Nyckelharpsträff

Nyckelharpsträff med Dalarnas Spelmansförbunds Nyckelharpssektion på Folkmusikens hus den 2 juni. Vi träffas 10.00 för att spela en stund tillsammans innan vi delar upp oss i mindre grupper för lite låtutlärning. Jeanett Rousu med flera lär ut lite låtar som passar bra på nyckelharpa. Fika finns och när vi blir lunchsugna går vi ut på byn och lunchar. Vi håller på ungefär till klockan 15.00.

Anmäl dig här

Orestämman - Furudals bruk 12-14 augusti

Orestämman - Furudals bruk 12-14 augusti

Fredag 12 augusti

11.00
Fäbodvandring med vallmusik

Vandring till Ärteråsens fäbodar längs den gamla fäbodstigen från Näsets by. Vandringen är 7 km och beräknas ta ca 3 timmar. Med oss är Anna Aronson som spelar vallhorn längs stigen och berättar om vallmusiken. Ciceroner är Sven Risberg och Hans Barksjö. Anmälan och information: Sven Risberg 070-741 21 16 risbergsven@gmail.com

Danskväll och Spelstuga - Kättingsmedjan och Stensalen, Furudals Bruk

Enklare servering i Kättingsmedjan

19.30 - 20.00
Låtar från Ore, Orsa och södra Hälsingland

Ledare och deltagare från dagens kurs i Ärteråsen spelar upp till dans i Kättingsmedjan

20.00 - 21.00
Orsalåtar

Olle Moraeus och Anna-Lena Berglund spelar upp till dans i Kättingsmedjan

20.00-
Spelstuga i Stensalen

Parallellt med dansen i Kättingsmedjan hålls en Spelstuga ii Stensalen. Spelstugan leds av Ingrid och Anders Säbb, Christina och Lars Ljunggren samt Maria Ehrman och Bengt Matsson.

21.00 - 22.00
Låtar från södra Hälsingland

Ulf Störling och Göran Westling spelar upp till dans i Kättingsmedjan

22.00 - 23.00
Låtar från Ore

Sofia Svahn, Magnus Bäckström och Ola Bäckström spelar upp till dans i Kättingsmedjan

23.00 -
Spellista

Dansen fortsätter till de spelmän som antecknar sig på spellistan

Lördag 13 augusti

12.00
Fällmans smedja

Konstsmeden Mats Fällman välkomnar till sin smedja.

13.00
Sillunchknytis hos Fällmans

Ta din sill, din dryck, din snapsvisa och kom! Här äter vi vår egen medhavda sill men tillsammans, och vi sjunger för och med varandra. Alla är lika välkomna. Sångvärd: Sven Risberg.

14.00
Spela Orsalåtar, Stensalen

Är du sugen på att spela Orsalåtar? Kom och spela med Olle Moraeus på spelstuga i Stensalen.

15.00
Serveringen på uteområdet öppnar

16.00
Spela Bodalåtar, Stensalen

Är du sugen på att spela Bodalåtar? Medlemmar ur Boda mollkapell leder en Spelstuga i Stensalen. Tillsammans spelar vi låtar ur den rika Bodarepertoaren.

17.00
Konsert, Kättingsmedjan

Fällmans med vänner

Paus

18.00 Pelle Lindström med vänner

Konferencier: Börje Sommar

Entré: 150 kr

18.00
Spela Ore och mer, Stensalen

Är du sugen på att spela Orelåtar? Och annat? Magnus Bäckström med vänner leder en Spelstuga i Stensalen. Utgångspunkten är Orelåtar men vi blandar och ger ur spelmansrepertoaren från när och fjärran.

19.30
Kalas och jamsession hos Fällmans

En helkväll i spelglädjens tecken.

19.30
Allspel, Kättingsmedjan

Alla spelmän som vill och kan samlas till allspel i Kättingsmedjan. Vi spelar bl.a. Orevalsen, Timas Hans schottis, Ore systerpolska (nr 2), Lilla orevalsen…………

Spelledare: Ola Bäckström

20.00
Dans till spelmanslagen, Kättingsmedjan

Spelmanslag från Ore, Orsa, Boda, Rättvik och Alfta spelar upp till dans

20.00 - 20.45 Orsa Spelmanslag

20.45 - 21.30 Boda Spelmanslag

21.30 - 22.15 Rättviks Spelmanslag

22.15 - 23.00 Alfta Spelmanslag

23.00 - 23.45 Ore Spelmanslag

23.45 - 00.30 Sofia Svahn med vänner

20.30
Finlir, Stensalen

Här spelas folkmusik i litet format, från solo och uppåt. Finlir för finsmakare. Du som vill spela här kan föranmäla hos Börje Sommar, tele 070-6327626.

