Glömt betala medlemsavgiften?

Det händer den bästa brukar det ju heta!

När man är så många medlemmar i en förening som vi är så är det inte så konstigt att det finns ett rejält antal som ännu inte betalt en medlemsavgift för 2017. Det blir lite för stora volymer för att sätta sig och ringa runt så vi använder vår hemsida för att påminna om avgiften.

Dessutom kommer snart den återupptagna medlemstidningen Dalarnas spelmansblad ut till de som är medlemmar och det vill du inte missa! Tidningen är på tryck och beräknas vara klar den 15 maj. Vi i styrelsen har sett lite digitala versioner men är jättesugna på att få den nya tidningen i handen! Snart, snart...

Betala i nästa vecka så är det gott om tid kvar till tidningen ska skickas ut!

Med vänliga hälsningar, Styrelsen

Ny hedersmedlem i samband med årsmötet

Tack och tummen upp för en ovärderlig insats, Janne! Foto: Lars Moberg

Tack och tummen upp för en ovärderlig insats, Janne! Foto: Lars Moberg

Enligt Dalarnas spelmansförbunds stadgar kan den ”som gjort särskilt stora insatser för förbundet” väljas till hedersmedlem. En sådan person är utan tvekan spelmansförbundets styrelses ständige sekreterare Janne Wallman och han utsågs därför välförtjänt till hedersmedlem i samband med årsmötet den 18 mars 2017. Efter att ha varit en klippa i spelmansförbundets styrelse i mer än 20 år lägger nu Janne Wallman pennan åt sidan och greppar stråken på heltid i förbundet.

"Att ha en bra sekreterare som håller ordning på formalia och dokumenterar vad om händer är en förutsättning för ett bra styrelsearbete. Dessutom är Janne en person som man kan luta sig mot när det blåser, som kan gjuta olja på ibland livliga diskussioner och han är en bra kamrat”, sa ordförande Pontus Selderman i sitt tacktal. Vid avtackningen var det en märkbart rörd sekreterare som stolt kan se tillbaka sin ovärderliga insats för Dalarnas spelmän och som alltid när hedersmedlemmar utses efter sitt styrelseuppdrag så blir platsen de lämnar en utmaning att fylla. Det ligger i sakens natur och blir tydligt när vi tar oss an uppgiften att följa Jannes exempel. Vi tackar ödmjukast för arbetet genom alla år och ser fram emot sommaren då vi möts igen!

Sedan ett antal år hålls Spelmansförbundens årsmöten på Folkmusikens hus samma helg som Lerdalsstämman. Årsmötet, som bevistades av ett 70-tal personer, inleddes med att en grupp sångare, som gått på kurs för Sofia Sandén under dagen, sjöng några visor i uppvärmningssyfte.

Därefter tog Spelmansförbundets styrelse över och redovisade det gångna året, både vad avser aktiviteter och ekonomi. Det kunde konstateras att 2016 var ett synnerligen intensivt spelmansår med bl a Zormärkesveckan, Riksspelmansstämman i Mora och den nya Höststämman på Högfjällshotellet i Sälen på programmet. Hela verksamhetsberättelsen samt bokslutet kan man ta del av här.

Två nya styrelseledamöter valdes in i styrelsen, Anna-Karin Jobs Arnberg från Dala-Floda och Linnea Hedvall från Leksand. Glädjande kunde styrelsen också presentera en ny redaktör för Spelmansbladet. Det blir Jan Raihle, tidigare chef för Dalarnas Museum som tar över redaktörskapet tillsammans med en gedigen redaktionskommitté. Det första numret planeras att komma ut i början av maj.

Ny ungdomssektion i förbundet

Hej! Vi är ett par ungdomar som är på gång att bygga upp en ny ungdomssektion inom förbundet. Våran huvuduppgift är att arrangera aktiviteter för unga.

Christoffer Knuts och Linnéa Hedvall. Foto: Tommy Gjers

Nu söker vi dig i åldrarna 15-25 år som vill hjälpa till med detta! Vi vill försöka dra med oss så många ungdomar som möjligt i förbundet. Vi kan lova att det kommer bli vansinnigt kul!

