Zornmärkesveckan i Mora 2 - 10 Juli

Zornveckan.JPG

Nu är programmet klart för Zornmärkesveckan i Mora 2016!

Anders Zorn genomförde den första spelmanstävlingen i Mora 1906. Han upplevde att skogarna hade tystnat. Han kunde inte längre kunde höra hornblåserskornas melodier och anrop till varandra på fäbodarna och till djuren i skogen och tyckte att en tävling skulle vara rätta medicinen för att hålla liv i musiken.

Spelmanstävlingen blev startskottet för såväl spelmansstämmorna som till att spelmän och hornblåsare varje år samlas för att spela upp för Zornjuryn – för att ta rikspelmansmärket. Idag ser många det som en kvalitetsstämpel att ha fått silvermärket – man kan kalla sig Riksspelman.

Svenska Folkdansringen arrangerar Zornmärkesuppspelningar på olika ställen i Sverige, men vart tionde år återkommer de till Mora. Och vi är en rad arrangörer, bland andra Dalarnas Spelmansförbund, Folkmusikens hus och många andra som jobbar med att göra en fin inramning för såväl tillresta som för ortsbefolkning. Har du aldrig tidigare besökt en spelmansstämma, passa på – du behöver inte kunna spela folkmusik, du behöver inte ens kunna spela! Men du är välkommen att delta i en rolig fest, där musiken skapas av dem som är där. Och till det blir det ofta dans.

Du kan läsa om alla evenemang på separata hemsidor men allt finns samlat på www.dalarnasspelmansforbund.se & www.folkmusikenshus.se.

För mer information, se i kalendariet här intill.

Vi ses i Spelmansvimlet!