Servering av mat och dryck hela kvällen, buskspel.

Söndag 14 augusti

11.00
Högmässa vid Bruksdammen

Vid regn i Kättingsmedjan.

Biljetter

Alla programpunkter har fri entré utom konserten i Kättingsmedjan lördag kl. 17.00. Entré till den är 150 kr.

I övrigt kan du stödja Orestämman genom att bidra till den kollekt som tas upp under stämman. Se skyltning på plats eller betala direkt på Swish nr 123 387 29 75. Tack för ditt bidrag.

Logi

Furudals Bruk har gott om logimöjligheter till överkomliga priser. Boka på

www.furudalsbruk.se

Orestämman

Arrangeras av föreningen Orestämman i samarbete med Bilda Mitt, Folkmusikens hus, Dalarnas Spelmansförbund, Ärteråsens Kulturförening, Kättingsmedjan i Furudals Bruk samt många frivilliga krafter i Ore och bland spelmän. Stort tack till er alla!

Read More

Kerstin Sonnbäck är årets Knis Karls-stipendiat!

Kerstin Sonnbäck är årets Knis Karls-stipendiat!

Stiftelsen Knis Karl Aronssons Minne har utsett sångerskan, pedagogen och arrangören Kerstin Sonnbäck till mottagare av Knis Karl Aronsson-stipendiet 2022. Stipendiet kommer att överlämnas i samband med Leksands Spelmansstämma lördag 2 juli. Motiveringen lyder:

”Kerstin är en betydelsefull sångerska, pedagog och arrangör för den folkliga musiken i Dalarna. I hennes sång finns en innerlighet och ett skapande som går rakt in i hjärtat, oavsett genre. Som gränsöverskridande pedagog bjuder hon, med engagemang och värme, på sitt musicerande och sitt kunnande. Kerstin har inspirerat generationer av unga folkmusiker och har alltid, med ett leende, blicken fäst vid nya musikaliska mål.”

Stiftelsens ändamål är att i Knis Karl Aronssons anda genom forskning och insatser av annan art främja den folkliga kulturen, särskilt folkmusiken, i Dalarna.

Grattis, Kerstin!

Read More

Påminnelse om betalning!

Påminnelse om betalning!

Vi ser att det är många som inte har betalat sin medlemsavgift till Spelmansförbundet för 2022, men vi tror att ni vill fortsätta vara medlem i Dalarnas spelmansförbund och att det har blivit en miss i betalningen.
Det är nu dags att skicka ut sommarnumret av Spelmannen och med den entrébiljetten till Bingsjöstämman. Det gick ut en faktura i januari och en påminnelse i mars, nu har det gått ut ytterligare en påminnelse. Har du angett en e-postadress så kommer fakturan där i annat fall kommer den med papperspost. Vi vill be er att kolla om ni verkligen har betalat, vi kommer att plocka bort obetalda medlemmar från registret och därmed upphör även eventuell försäkring.

Välkommen med din betalning, vi hoppas och tror att du vill fortsätta vara medlem i spelmansförbundet.