Ungdomssektionen skapar innehåll för unga och det vi vill göra är att anordna kurser för ungdomar, hålla i Snapchat-kontot, arrangera resor, vara programledare för ungdomsscener på spelmansstämmor eller kanske något helt annat vi inte tänkt på än! Vill du vara med och bestämma vad vi ska göra? Hör av dig till info@dalarnasspelmansforbund.se.

Mvh Linnéa & Christoffer

Folkligt sångnätverk startas i april

DSF's vissektion startar i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda ett nätverk för folklig sång i Dalarna. Nätverket riktar sig till dig som är intresserad av folklig sång och vill jobba med att fördjupa din och andras kunskap och passion för den vokala folkmusiken i Dalarna. Nätverket är en regional variant av det nationella sångnätverk som tidigare funnits och vill vara en motsvarighet till det nätverk som startades i Gävleborg för några år sedan. De två regionala nätverken ger också förutsättningar för utbyten i framtiden.

Nätverket kommer att träffas två dagar om året, en gång på våren och en gång på hösten. Dessa nätverksträffar kommer att vara forum för sång, diskussion och fördjupning inom folklig sång. Varje träff har minst en person ur nätverket som värd och värdarna får sätta dagens tema och schema. Detta värdskap kommer att rotera så att vi får del av varandras kunskap och perspektiv på den folkliga sången. Platsen för nätverksträffarna kommer också att flytta runt om i Dalarna.

Förutom dessa huvudträffar kan nätverket eller delar av det vara engagerade i sångarrangemang runt om i Dalarna och fungera som en resurs när det gäller informationsspridning och bollplank för sångevenemang.

Den första träffen för nätverket blir den 29 april på Folkmusikens hus i Rättvik. Under dagen kommer vi kika in i Folkmusikens hus digitala arkiv och botanisera bland den stora mängd inspelningar med vokalutövare som finns insamlade från sent 1800-tal och framåt. Dessutom kommer vi så klart sjunga med varandra under ledning av Lissman Gunnar Turesson, balladdansare och visstugevärd extraordinaire.

Är du intresserad att vara med i nätverket? Skicka ett mail till info@dalarnasspelmansforbund.se och skriv några rader om dig själv och din relation till folklig sång.

/Vissektionen

Lerdalsstämman 2017 - Allspel, Allsång och resten av programmet!

Den garanterat myggfria spelmansfesten tar som vanligt Hotell Lerdalshöjden i besittning under en helt vanlig marshelg med organiserat och oorganiserat spel in på småtimmarna. Dessutom slår Folkmusikens hus upp dörrarna under lördag dag och håller Öppet hus med ett rikt program som leder fram till Dalarnas spelmansförbunds årsmöte kl 15 i hörsalen på huset.

Nedan finner du program för Lerdalshöjden och Folkmusikens hus (FMH) samt noter på allspel och allsång. Sångerna kommer att sjungas vid festmiddagen på lördag kväll och om du vill plugga på dem lite extra så kan du göra det med Sofia Sandén på hennes kurs Vispolskor från Boda kl 13:30 på lördagen.

PROGRAM

Fredag 17/3

18:30 Konsert: Gässbikôllor + Duo Fjerdingøy & Andersson (FMH)

Stora scenen, Lerdalshöjden
21:00 Allspel
21:30 Dans till Boda spelmanslag
22:00 Dans till Falu spelmanslag
22:30 Dans till Svärdsjö spelmanslag
23:00 Dans till Bjursås spelmanslag

Vi minns den som i fjol, Lerdalsstämman 2016. Foto: Bengt Stor

Vi minns den som i fjol, Lerdalsstämman 2016. Foto: Bengt Stor

Lördag 18/3

10:00-15:00 Öppet hus (FMH)
Dörrarna står öppna till Folkmusikens hus och under dagen kan du besöka butiken, titta på film, djupdyka i arkivet och avnjuta både fika och Mora folkhögskolas utställning Musik & Tradition.

10:30-12:30 Bodapolska (FMH)
Värdlagets låtkurs i samband med Lerdalsstämman. Knapp Britta Pettersson och Knapp Karin Norrfors lär ut polskor och pratar om hur man får till den rätta ”knycken”.  Två hemliga gäster utlovas!

11:00-12:00 Ethno. Ny film! (FMH)
En ganska pinfärsk film av Fredrik Caresten om det internationella folkmusiklägret för ungdomar som tar Rättviksskolan i besittning en vecka varje sommar. Introduktion av Per Gudmundson.

