Stina Brandin utsedd till stipendiat

Dalarnas Spelmansförbund har i år utsett Stina Brandin att ta emot Aurora Borealis Foundations Spelmansstipendium med motiveringen:

“Med stor ton och briljant ornamentik rör hon sig obehindrat mellan Bodalåtar på fiol och Setesdalslåtar på hardingfela”.

Stina Brandin kommer från Boda och har studerat vid Kungliga Musikhögskolan och Ole Bull Akademin och bor för närvarande i Setesdal, Norge. -Hon är en mycket duktig och begåvad ung musiker, säger Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas Spelmansförbund.

Stina Brandin.  Foto: Privat

Stina Brandin. Foto: Privat

Stina har studerat fiol och svensk folkmusik på Malungs folkhögskola, Ingesunds musikhögskola och på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Nu läser hon sin andra kandidatutbildning i folkmusik på Ole Bull Akademiet i Norge. De två senaste åren har Stina bott i Norge och lärt sig spela hardingfela och att spela norsk folkmusik, och då speciellt Setesdalsmusik. Något som varit viktigt för Stina i hennes fiolspel har varit att spela i spelmanslag. Stina har spelat i Boda spelmanslag, Rättviks lilla spelmanslag, Leksands spelmanslag och Malungs spelmanslag. Förutom att spela tillsammans med andra har solospelet legat Stina speciellt varmt om hjärtat.

-Jag har alltid tyckt om att stå på scen, och gärna ensam med allt fokus på mig. Och såklart har Bodapolskan har alltid legat mig allra närmast och i vinter ska jag spela in en soloskiva med just bara Bodapolskor, på folkmusikskivbolaget Dimma Sweden.

Stina spelar också med en trio som heter Norr om Stockholm, som i höstas släppte en CD med låtar enbart efter kvinnor. De har turnerat runt i Sverige och spelat på folkmusikfestivaler och till dans på spelmansstämmor.

-Jag tänker mig ett liv som frilansmusiker i den mån det är möjligt – så länge jag får spela den musiken som jag tycker om. Men än så länge njuter jag av att ha möjligheten att studera folkmusik och spela fiol varje dag, avslutar Stina. Jag blev såklart jätteglad över att få stipendiet. Jag har varit med och spelar på Tällberg Forum många gånger och är ärad över att det nu har blivit min tur att få det. Det känns fint att få uppskattning, särskilt hemma i Dalarna. Ingen är profet i sitt eget land. TACK!

Aurora Borealis Foundations Spelmansstipendium instiftades av Bo Ekman och Tällberg Foundation Det delas ut för tjugonionde gången i Leksands Kyrka den 1 juni, i samband med den stora musikfest som ges på temat Humanity/Mänsklighet.

-Det är min förhoppning att detta stipendium ska fortsätta att vidga de musikaliska vyerna för unga spelmän från Dalarna. Kanske kommer årets stipendium att öppna dörrar och kontakter till den rika kinesiska folkmusiken, säger Bo Ekman, hedersordförande och grundare av Tällberg Foundation, tillika ordförande i stiftelsen Aurora Borealis Foundation.