Västerdalslaget laddar för Sälen

På vår rundresa inför ”Låtar på gränsen” i Sälen har nu turen kommit till Anna-Karin Jobs Arnberg från Dala-Floda.

FullSizeRender (2).jpg

Hej Anna-Karin! Stämman i Sälen närmar sig och det ryktas om nyheter i förbundets spelmanslagsbukett.
Ja, alldeles nyligen bildade vi Västerdalslaget. Bakgrunden är att vi känt oss för få i lagen från Västerdalarna som åkt på stämmorna och därmed inte riktigt fått ihop folk till bra dansspel. Undantaget är kanske Malung men vi andra har känt att vår musik inte riktigt kommit fram på grund av detta. Under sommaren skickade vi ut frågan till lagen om de tyckte att det var en bra idé att göra något tillsammans. Responsen var positiv och i samband med Västerdalsstämman formaliserade vi det hela.Det här känns kul och efterlängtat för när vi träffas känns det som att träffa sin familj. Vi har en härlig och unik sammanhållning i Västerdalarna som är viktig att ta till vara. Sen har vi ju väldigt mycket gemensamma låtar också. Alla lag har inför starten fått bidra med två låtar som kan anses vara typiska i deras tradition. Det är inte bara lag som bjudits in utan också enskilda som gillar vår musik och idag är vi cirka 60 medlemmar i den här löst sammansatta gruppen.

Och nu kommer ni till Sälen?
Absolut! Det skulle inte förvåna om de flesta kommer och då blir vi uppemot 50 personer som deltar.

Blir det dansspel?
Vi spelar till dans i Vinterträdgården på fredagskvällen 22.00. Då blir det springlekar, kringellekar och polskor. Det blir minst en låt från varje socken. Från Transtrand till ända ner till Gagnef.

Hur känns det med en stämma i Sälen?
Wow! Kan det bli bättre? Fjäll, fiol och fantastiskt program! Jag blir faktiskt riktigt pirrig av att veta att jag snart ska få träffa alla fina människor, både de som är med i vårt förbund och andra som kommer från när och fjärran. Det här kan faktiskt bli hur stort som helst!

Vi ses i Sälen Anna-Karin!