13:15-14:45 Föreläsning – Folkmusikalisk utbildning, förbildning och inbillning (FMH)
Thomas von Wachenfeldt, spelman och filosofie doktor, föreläser om hur musiken traderas i våra spelmanslag och hur detta hänger ihop med ideologier med rötter i tysk nyromantik och svensk nygöticism.

13:30-15:00 Vispolskor från Boda (FMH)
Sofia Sandén håller sångkurs med fokus på sjungna polskor från Boda. Sången och fiolen har för många spelmän varit tätt förknippade. Här får du lära dig några av de många polskemelodier med text som lika gärna kan sjungas som spelas. Tre av dessa polskor kommer användas som skålvisor under festmiddagen på Lerdalshöjden på lördagskvällen.

 

15:00 DALARNAS SPELMANSFÖRBUNDS ÅRSMÖTE (FMH)

 

19:00 Festmiddag (Lerdalshöjden)

Stora scenen, Lerdalshöjden
21:00 Allspel
21:30 Dans till Boda spelmanslag
22:00 Dans till Leksands spelmanslag
22:30 Dans till Orsa spelmanslag
23:00 Dans till Älvdalens spelmanslag

23:30 Dans till Örebro spelmanslag
24:00 Dans till Rättviks spelmanslag
00:30 Dans till André Løkken & Andrea Lätt

Finlirsrummet, Lerdalshöjden
21:45 Pers Hans & Anders Almlöf
22:30 Boda mollkapell
23:00 Per Gudmundson & Bengan Janson
23:30 Pers Hans & Pers Alexander
24:00 Hilde Fjerdingøy & Hanna Andersson

 

ALLSÅNG

 

 

 

 

 

ALLSPEL

Spelmanspodden, andra avsnittet!

Per Gudmundson och Bengan Janson medverkar i Spelmandpodden nr 2. Foto: Torbjörn Ivarsson

Nu finns nästa avsnitt av Spelmanspodden tillgängligt att avnjutas. I detta avsnitt följer vi med podden på ett besök på Folkmusikens hus i Rättvik. Vi får träffa personalen, dyka ner i arkivet och lyssna till en alldeles nyinspelad duo. Här är länken till Spelmanspodden!

Anmälan till Stiftsgårdslägret

Nu kan du anmäla dig till fyra olika kurser på UngtFolk-lägret på Stiftsgården 8-9 april. En kurs speciellt för nyckelharpa, en för gitarr och två låtspelskurser med inte mindre än sju superfina spelmän som lärare! Det kommer bli en fantastisk helg med Anna Karlsson, Jerker Hans-Ers, Eemil Rutanen, Petrus Dillner, Margaretha Mattsson, Therese Olsson och Kjell-Erik Eriksson.

Låtspel för ungdom, nyckelharps- och gitarrkursen leds av Jerker Hans-Ers, Petrus Dillner och Eemil Rutanen

Nedan kan du anmäla dig på en av kurserna och det finns ett åldersspann för varje kurs. Åldern är en rekommendation och inte en benhård gräns så om du har kompisar som är lite äldre eller yngre så kan du gå med dem ändå. Om du spelar gitarr eller nyckelharpa och har kommit ganska långt så kan du också gå kursen även om du skulle vara lite för ung.

Kursen kostar 500 kr om du är medlem i Dalarnas spelmansförbund och 700 kr om du inte är det. I avgiften för lägret ingår mat, boende och undervisning. Här kan du bli medlem: Bli medlem

Vi bor i våningssäng i Stiftsgårdens fina lägergård och man får ta med sig egna lakan och handduk. För samtliga kurser gäller att du kan hantera ditt instrument och att du är beredd att lära dig på gehör, genom att lyssna/titta/härma. Du kommer att få med dig noter hem från lägret men det är också bra att ha med något att spela in på!

Ledare på låtspelskurserna: Anna Karlsson, Therese Olsson, Margaretha Mattsson och Kjell-Erik Eriksson.

Ledare på låtspelskurserna: Anna Karlsson, Therese Olsson, Margaretha Mattsson och Kjell-Erik Eriksson.

