Höststämman flyttar till Sälen - "Låtar på gränsen"

"HÖGIS" i vinterskrud  

"HÖGIS" i vinterskrud
 

Dalarnas spelmän har en lång tradition att träffas på höstkanten. Många år genomfördes hösstämmanpå Idre Fjäll för att sedan flyttas till Grönklitt.

Nu flyttar vi igen! Den här gången är det Sälens Högfjällshotell som kommer att hysa oss och stämman kommer att gå av stapeln den 23 – 25 september 2016.

Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.

Vi är säkert många som var med på Nordiska mästerskapen i folkmusik, NORD, som arrangerades på hotellet under en fyraårsperiod. Arrangörer den gången var de fyra spelmansförbunden från Danmark, Norge, Finland och Sverige.

Stämman kommer att gå under namnet ”Låtar på gränsen” och anspelar förstås på Sälens geografiska placering nära den norska gränsen. På andra sidan kölen, finns trakter med mycket folkmusiker som verkar i en stark och levande tradition. Vi kommer att bjuda in dessa till vår stämma på fjället. Tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna, Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.

Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svenks samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.

Vi har frågat Anders Bjernulf, som var primus motor för NORD, om han kan agera ”spindel” runt Sälenstämman. Anders har glädjande tackat ja och lovat återkomma med mer detaljerad information på andra sidan årsskiftet.

Så vik undan helgen 23-25 september. Detta blir spännande och något att se fram emot nu när vintermörkret sänker sig över nejden.