Nytt från Arkivet - Milstolpe!

En milstolpe har nu passerats vad det gäller tillgängligheten till arkiverat material. Genom överenskommelser med berörda utövare kan allmänheten nu ta del av ett första urval av ljud- och videoinspelningar från hemdatorn.

Exempel på sökning i WebbFIOL

Exempel på sökning i WebbFIOL

Runt 700 avsnitt tillgängliga

Arbetet med denna första publicering har utgått från Jonas Holméns filmade dokumentation (1997-1998) av Päkkos Gustav och ljudinspelningar som Pers Hans har ställt till förfogande. Bland spelmännen, vilkas material vi nu har tillstånd att publicera, hittar vi Pers Hans, Ellika Frisell, Leif Göras, Maria Lärka, Jenny Bergman, Päkkos Gustav och Hjärp Erik. Avsikten är att fler inspelningar med låtspel, vissång och dansfilm ska göras tillgängliga efterhand genom överenskommelser med de som gjort inspelningarna, utövarna eller deras efterlevande. Ambitionen är naturligtvis också att spegla så stora delar av Dalarna som arkivmaterialet tillåter. Arbete pågår.

Registrera en användare eller logga in på WebbFIOL: http://www.webbfiol.se:8081/

 

Jonas & Gustaf på Näset - stillbild från ett av de nya klippen - Foto: Jonas Holmén

Nyligen inkommet material

Ett par smärre men intressanta samlingar har inkommit till arkivet sedan förra rapporten. Dels har Anders Jakobsson hittat några band som Pelle Jakobsson spelat in, dels har Präst Olof Eliassons samling av band kommit från hans son. På Pelles band finns bl.a. ett radioprogram han gjorde för IBRA radio (Pingstkyrkan) omkring 1957, där han presenterar låtar och spelar olika instrument, och en hittills okänd inspelning med Gössa Anders från 1961.

Präst Olle har naturligtvis en del inspelningar med sig själv, på fiol och med sång. Han kom ju ursprungligen från Gagnef, och hans band innehåller en del unikt material, bl.a. med dragspelaren Anders Granlund, som hade artistnamnet Andrew Russell under sin tid i USA, och med fiolspelmannen Köpman Erik. En tidig inspelning med Janises Erik och Gustav Holmkvist finns också. Olle var mest verksam i Rättvik, och därifrån finns inspelningar med Börjes Olle, med Perols Gudmund och med Klockar Anders, men även med Dalaföreningen från ett par USA-resor. Slutligen kan nämnas en intressant dokumentation från den första hornblåsarstämman på Måstäpp 1973, troligen inspelad av Paul Bäckström.

Text: Tommy Sjöberg & Per Gudmundson