Låtspel för barn (8-13 år)
Träffa fyra spelmän och massor av nya och gamla kompisar! Anna Karlsson, Therese Olsson, Margaretha Mattsson och Kjell-Erik Eriksson (som också leder vuxenkursen på lördagen) lär ut några av sina favoritlåtar. Alla melodiinstrument är välkomna men om du har ett Bb eller Eb-instrument kan det vara bra att veta att tonarterna vi kommer spela är vanligtvis C, G, D och A. Anmäl dig här senast 1 mars!

Låtspel för ungdom (13-18 år)
Ungdomskursen kommer att jobba med folkbandet HRD (tidigare kända som Triplex), med Jerker Hans-Ers som huvudledare. Här får du såklart nya låtar men även prova att spela dem i arrangemang med stämmor och komp. Dessutom får kursen besök av Anna Karlsson och Kjell-Erik Eriksson. Alla melodiinstrument är välkomna men om du har ett Bb eller Eb-instrument kan det vara bra att veta att tonarterna vi kommer spela är vanligtvis C, G, D och A. Anmäl dig här senast 1 mars!

Låtspel på nyckelharpa (13-18 år)
På denna kurs får du fler låtar och trix till din nyckelharpa av Petrus Dillner, en av medlemmarna i HRD. Kursen kommer både att ha egna spelpass och spela ihop med låtspelskursen och gitarrkursen. Anmäl dig här senast 1 mars!

Folkmusik på gitarr (13-18 år)
Träffa Eemil Rutanen, gitarrist i HRD, som visar hur han tänker när han ska spela folkmusik med andra. Kursen fokuserar på att kompa folkmusik på gitarr och kommer både att ha egna spelpass och spela ihop med låtspelskursen och nyckelharpskursen. Anmäl dig här senast 1 mars!

Om du redan anmält dig behöver du inte göra det igen!

Låtspelskurs på Stiftsgården: Kjell-Erik Eriksson

I samband med UngtFolk-lägret 8-9 april anordnar vi kurs även för de som har hunnit bli vuxna. Lärare är Kjell-Erik Eriksson, spelman från Jämtland med en förmåga att beröra med vilken trudelutt som helst och locka fram musik ur en gråsten. 

Kjell-Erik Eriksson. Foto: Karin Alfredsson

Kursen pågår kl 10:00-17:00 lördagen 8 april med paus för fika och lunch. Du bör vara van att hantera ditt instrument och att lära dig på gehör. Ta gärna med dig något att spela in Kjell-Erik på!

Kursen kostar 450 kr för medlemmar i Dalarnas spelmansförbund och 700 kr för övriga. I kursavgiften ingår lunch och fika.

Kursen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt.

Anmäl dig här! Senast 31 mars.

Lyssna på Spelmanspodden!

Spelmanspodden_red-250x288.png

Dalarnas spelmansförbund och Folkmusikens hus är mycket stolta och glada att presentera vårt första avsnitt av Spelmanspodden, en podcast för dig som är intresserad av folkmusik i allmänhet och låtspel och vissång i synnerhet. Du kan hitta podden t ex via din Podcast-app på telefonen eller på poddens egna hemsida.

I det första avsnittet berättar Sofia Sandén om tankarna med podden, Lyset i forsen spelar och berättar om sin nya CD, därefter en nyinspelad konsert med Far och son, Pers Hans och Pers Alexander Olsson tillsammans med Hans och Olof Kennemark.

Lyset i forsens skivsläpp är en av godbitarna i första avsnittet. Foto: Torbjörn Ivarsson

Just nu produceras nästa avsnitt som kommer i februari och sedan följer finalen i mars. Efter det finns inget bestämt men när vi fick höra januariavsnittet väcks hungern efter många, många fler... Men precis som när Piff och Puff ska berätta om julgranen på julafton (och detta känns verkligen som julafton) - varför försöka berätta när vi kan visa er!? Här är länken till SPELMANSPODDEN!

Vi önskar er många härliga timmar med god musik och intressanta samtal!

Nystart för tidningen

Det var ett tag sedan det damp ner ett Dalarnas spelmansblad i postlådan. Vi har inte glömt hur uppskattad tidskriften var av alla i förbundet. För många var det en högtidsstund att sätta sig med en kopp te i soffan och bläddra i tidningen, som innehöll så mycket mer än bara medlemsinformation. Den har varit saknad och efterlängtad. Efter ett noggrant sökande har vi nu en pinfärsk redaktion på plats för tidningen och planerar innehållet för det första numret på två år.