Read More

Dalkarlsvandringen 2022

Dalkarlsvandringen 2022

Lördag 28 maj kommer årets Dalkarlsvandring fram till kungliga hufvudstaden och går den sista sträckan från Skeppsholmen till Stortorget i Gamla stan. På Skeppsholmen möter spelmän från Dalarna upp och spelar gånglåtar fram till Stortorget där det blir ett kortare program.
Det är fyra år sedan Dalkarlsvandringen genomfördes, så årets vandring blir extra mäktig. Tisdag 17 maj börjar vandringen med sträckan Mora-Garsås alt. Orsa-Tammeråsen, och ca 50 personer brukar delta. Här kan du läsa mer om vandringen www.dalkarlsvagen.se
Vill du vara med och spela sista sträckan i Stockholm? Fix Oskar Flink, Rättviksspelman och spelledare i V-Dala Spelmanslag, håller i spelmännens medverkan. Anmäl dig till Fix Oskar Flink, oskar.flink@gmail.com 076-816 59 42
Detta gäller: Lördag 28 maj kl. 13.15 samling Skeppsholmen. Vi spelar gånglåtar till Stortorget, Gamla Stan. Kortare program på Stortorget. Kom gärna dräktklädd.
Tidigare år har busstransport från Dalarna till Stockholm arrangerats. Vi försöker undvika det arrangemanget i år. Vi hoppas att intresserade dalaspelmän som bor i Stockholm med omnejd hörsammar inbjudan, och att intresserade från andra håll ordnar sin egen resa.
Vi ses på Skeppsholmen 28 maj!

Read More

Nätverket kring nyckelharpan nomineras till Unescoregister

Regeringen har beslutat att nominera Nyckelharpans nätverk till Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv. Det blir Sveriges andra nominering till registret.

Registret över goda metoder (the Register of Good Safeguarding Practices) innehåller program, projekt och aktiviteter som kan tjäna som förebilder för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Nu kan ett mångårigt arbete med att vidareföra och utveckla kunskaperna om att bygga och spela nyckelharpa – med centrum i Eric Sahlström Institutet i Tobo – bli det andra svenska exemplet på registret. Tidigare har Sagobygden i Ljungby nominerats och även antagits.

"Hela nätverket runt nyckelharpan har bidragit till att kunskaperna om att bygga och spela ett instrument som höll på att försvinna har förts vidare till nya generationer. Arbetet är en god förebild i konventionens anda. Det kan användas som en källa till inspiration och engagemang för andra ideella aktörer inom olika områden", säger Isofs generaldirektör Martin Sundin.

Nyckelharpans nätverk består av utövare, folkmusikorganisationer och -institutioner, skolor, forskare, producenter och arrangörer. Eric Sahlström Institutet (ESI) i Tobo i Uppland är en central nod för alla dem som på olika sätt har ingått i arbetet. En av dessa utövare är instrumentbyggaren Esbjörn Hogmark, som står bakom förslaget och har utarbetat nomineringsfilen i samverkan med Isof. Här kan du se en film om Nyckelharpans nätverk som tagits fram inom ramen för nomineringen.

"Den expertkommitté som bedömt nomineringsförslagen framhåller att Nyckelharpans nätverk är ett starkt metodiskt exempel som visar hur en marginell och närapå utdöd företeelse kan få vingar genom ett lyckat samarbete mellan en rad utövare och organisationer. Samtidigt som ett äldre instrument har bevarats har det skett ett innovativt nyskapande som resulterat i den moderna nyckelharpan och flera nya instrumenttyper", säger Annika Nordström som är senior rådgivare och ansvarig för Isofs arbete med Unescokonventionen.

Nomineringen ska lämnas in senast den 31 mars 2022. Först i december 2023 fattar Unesco beslut om vilka internationella nomineringar som slutligen antas till registret över goda metoder. Isof ansvarar för arbetet med konventionen i Sverige i samarbete med bland annat utövare, ideella organisationer och kulturarvsinstitutioner.

Anmälan öppen - Leksands Musikverkstad 2022

Leksands Musikverkstad 2019. Foto: Maria ten Wolde

Unga musiker från när och fjärran – välkomna till två dagars spel med Hoven Droven i sommar!

Leksands musikverkstad genomförs för femte året och som vanligt är alla folkmusikintresserade instrumentalister i åldrarna 8-16 år välkomna att vara med. Kursen startar fredag 1 juli, leds av folkrockbandet Hoven Droven och avslutas med ett framträdande på Leksands spelmansstämma lördag 2 juli. Om vädret är fint håller vi kurserna utomhus men är det för regnigt (eller för soligt) har vi tillgång till Leksands Kulturskola som ligger ett stenkast från stämmo-området på Hembygdsgårdarna.

Läs mer och anmäl dig här!

Kunskapsnivå
Du kan gå Leksands musikverkstad både om du spelat litegrann eller har kommit längre. Vi rekommenderar att du spelat minst två år och kan ta hand om ditt instrument själv.

