För unga - Kurs med Sallyswag!

Kom och spela /sjung tillsammans med ungdomar från hela länet på en inspirerande dag med Göteborgs stolthet - Sallyswag. Det blir både workshop med gehörsspel och orkesterspel efter noter som leds av medlemmar ur gruppen Sallyswag. De gjorde en liknande speldag för snart två år sedan på MusikRUM i Västerås.

Alla instrument och sångare är välkomna när vi tillsammans möter ny musik som du kanske inte har spelat tidigare! Deltagarna delas in i tre grupper efter instrument och vi avslutar dagen med att spela upp de låtar och stycken som vi tränat på. Mat serveras kostnadsfritt under dagen.

Kursdag arrangerad av föreningen RUM’s Daladistrikt. 

När:   Söndag 3 februari 2019, kl. 9.30 – 17.00
Var:   Fryshuset, Borlänge
Kostnad: Kostnadsfritt för DUS/DalaLåt

Anmäl dig senast måndag 10 december - Här anmäler du dig!

Sofia-Högstadius-beskuren.jpg

Pers Hans kommer att inleda stämman i Sälen

 Foto: Yvonne Cederqvist

Foto: Yvonne Cederqvist

Pers Hans kommer att inleda stämman i Sälen med en solokonsert på fredagskvällen i Fjällkyrkan. Stämmogeneralen Anders Bjernulf åkte hem till Pers Hans och gjorde en kort intervju:

Solokonsert Hans! Hur kom det sig?

Det var ju du som frågade Anders! Nädå, Jag tycker det är kul att spela själv, absolut!

Vad blir det för program?

Låtar från Östbjörka förstås, men också Bingsjö, Rättvik och lite eget. Jag har jobbat extra med det jag skall spela och en del kanske kommer tycka att det låter lite ovant. Men det är OK, alla får spela som de vill!

Hur länge har du spelat fiol?

Sedan jag var åtta år. Det var min farfar Pers Olle och pappa Erik som gjorde grunden. Jag har spelat nästan hela livet. Någon dipp har det väl varit men det har ju de flesta. Min son Alexander har betytt mycket för mig på senare år. Både i spelet men också som en garant för att min familjs spel förs vidare. Sen har jag har oväntat fått en ny fiol på äldre dagar. Jan Larsson har byggt den åt mig. Den nya fiolen blev verkligen en kick. En inte så liten kick!

Vi ses i Sälen Hans!

Absolut! Det blir kul.

Brita är en av ledarna på danskursen i Sälen

Brita Ström.jpeg

Äntligen danskurs! Titeln ”Första hjälpen för spelmän” är ju spännande. Hur kom den till?

Vi tänker att det skall vara en snabbkurs som gör att alla spelmän skall kunna dansa senare på kvällen. Tillsammans med Lotta Johansson och Jon Holmén blir det både bra och kul.

Hur mycket hinner man egentligen lära sig på en timme?

Vi skall lära oss grunderna i polska. Det fixar vi!

Hur länge har du dansat?

Sedan jag var 6 år. Polska sedan jag var 16.

Har du någon förebild inom dansen?

En tidig förebild var Kalle Strandell. Han var min första stora idol och hade en sund inställning till dans som byggde på att dans ”-inte bara skall vara rätt – utan bra också!”. Jag brukar säga ”hellre bra och fel” än ”dåligt och rätt”.

Vi ses i Sälen!

Ja, alla kom dit!

Vi stötte på Zara Helje inför låtkurs i Sälen

Vad kul att du kommer till oss och har kurs Zara! Vad blir det för låtar vi får lära oss på din kurs?

Jag tänker ta med mig låtar från Lima, Transtrand och kanske också någon låt från Malung. Det är låtar som ligger mig varmt om hjärtat.

 

Vad är det för speciellt med de låtarna?

Vi har springlek som är en lite snabbare och svängigare variant av polskan. Melodierna också såklart. Särsklit låtarna efter Omas Per från Transtrand som har vackra melodislingor.

 

Hur länge har du spelat folkmusik?

Sedan jag var nio år.

 

Vad kan man förvänta sig av din kurs?

Fina låtar såklart! Men också lite om ornamentik och hur man får det att svänga.

 

Har du någon förebild?

Ingen person men en musiker som har något att säga och är bra på det de gör. En person som är intressant att lyssna på. Det ger mig en kick!

 

Vi ses i Sälen!

Självklart ses vi i Sälen! Det skall bli kul!

5576821601.jpg

Höststämma - Låtar på gränsen!

Succén fortsätter! Vi anordnar för tredje året i rad Höststämman på Sälens Högfjällshotell i slutet av september. Helgen startar med en kvällsandakt i fjällkyrkan med Pers Hans Olsson kl 21. Som traditionen bjuder är det en gemensam fjälltur under sakkunnig ledning, på lördagsförmiddagen. Eftermiddagen fortsätter med låtkurs med Zara Helje, danskurs med Brita Ström, föreläsning om Zornmärkets historia med Karin Eriksson. På kvällarna serveras högklassig mat, dans till spel i Vinterträdgården och buskspel i alla vrår.