Senaste numret av Dalarnas spelmansblad, utgivet i mars 2015.

Tillsammans med hemsidan kommer tidningen göra det möjligt för spelmansförbundet att ge medlemmarna en både bred och djup rapportering från vår verksamhet. I tidningen kommer vi att samla ett antal lite mer djupgående artiklar och på hemsidan publiceras både artiklar och lite mer kortfattade nyheter kontinuerligt.

Tidningen, som vi känner den, är fortsättningen på Medlemsbladet för Dalarnas spelmansförbund som gavs ut 1945-1975. Efter ett uppehåll kom sedan första numret av Dalarnas spelmansblad ut 1981. Tidskrifterna gavs ut med lite olika frekvens och samtliga nummer finns bevarade med mycket spännande läsning från spelmansrörelsen från andra halvan på 1900-talet och framåt. 

Sedan starten har tidningen varit en möjlighet att sprida den enskilda spelmannens eller det egna lagets upplevelser till resten av medlemmarna i förbundet, i och utanför Dalarna. Denna möjlighet lyfts fram både i det första numret av medlemsbladet från 1945, i form av Knis Karl Aronssons avsiktsförklaring på framsidan, och i ledaren från Dalarnas spelmansblad nr 1 (1981), under rubriken: Vi drar igång - men behöver hjälp från er!

Nr 1... Första numret av Medlemsbladet från 1945.

...och nr 1. Första numret av Dalarnas spelmansblad från 1981.

Nu, precis som då, är en av tidningens viktigaste funktioner att spegla eller, som Knis Karl skrev, vara ett språkrör för spelmansförbundets medlemmar och Dalarnas folkmusik i och utanför länet. Vi kommer att börja med att ge ut två nummer under 2017, ett inför sommaren och ett innan jul. Vårt mål är att ge ut en intressant och välfylld tidning skapad för och av medlemmarna i förbundet.

Under första halvan av våren kommer material till tidningen att samlas in och planerad utgivning är mitten på maj. Har ni något ni vill berätta om i tidningen? Hör av er till vårt kansli via mail eller telefon. Som vanligt kommer kalendariet från förbundets hemsida att publiceras i tidningen så om du vill att ditt arrangemang ska vara med bör du kontrollera att det finns med på hemsidans kalender. För de som vill annonsera i tidningen så vill vi ha tryckfärdig annons, se priser och format nedan, senast 15 mars. Samma datum gäller för att lämna in övrigt material till tidningen och du når oss genom DSF's kansli.

Putsa läsglasögonen och fyll tekokarn med vatten för ganska snart dimper ett nytt nummer ner i brevlådan!

Delar av den nya redaktionen möts för att planera innehåll till nästa nummer. Foto: Jon Holmén

Annonsering, priser och mått:
Helsida: 2000 kr (bredd 185 mm, höjd 273 mm)
Utfallande helsida: 2000 kr (bredd 210 mm, höjd 297 mm och utfall 5 mm på alla sidor)
Halvsida: 1200 kr (bredd 185 mm, höjd 135 mm)
Fjärdedel: 800 kr (bredd 90 mm, höjd 135 mm)
Åttondel: 500 kr (bredd 90 mm, höjd 67,5 mm)

 

 

Läger för UngtFolk 8-9 april

Välkommen på läger 8-9 april!

En av de mest uppskattade aktiviteterna inom UngtFolk är lägret på Stiftsgården i Rättvik. Här blandas intensiva spelpass med god mat, lek och korvgrillning. Under två dagar får vi träffa spelsugna lärare och allt avslutas med en konsert i kapellet innan man åker hem med kappsäcken proppfull med nya låtar.

HRD - Hans-Ers, Rutanen & Dillner

 

I år kommer du som deltagare att träffa HRD - Hans-Ers, Rutanen & Dillner (tidigare kända under namnet Triplex) ett av Sveriges starkast lysande unga folkmusikband. Jerker, Eemil (Ja, han stavar med två ee!) och Petrus kommer bjuda på några av sina favoritlåtar. HRD har bland annat utsetts till Årets Unga Folkmusikband 2014 och juryn sa så här om bandet: ”Tre personliga och skickliga instrumentalister, som i mäktigt och klangfullt samspel förmedlar sin musik i en färgsprakande helhet. [Triplex] älskar sin publik. Publiken älskar [Triplex].”

