

En eftermiddagskurs på Stiftsgården i Rättvik vackert belägen vid Siljans strand. Lär dig låtar av en stolt traditionsbärare av Orsas gedigna låtskatt!

Kursen pågår kl 13:00-17:00 och avslutas med att "spela in middagen" och visa ungdomarna som går UngtFolk-lägret vad som hänt under eftermiddagen. Du bör vara van att hantera ditt instrument och att lära dig på gehör. Ta gärna med dig något att spela in Olle på!

Kursen kostar 350 kr för medlemmar i Dalarnas spelmansförbund och 600 kr för övriga. I kursavgiften ingår fika.

Kursen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt.

Här anmäler du dig till kursen: http://folkmusikenshus.se/anmalan-latkurs-med-olle-moraeus/

 

Bullermyrens spelmanslag startar i Borlänge

Totte, Idris, Dania och Bajo förbereder starten av Bullermyrens Spelmanslag. Foto: Jon Holmén

Totte, Idris, Dania och Bajo förbereder starten av Bullermyrens Spelmanslag. Foto: Jon Holmén

Bullermyrens spelmanslag är namnet på vårt färskaste spelmanslag som startar 20 mars kl 19:15-20:45 i Stora salen på Musikskolan i Borlänge. Namnet pekar på släktskapet till bandet Bullermyren som under flera år visat vilken ljuv musik som kan uppstå när spelmän från olika traditioner möts och delar musik med varandra. Fröet till bandet Bullermyren och det nu kommande Bullermyrens spelmanslag såddes i mötet mellan Björn Lindström och Idris Jafo. Björn hörde Idris spela på en konsert i Gävle, telefonnummer utbyttes och nu åtnjuter vi frukterna av intresset för den andres musik i form av bandet som hörts från många av Dalarnas folkmusikscener. Här kan du se ett smakprov från Bullermyrens framträdande på Folkmusiknatta i höstas. Och ett till från 2016.

Anmäl dig till Bullermyrens spelmanslag
I mars startar spelmanslaget som liksom bandet Bullermyren tar avstamp i de rika folkmusiktraditioner som finns i Sverige och Syrien. Ledare för spelmanslaget är Idris Jafo, Saz- och Oudlärare från Aleppo och grundare av bandet Bullermyren, tillsammans med Bajo Kohring, nyutbildad fiollärare vid Ingesunds Musikhögskola med inriktning på folkmusik. Spelmanslaget kommer träffas att tisdagar från och med den 20 mars och siktar till att börja med på ett framträdande på Stora scenen på Bingsjöstämman under invigningsprogrammet 4 juni. Du kan redan nu anmäla dig att vara med. Här anmäler du dig!

Workshop för alla Dalarnas spelmanslag
Samtliga spelmanslag i Dalarna kan boka ett gästbesök från Idris och Bajo från och med februari. Vid besöket berättar de om Bullermyrens spelmanslag och lär ut en låt ur spelmanslagets repertoar. Besöket är kostnadsfritt. Vill ert spelmanslag ha ett besök av Idris och Bajo? Maila Jon Holmén på Folkmusikens hus. jon.holmen(at)folkmusikenshus.se

Nyhet! Gränsland Sälen, 10-13 maj

En sprillans ny superhelg för folkfantaster tar plats i vår kalender från och med i år. Under Kristi himmelsfärdshelgen förvandlas Högfjällshotellet i Sälen till ett eldorado för dig som är intresserad av folklig kultur. Drygt 20 kurser i dans, sång, spel och hantverk blandas med god mat och samvaro.

Anmälan är nu öppen och du kan boka din plats här: www.tontradition.se

gransland2018.jpg