Hela programmet hittar du här

Kontakta Högfjällshotellet på info@hogis.se eller 0280-87100 för bokning av boende.
Prisexempel: Medlemspris i 6-bäddslägenhet från 495kr/person för två nätter, grillbuffé lördagskvällen ingår.
Medlemspris i hotellrum från 1295kr/person för två nätter, frukost och grillbuffé ingår.

Vi ses i Sälen!

Spel och dans vid Daslokan

Nu blir det dans på Daslokan igen! Malungs spelmanslag och Malungs folkdanslag återupplivar en gammal tradition att dansa på ett torkat jordgolv ute i skogen mellan Malung och Limedsforsen. Platsen som använts och återfanns för några år sedan ligger precis i anslutning till en gammal avrättningsplats där det finns fyra dokumenterade avrättningar de senaste århundradena.

Daslokan vinj[1].jpg

Lördagen den 2 juni håller spel- och folkdanslagen från Malung i ett program där man börjar vid avrättningsplatsen och inviger en en nyrenoverad minnessten och sedan fortsätter man bort till Daslokan där Lima spelmämn, Malungs spelmanslag, Malungur och Sjungarfolket ser till att det dansas och spelas vid Daslokan igen. Passa på att uppleva en gammal tradition med dans och musik ute i naturen! Programmet börjar kl 15:00. För vägbeskrivning och mer info: http://vasterdalaspelman.kallbacks.se

Amerikaresan-konsert i Leksands kyrka!

Amerikaresan-affisch.jpg

Sommaren 2018 är Dalarnas Spelmansförbund, tillsammans med  medlemmar från American Swedish Institute Spelmanslag, inbjudna av Battery Park City Authority i New York för att spela på midsommarfirandet i parken. 10 – 15 000 besökare brukar komma till parken och vi är ett 25-tal spelmän från olika socknar i Dalarna som kommer att lämna våra hemman för att delta i firandet och sätta extra mycket dalaprägel på evenemanget.

 Välkomna på detta genrep och konsert inför resan i Leksands Kyrka den 27 maj kl 16.00!

Anmäl dig till Olle Moraeus kurs här!

Låtspelskurs med Olle Moraeus 14 april

En eftermiddagskurs på Stiftsgården i Rättvik vackert belägen vid Siljans strand. Lär dig låtar av en stolt traditionsbärare av Orsas gedigna låtskatt!

Kursen pågår kl 13:00-17:00 och avslutas med att "spela in middagen" och visa ungdomarna som går UngtFolk-lägret vad som hänt under eftermiddagen. Du bör vara van att hantera ditt instrument och att lära dig på gehör. Ta gärna med dig något att spela in Olle på!

Kursen kostar 350 kr för medlemmar i Dalarnas spelmansförbund och 600 kr för övriga. I kursavgiften ingår fika.

Kursen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt.

Här anmäler du dig till kursen: http://folkmusikenshus.se/anmalan-latkurs-med-olle-moraeus/

 

Bullermyrens spelmanslag startar i Borlänge

 Totte, Idris, Dania och Bajo förbereder starten av Bullermyrens Spelmanslag. Foto: Jon Holmén

Totte, Idris, Dania och Bajo förbereder starten av Bullermyrens Spelmanslag. Foto: Jon Holmén

Bullermyrens spelmanslag är namnet på vårt färskaste spelmanslag som startar 20 mars kl 19:15-20:45 i Stora salen på Musikskolan i Borlänge. Namnet pekar på släktskapet till bandet Bullermyren som under flera år visat vilken ljuv musik som kan uppstå när spelmän från olika traditioner möts och delar musik med varandra. Fröet till bandet Bullermyren och det nu kommande Bullermyrens spelmanslag såddes i mötet mellan Björn Lindström och Idris Jafo. Björn hörde Idris spela på en konsert i Gävle, telefonnummer utbyttes och nu åtnjuter vi frukterna av intresset för den andres musik i form av bandet som hörts från många av Dalarnas folkmusikscener. Här kan du se ett smakprov från Bullermyrens framträdande på Folkmusiknatta i höstas. Och ett till från 2016.

Anmäl dig till Bullermyrens spelmanslag
I mars startar spelmanslaget som liksom bandet Bullermyren tar avstamp i de rika folkmusiktraditioner som finns i Sverige och Syrien. Ledare för spelmanslaget är Idris Jafo, Saz- och Oudlärare från Aleppo och grundare av bandet Bullermyren, tillsammans med Bajo Kohring, nyutbildad fiollärare vid Ingesunds Musikhögskola med inriktning på folkmusik. Spelmanslaget kommer träffas att tisdagar från och med den 20 mars och siktar till att börja med på ett framträdande på Stora scenen på Bingsjöstämman under invigningsprogrammet 4 juni. Du kan redan nu anmäla dig att vara med. Här anmäler du dig!

