Årets unga folkmusikband - så här gick det!

Årets tävling, på Kulturhuset tio14 i Falun, var hittills den minsta i tävlingens historia. Av åtta anmälda grupper kom fyra till start. Tävlingsledningen hade ett kort krismöte måndagen innan tävlingsstart men bestämde att ändå genomföra tävlingen.

På grund av att det kom så pass få tävlande till start ströks deltävlingen som brukar sålla ut finalisterna och de fyra banden gick direkt till finalen som genomfördes under fredagskvällen. De tävlande bjöd på en högoktanig konsert och juryn gick direkt efter tävlingen iväg och gjorde sin bedömning. Tiden då finalen brukar genomföras gjordes om till en chans för publiken att få höra mer av vinnarna då de fick en egen konsert på stora scenen i restaurangen på lördagskvällen.

Jury 2015:

Maria Röjås, sångare och lärare på Malungs folkhögskola
Ulf Gruvberg, programledare emeritus för P2 och P3 Live, legendarisk musiker i Folk & Rackare
Magdalena Eriksson, folkmusiker och med i gruppen Bjäran som vann tävlingen 2012.
Evelyne Lawuers, producent på Stallet - folk- och världsmusik, Stockholm

Hur gick det då i tävlingen? Med motiveringen "Genom ett kraftfullt berättande i spel och presentation, bjuds publiken att ta del av ett kokande samspel." blev duon Fara Årets unga folkmusikband 2015. De båda fiolspelarna träffades på västgötaslätten och har spelat fiol tillsammans sedan de träffades i 11-årsåldern. Fara, som nu funderar på att byta namn (när de förstod att det finns ett annat band som heter lika), är 18 och 19-åriga Alice Klint och Kristin Kennemark. Efternamnet talar om spelmanspåbrå och ja det finns släktskap...

Årets vinnare - duon Fara, Foto: Jon Holmén

Första pris är 10000 kr från ungdomsorganisationen FolkYou och dessutom ett antal festvivalspelningar finansierat av Studieförbundet Bilda.

Kvartetten Folk & Rockare med Säde Tatar, Natasja Dluzewski, Gabbi Dluzewski och Daniel Dluzewski fick andrapriset, 5000 kr från Studieförbundet Bilda, med motiveringen "Med skickligt spel, finurliga arrangemang i en fin och luftig klangbild, öppnar Folk & Rockare dörren till sin värld där traditioner möts."

Årets tredjepris knep Knep, ett deltagande i Ethno i Rättvik 2016: "Med nyfiket sinne och omfamnande spel, kniper Knep sin publik, där dansen får stå i fokus"

Fjärdepriset, 3000 kr från Dalarnas spelmansförbund, gick till duon Lina & Vega på fiol och sång med kärnfulla motiveringen: Vega och Lina ger varandra plats och visar att traditionen lever.

Text: Lotta Johansson