Låtar på Gränsen - Pontus Selderman

Vi tog en tur in i de djupa Orsaskogarna och träffade på hemvägen vår ordförande Pontus Selderman i hårt arbete vid Näckådalens såg!

Det här var ju trevligt Pontus! Hur kommer detta sig?

Det här är en oas på jorden. Jag rekommenderar alla att ta en tur hit och gå ned i varv lite.

Nu är det ju knappt en vecka kvar tills vi ses i Sälen. Tankar inför stämman?

Stämman är ett annat sätt att fylla på med energi inför den mörka vintertiden. Många ser hösten som en deprimerande årstid men jag älskar den och höststämman är ett av skälen. God mat, klar luft och härliga spelmanskompisar i en enda stor röra.

Du har varit ordförande för Dalarnas spelmän i tio år men nu har du meddelat att någon annan får ta över.

Det är riktigt. Det har varit en fantastisk tid men nu är det som sagt dags för någon annan att ta vid.

Tio år är en lång tid, starkaste minnena?

Riksspelmansstämmorna i Mora 2006 och 2016 är självklara höjdpunkter, konserten ”Välkommen” i Kristine kyrka ligger också högt upp på listan. Förra årets midsommarfirande i Battery Park, New York är ett annat fint minne.

Det ryktas att du inte kommer till Sälen på fredagen utan först på lördag eftermiddag i år och att kungen skall vara en förklaring?

Det är riktigt! Dalarnas Spelmansförbund har blivit inbjudna till Stockholms slott på en s k Sverigemiddag tillsammans med vår landshövding Ylva Thörn. Jag skall då passa på att påminna kungen om att dalaspelmännen spelade Leksands brudmarsch 1976 när de gifte sig. Knis Karl ledde hela gänget på Logårdstrappan. Det var mäktigt!

Åter till Sälen. Finns det boende kvar om man funderar på att åka?

Absolut! Det finns både hotellrum och lägenheter. Gör dig själv en tjänst. Släpp sargen och kom till Sälen nästa helg! Det kommer du inte att ångra!