Workshop för alla Dalarnas spelmanslag
Samtliga spelmanslag i Dalarna kan boka ett gästbesök från Idris och Bajo från och med februari. Vid besöket berättar de om Bullermyrens spelmanslag och lär ut en låt ur spelmanslagets repertoar. Besöket är kostnadsfritt. Vill ert spelmanslag ha ett besök av Idris och Bajo? Maila Jon Holmén på Folkmusikens hus. jon.holmen(at)folkmusikenshus.se

Nyhet! Gränsland Sälen, 10-13 maj

En sprillans ny superhelg för folkfantaster tar plats i vår kalender från och med i år. Under Kristi himmelsfärdshelgen förvandlas Högfjällshotellet i Sälen till ett eldorado för dig som är intresserad av folklig kultur. Drygt 20 kurser i dans, sång, spel och hantverk blandas med god mat och samvaro.

Anmälan är nu öppen och du kan boka din plats här: www.tontradition.se

gransland2018.jpg

Sjunde podden seglar in

Nu finns fortsättningen på vallmusiktemat från förra avsnittet att lyssna till.

Spelmanspodden presenterar det andra programmet om vallmusik, nu handlar det om vilka vägar som denna gamla bruksmusik tar sig fram på i dagens samhälle. I programmet möter du sångerskorna och spelmännen Sara Parkman och Samantha Olanders som turnerat runt och gjort succé med föreställningen ”Fäboland”, nyligen släppte de skivan ”Matriarkerna”.

En grupp forskare planerar ett stort tvärvetenskapligt projekt om fäbodlandskapet och vallmusiken, hör antikvarierna Jennie Tiderman-Österberg och Anna-Karin Jobs Arnberg berätta mera. Susanne Rosenberg är mångsidigt verksam som forskare, sångerska och pedagog på Musikhögskolan i Stockholm, hon berättar om hur man hittar sin starka röst – och hur är det, fungerar lockrop i en storstad? Tonsättaren Karin Rehnqvist har sen länge använt klanger från lockrop och vallmusik – men hur får man in denna musikaliska urkraft på ett notpapper?

Här hittar du Spelmanspodden nr 7

Tryckfelsnisse i medlemsutskicket

Det har varit många nissar i farten över jul och vi på spelmansförbundet hade också besök av en i samband med vårt medlemsutskick.

Försäkringsperioden som fanns angiven på avin i utskicket var felaktig. Försäkringsperioden skulle skrivits som 2018-02-01 - 2019-01-31, men vi missade att uppdatera datumen. Du kan ändå använda avin som du fått i utskicket och efter genomförd betalning är dina instrument försäkrade för rätt period.

julbild_small.jpg

Allspelslåtar till Lerdalsstämman

[Uppdaterad 180129/RED]

Här kan du lyssna på allspelslåtarna till Lerdalsstämman 16-17 mars:

 

[Publicerad 171221/RED]

Nu kan du passa på att fila på allspelslåtarna inför Lerdalsstämman mellan julklappsrim och nyårslöften. Vill du ha dem på noter? Här hittar du låtarna! (Klicka på länken)

Till detta läggs traditionsenligt Anders Säbbs komposition Lerdalslåten till allspelsrepertoaren.

Lerdalslåten.jpeg

Midsommar i New York 2018!

usaswe.jpg

Trött på att fira midsommar i Dalarna?

Då finns ett sällsynt tillfälle att spela upp stången i Battery Park! DSF har nu fått en formell inbjudan från arrangörerna i New York att stå för musiken vid det årliga svenska midsommarfirandet på södra Manhattan.

Kul!

Men innan vi går vidare (undersöker biljettkostnader, boendemöjligheter, söker sponsorer, spanar efter ytterligare spelningar, etc.) pejlar vi ett någorlunda bindande intresse. Ett tiotal medlemmar svarade positivt på vår tidigare förfrågan och vi hoppas på fler.

Däremot har vi inget svar på den givna frågan - hur mycket kostar det? Spelmansförbundet subventionerar inte resan. Sponsorstöd är så här långt ett frågetecken. Således bygger det hela på egna insatser för flyg och boende, inte helt enkla att beräkna i nuläget.

Vill du följa med och spela så det hörs ända ut till Frihetsgudinnan? Hör då av dig innan januari månads utgång!

Maila din anmälan till Pontus (pontus.selderman(at)storaenso.com) eller Lars (larsrmoberg(at)gmail.com)

Psst... Spelmanspodden nr 6 ligger ute!

Spelmanspodden_red-677x779.png

Spelmanspodden ger sig ut i skogen, det handlar om vallmusik, en bruksmusik som bl a använts vid djurskötsel i fäbodarna och som idag flyttat in på konsertscenen. Många har fascinerats av den starka och kraftfulla klangen i lockropen, det har forskats kring sångtekniken och i arkiven finns spännande inspelningar. Möt några av de som idag sysslar med vallmusik, som utövare, utbildare, dokumentatörer eller forskare – de har mycket att berätta!

Här hittar du Spelmanspodden nr 6