Hjort Anders mästerskapsfiol ställs ut på Folkmusikens hus

Under sommaren visas fiolen som Hjort Anders vann vid spelmanstävlingarna på Sandängarna vid Mora Strand 1908.  I Mora-trakten hade Anders Zorn två år i rad arrangerat tävlingar för hornblåsare och spelmän. 1908 hölls ännu en tävling, och Nils Andersson som tidigare besökt Hjort Anders Olsson och tecknat ned låtar efter honom gav denne en särskild kallelse till evenemanget. Nils Andersson var jämte Anders Zorn och Hugo Alfvén prisdomare i tävlingen. Deltagarna kom från i stort sett hela Dalarna, och många av dem kände varandra, men Hjort Anders var för dem en okänd person. Hjort Anders hade två år tidigare flyttat från hembyn Bingsjö i finnmarken i skogshavet mellan Dalarna och Hälsingland. Vid den här tiden levde spelmannen i Börje utanför Uppsala, långt utanför hemtrakterna.

Första pris i Zorns spelmanstävling 1908. Foto: Per Gudmundson

 

Hjort Anders spel tilldrog sig det största intresset med sin originella repertoar och sitt rena, präktiga spel. Tävlingsdebuten blev också en triumf, Hjort Anders erövrade första platsen bland de 52 fiolspelmännen. Mästerskapspriset var en fiol värd 300 kr, en ansenlig summa pengar den gången. Fiolen skänktes av grosshandlare Axel Rundström, Stockholm.

Ris Kerstin Persdotter vann hornblåsartävlingen
Se också utställningen om Ris Kerstin och hennes vinnarhorn från 1908 i Folkmusikens hus fasta utställning Instrumentkammaren.Hjort Anders mästerskapsfiol ställs ut på Folkmusikens hus