Tider
Fredag 1 juli 9:00-16:30
Lördag 2 juli 12:00-17:30

Avgift
Kursen är kostnadsfri tack vare stöd från Leksands Kulturskola, Dalarnas spelmansförbund, Folkmusikens hus, Leksands spelmansstämma, Studieförbundet Bilda Mitt och Leksands kommun.

Ses på Bingsjö?
Kursen är klar i och med framträdandet på Leksands spelmansstämma 2 juli men det behöver inte vara sista gången du spelar med Hoven Droven denna sommar. Onsdag 6 juli är det dags för Bingsjöstämman i Bingsjö utanför Rättvik. Om du är där så kommer du kunna vara med på stora scenen i invigningsprogrammet och spela med Hoven Droven och en hel hop ungdomar från hela Sverige. Vill du vara med så kryssar du i det när du anmäler dig och då får deltagaren plus en chaufför fribiljetter till Bingsjöstämman.

Dax att söka stipendium!

Dax att söka stipendium!

”Spelmansresan” En stipendiefond instiftad av landshövdingen Maria Norrfalk

Syfte och användning:

Fondens ändamål är att bidra till att trygga spelmanstraditionen i Dalarna. Detta skall ske genom att med penningbidrag uppmuntra och vidareutveckla unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas

spelmanstradition. Fonden skall stimulera och inspirera stipendiaten att under ett år arrangera möten med länets främsta traditionsbärare och spelmän.

Read More

Kallelse till årsmöte

Kallelse till årsmöte

Varmt välkommen till
Årsmöte för Dalarnas Spelmansförbund
Lördag 19 mars kl. 16.00
Hotell Lerdalshöjden, Rättvik
Dalarnas Spelmansförbund bjuder in till årsmöte 2022 på Hotell Lerdalshöjden. Lerdalsstämman är inställd, men DSF håller årsmöte som planerat. Efter årsmötet samlas de som vill och kan till gemensam middag på hotellet (se nedan). Vi har sedan möjlighet att spela tillsammans i hotellets allmänna lokaler (ej på rummen). Serveringar stänger 01.00.
Vi hoppas på god uppslutning till årsmötet från enskilda medlemmar och representanter för lag och sektioner. Årsmöteshandlingar kommer att finnas på plats i lokalen.
Dalarnas Spelmansförbund arrangerar ingen aktivitet och inget program utöver årsmötet.
Hotell Lerdalshöjden har ett middagserbjudande och ett logierbjudande för spelmansförbundets medlemmar.
• Trerätters middag 525:-
• Logi 850:- per rum oavsett enkel eller dubbel. Priset är per natt och inklusive frukost.
Bokning middag och logi: Hotell Lerdalshöjden tel. 0248-51150 info@lerdalshojden.se
www.lerdalshojden.se

Välkommen!
Styrelsen för Dalarnas Spelmansförbund

Read More

Bullermyrens spelmanslag ses igen

Bullermyrens spelmanslag 2018. Foto: Maria ten Wolde

Äntligen. Innan pandemin var vi många som längtade till tisdagskvällar på Borlänge musikskola och resor och spelningar över länet och landet tillsammans. Efter nyår kommer Bullermyrens spelmanslag börja ses återkommande igen på musikskolan men redan tisdag den 7 december kör vi en uppstart med ny musik för gamla och nya medlemmar.

Bullermyrens spelmanslag spelar musik med en utgångspunkt i nordisk och orientalisk musiktradition men utan gränser för vilken musik som kan vara en del av repertoaren. Vi är öppna för alla musikanter som vill dela sin musik och tradition med andra.

Vill du vara med i Bullermyrens spelmanslag till våren? Här anmäler du dig!

Nyss gick brev nr 2 iväg

Bild från nyhetsbrev nr 2.

Nytt för hösten är UngtFolk’s nyhetsbrev, ett eget nyhetsbrev för dig som vill följa vår ungdomsverksamhet. Efter att vi under pandemin haft ett mycket begränsat utbud planeras just nu framtidens verksamhet för fullt. Registrera dig för nyhetsbrevet så missar du inte allt kul vi har på gång! Här registrerar du dig för nyhetsbrevet: www.folkmusikenshus.se/unga

Här kan du se hur utskick nummer 2 såg ut: https://gansub.com/t/pm/5433857296457/

Mvh UngtFolk