Lägret riktar sig till dig som är 8-18 år och kostar 500 kr om du är medlem i Dalarnas spelmansförbund och 700 kr om du inte är det. Vill du bli medlem så kostar det 75 kr upp till 16 år och 150 kr om du är äldre. Här kan du bli medlem: Bli medlem

I avgiften för lägret ingår mat, boende och undervisning. Vi bor i våningssäng i Stiftsgårdens fina lägergård och man får ta med sig egna lakan och handduk.

Anmäl dig senast 1 mars till jon.holmen@folkmusikenshus.se

Börja spelmansåret 2017 med Guldkurs

I somras, i samband med Zornmärkesuppspelningarna i Mora, fick Dalarna ytterligare två guldspelmän. De är de senaste att ta emot Zornmärket i guld som tilldelas synnerligen framstående traditionsbärare och av många ses som den finaste utmärkelse en spelman kan få. Den 15 januari får du chansen att höra mer av Anders och Leif när de håller en heldagskurs tillsammans på Folkmusikens hus i Rättvik.

Anders Jakobsson

Anders Jakobsson arbetar dagligdags i Dalasinfoniettan som dess konsertmästare men har så många strängar på sin fiol! Han är uppvuxen i ett spelmanshem och hade sin far, Pelle Jakobsson, som första fiollärare.  Anders tillbringade dock sina tidiga, och lite senare år med kusinerna - bröderna Perra och Olle Moraeus - och gruppen “Tre unga Orsaspelmän”. Nu för tiden ägnar han även turné- och speltid med musikerna Ann-Sofie von Otter och gruppen Three for tango med Åsa Sundstedt och Jogga Ernlund och spelar då lika gärna låtar som musik av Piazolla.

Leif Göras

Leif Göras är uppvuxen i Östbjörka utanför Rättvik, och har lärt sig konsten att spela fiol av sin far Göras Anders. Idag är han pensionär sedan några år tillbaka men väldigt aktiv som spelman och musiker. Han framträder frekvent med familjen i Görasbackens spelmän och är förutom det även medlem i Orsa Spelmän, alltså ständigt aktuell med turnéer med Benny Andersson & Co.

För att anmäla dig till kurs den 15 januari klicka på länken: Guldkurs!

Post till dig!

Inom kort dimper brev från förbundet med medlemsavgiften för 2017 ned i din brevlåda. I samma utskick får du också aktuella uppgifter om din försäkring. Titta igenom noga så att allt stämmer. Har du inte försäkringen ännu kan du läsa mer om våra förmånliga villkor här!

OBS! Vi har ändrat från Plusgiro till Bankgiro!

God Jul och Gott Nytt år!
Kalle Liljeberg
Kassör

Tällberg Foundations Spelmansstipendiat 2016

Den 28:e gången Tällberg Foundations Spelmanstipendium delas ut är platsen Amsterdam, datumet den 29 november och det är Klara Bond från Leksand som är årets stipendiat. Dalarnas spelmansförbund har det angenäma uppdraget att utse mottagaren av stipendiet och motiveringen lyder i år:

Präglad i Leksands musikskolas framgångsrika fiolutbildning och Dalarnas Spelmansförbunds ungdomsverksamhet söker hon med finstämd musikalitet nya uttrycksformer inom traditionell folkmusik, visa och andra närliggande genrer.


"Jag har träffat fantastiska människor och upplevt helt galna grejer tack vare fiolen och folkmusiken, och jag vet att mitt liv skulle vara hälften så rikt utan den. Jag blev så överraskad, tacksam, generad och glad när jag fick samtalet om att jag fått stipendiet! Att ha blivit utvald till att få det känns extra fint då det innebär att jag gjort intryck och att folk tycker jag är värd det. Det ger en stor uppmuntran till att fortsätta spela och utvecklas" säger Klara. Folkmusiken har gett henne några av hennes allra bästa stunder, allt från måndagar på musikskolan till Ethno-läger runt om i Europa.

