Spelmanspodden-knäppinstrument

13- Knäppinstrument

Spelmanspodden handlar den här gången om knäppinstrument, inte en enda fiol hörs i programmet! Det finns många musiker i vårt land som spelar låtar på olika knäppinstrument, vanligtvis gitarr, men det finns en mängd andra knäppinstrument.

Hur låter gammeldans utan dragspel? Jularbo String Band är en kvartett som spelar kända och okända gammeldanslåtar på sina olika knäppinstrument. Vad blir resultatet när en kombination av historiska, nykonstruerade och modifierade knäppinstrument spelas av musiker med bakgrund i olika kulturer och spelstilar?

Ian Carr och Niklas Roswall spelar både egna låtar och låtar i tradition på gitarr och nyckelharpa, för femton år sen gjorde de en skiva tillsammans, nyligen kom uppföljaren ”Time flies”.

Frågar man Olle Lindvall varför han spelar låtar på gitarr svarar han ”för att jag inte kunde spela fiol” – men spela låtar på gitarr kan han! Han har lärt sig den långa vägen från självlärd till studier på musikhögskola, inte alltid i medvind.

Foto: Jularbo String Band, Ian Carr, Daniel Fredriksson, Magnus Zetterlund, Totte Mattsson och Idris Jafo.

Jularbo-String-Band.jpg