Är "Låtar på gränsen" nåt för dansare?

Att det kommer vara hundratals spelmän i Sälen under Höststämman står redan klart. Hur ser det ut på dansarsidan? Vi mötte välkända dansaren Anna-Karin Knutz från Leksand för att se om stämman är något för danssugna att se fram emot.

DSC_0541.jpg

Hej Anna-Karin! Har det varit en bra sommar för dansen i Dalarna?
Ja, det har blivit en hel del dans för oss fantaster. Utbudet har som vanligt varit stort; bystugedanser under ”Musik vid Siljan”, danser/konserter i Boda loge, spelmansstämmor i Leksand, Bingsjö, Boda och Furudal. En fin avslutning på danssommaren blev det på polskeuppdansningen i Orsa. Där kunde man både se fin dans och själv dansa till varierad dansmusik. 

Höst och dansare. Är det en bra kombination?
Ja, man börjar komma in i rutinerna igen och börjar bli sugen på att dansa efter det korta uppehållet mellan sommarens begivenheter och starten på höstens schema. 

Hur ser det ut på dansfronten i Dalarna? Är ni många som håller på? Finns det bra möjligheter till dans?
Ja, det är ett stabilt och troget gäng som åker runt på de olika evenemangen i Dalarna. Det finns många tillfällen till dans. Det rullar på med traditionella och återkommande danser i Ovanmyra, Orsa, Leksboda, Västberg, Aspeboda och Falun för att nämna några. För dem som förutom dans gillar naturupplevelser kan ju stämman i Sälen vara en lite annorlunda upplevelse.

Tycker du att det fungerar bra mellan dansare och spelmän här på hemmaplan?
Ja, de spelmanslag/grupper som är inkörda på att spela till dans har ju en vilja och en vana att kommunicera med dansarna, vilket vi uppskattar mycket. I Leksboda bystuga utanför Leksand anordnas varannan vecka dans till olika spelmansgrupper. Detta har blivit mycket populärt bland en del spelmän, som faktiskt frågar efter möjlighet att få komma och spela till dans. Fantastiskt!

Vilken utveckling vill du se?
Initiativ som ovan som leder till samarbete, kommunikation och förståelse mellan dansare och spelmän. Skapa ännu bättre kommunikation om vad som är på gång mellanSpelmansförbundet och tex Folkdansringen och andra kanaler som polskedansare använder för att sprida information. För att locka flera till polskedansen bedriver man nybörjarutlärning  i Aspeboda. Där ordnar man också danskvällar till olika spelmanslag och spelmansgrupper och då skapas ju naturligt möjligheter att testa sina nyvunna kunskaper till spelmansmusik. Jättebra!

Du var med i Sälen på höststämman förra året. Hur var det?
Det var trevligt. Mycket fin musik, god mat och en del dans. De olika spelmansgrupperna spelade medryckande och dansant. Helt okej dansgolv erbjöds, så goda möjligheter till dans fanns.  

Vad förväntar du dig av årets stämma?
Trevlig stämning, god mat och blandning av svensk, norsk och Ethnomusik. Hoppas också att flera dansare kommer att hitta till stämman. Helgen kan bli en intressant kombination av vandring på fjället, musik och dans.

Vi ses i Sälen Anna-Karin!