Klara sällar sig till den imponerande skara av spelmän som fått ta emot stipendiet genom åren. "Klara Bond är en i raden av duktiga unga musikanter som fostrats i Leksands musikskolas framgångsrika fiolutbildning. Hon har tagit ett steg mot den professionella världen genom fortsatt utbildning på Musikhögskolan i Stockholm, och det är ett sant nöje att kunna bidra till hennes fortsatta karriär genom att ge henne den här välförtjänta utmärkelsen" säger Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas spelmansförbund. Här är alla mottagare av Tällberg Foundations Spelmansstipendium:

2016 - Klara Bond, Leksand
2015 - Erik Gunnars Risberg, Hedemora
2014 - Lovisa Risinger, Falun
2013 - Annika Maatzh, Rättvik
2012 - Emma Lagerberg, Malung
2011 - Alexander Olsson, Rättvik
2010 - Ellinor Fritz, Hedemora
2009 - Johan Holland, Malungsfors
2008 - Maria Jones, Gagnef
2007 - Gustaf Melén, Hedemora
2006 - Kersti Jobs Roos, Tibble/Leksand
2005 - Jon Holmén, Boda
2004 - Karin Hellqvist, Stjärnsund
2003 - Lid Katarina Olsson, Älvdalen
2002 - Jonas Brandin, Boda
2001 - Björn Nylander, Grängesberg
2000 - Sofia Sandén, Leksand
1999 - Anders Nygårds, Rättvik
1998 - Ellinor Weber Eriksson, Älvdalen
1997 - Anders Almlöf, Malung
1996 - Eva Rune, Falun
1995 - Hadrian Prett, Rättvik
1994 - Pontus Selderman, Mora
1993 - Erik Köpmans, Säter
1992 - Lars Björk, Leksand
1991 - Mattias Helje, Lima
1990 - Tommy Runesson, Borlänge
1989 - Anders Bjernulf, Rättvik
1988 - Maria Nilsson, Älvdalen

 

Guldgruvorna gläntar på dörren!

Legendariska musikanter och vokalutövare. Ögonblick fångade för eftervärlden. Hur lät det? Ulrika Lindholm, Eric Sahlström, Nordergutarnas spelmanslag, Páll Patursson, Gössa Anna Andersdotter, Karl Gudmundsäter, Röjås Jonas, Olof Tillman... Listan på guldklimpar som du nu kan lyssna på är lång.

Arbetet med att göra arkivmaterial tillgängligt hemifrån har tagit stora steg den senaste tiden. Fortfarande är den överlägset största delen material endast tillgängligt på plats hos respektive arkivhållare, men genom avtalsskrivning är nu ett relativt stort antal inspelningar och uppteckningar möjliga att ta del av på webben.

Svenskt visarkiv
Nyligen la arkivet ut över 7000 avsnitt med mer än 800 utövare från Sveriges radios tidiga inspelningar av folkmusiker. Här kan du ta del av den enorma insats Matts Arnberg gjorde för att lyfta fram musiker och sångare som nu är portalfigurer för traditionsmusiken. Här hittar du inspelningarna!

Folkmusikens hus
Arbetet med att skriva avtal med rättighetsinnehavare fortskrider. Genom de så kallade "sockenpiloterna" kan FMH kontinuerligt göra mer av sitt stora digitala arkiv tillgängligt via webbdatabasen. I dagsläget rör det sig om nästan 13 000 inspelningar och uppteckningar som går att avnjuta från hemmet. Här hittar du WebbFIOL!

Aktuellt från försäkringen för instrument

Vi vill passa på att informera och påminna om något viktigt som gäller vår förnämliga instrumentförsäkring. Tack vare att vi själva sköter en stor del av hanteringen kan vi erbjuda alla medlemmar en billig försäkring som gäller i hela världen och har en låg självrisk. Det brukar vara så att när man väl tecknat sin försäkring så tror man det bara rullar på. Men…………

Ett värderingsintyg ska inte vara äldre än 5 år.

Det som är viktigt för dig som försäkringstagare är att du har rätt värdering av ditt instrument. Skulle du råka ut för en skada eller förlust är det ditt värderingsintyg som ligger till grund för ersättningen. Om du har instrument värt 30000:- eller mer bör man ha värderingsintyg vid tecknande av försäkring. Skulle man ha t.ex. en fiol värd 100000:- eller mer ska värderingintyg finnas med ansökan. Värderingsintyg kan utfärdas av våra utmärkta professionella fiolmakare!

För din egen skull: se till att du har rätt nivå på din försäkring!

Om du tror att du bör förändra din försäkring finns blankett på vår hemsida. Klicka dig fram via Instrumentförsäkringen.

Välkommen att höra av dig om du har frågor!

Sven Roos

Försäkringsansvarig

Folkmusiknatta redan på dagen

I helgen går årets upplaga av Folkmusiknatta av stapeln på Kulturhuset tio14 i Falun. Till skillnad från de föregående åren är Natta inte två nätter i rad utan allt sker på lördagen 12 nov, dag som natt. Precis som vanligt blir det ett späckat program med konserter och dansmusik från fyra scener på Kulturhuset tio14. Dörrarna slår upp kl 17:30.

Anders Nygårds på Folkmusiknatta 2010. Foto: Jon Holmén

Nytt för i år är att redan innan programmet drar igång på Kulturhuset, tidigare Folkets hus, har Folkmusiknatta pågått i flera timmar ute på stan i Falun. Det blir uppträdanden på Stadsbiblioteket, Falangallerian och Bergströms galleria och buskspel på inte mindre än tre pubar i centrala Falun. För den som vill komma in från kylan och spela eller lyssna på några låtar bjuder Kopparhatten, Bishops Arms och Kings Arms in till en mysig eftermiddag med möjlighet att kombinera mat och dryck med låtspel från både Dalarna och Brittiska öarna.

För den som vill fördjupa sina kunskaper i dans, sång eller spel finns fyra kurser att välja mellan på Kulturhuset. Årets meny innehåller balkansk sång, nybörjarmunspel, polskedans och fiolkurs med låtar från södra dalarna. Kurserna bokas på www.folkmusikenshus.se

Lyset i Forsen på Folkmusiknatta 2013 Foto: Jon Holmén

Hålltider 12 nov

Minikonserterna på galleriorna håller på mellan 13:00-15:00.
Dalarnas Ungdomsspelmanslag (DUS) har konsert 14:00 på Stadsbiblioteket.
Kings Arms har irländskt jam mellan 14:00-17:00 och värdar för jammet är Plastic Paddy, en keltisk klenod i Faluns musikliv. 
På Kopparhatten och Bishops Arms blir det spelmansmusik i bästa buskspelsanda mellan 15:00-18:00.

Programmet på Kulturhuset tio14 drar igång på allvar kl 19:00, men redan 18:00 kan man gå en introduktionskurs i polska.

Läs mer om programmet på Folkmusiknattas Facebooksida. Klicka här!

Täpp Ida fick Spelstinamedaljen!

Täpp Ida Almlöf, Rättvik, tilldelades i går Spelstinamedaljen för 2016. Täpp Ida är en av vår tids främsta traditionsbärare av Bingsjölåtar och hon är idag spelledare och vice ordförande i Rättviks spelmanslag.

Täpp Ida nominerades för utmärkelsen av Dalarnas Spelmansförbund. Beslutet fattades efter en beslutsmodell där spelmansförbunden i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland,Upland och Västmanland och EPOS (Equality and Plurality on Stage) inbjudits delta.

- Jätteroligt. Det är en stor ära att få Spelstinamedaljen, säger Täpp Ida Almlöf, när hon fick beskedet.

Täpp ida.jpg

- Inom Dalarnas Spelmansförbund glädjer vi oss och gratulerar Täpp Ida till den här välförtjänta utmärkelsen. Vi är också stolta och malliga att ha Täpp Ida som en av våra medlemmar. Hon är både genom sin musik och sin person en stor inspiratör och ledare för spelmän och spelkvinnor i alla åldrar. Grattis Ida!, säger Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas Spelmansförbund.

Syftet med Spelstinamedaljen är att belöna kvinnliga spelmän som för den traditionella svenska folkmusiken vidare idag och även till kommande generationer. Medaljen utdelas till kvinnliga spelmän som verkar i Spelstinas anda.

Spel-Stina (Anna-Kajsa Norman) levde 1820-1903 och huvuddelen av sitt liv i Torsåker. Ryktet säger att hon då var en av Gästriklands bästa spelmän.Det finns ett antal historier som cirkulerar om Spelstina och hennes förmåga. Hennes son regementsmusikern Anders Hellström uppteckande hennes låtar, en samling äldre låtar med rötter i 1800-talet och 1700-talet.

I hela Sverige finns idag mycket få kvinnliga fiolspelmän dokumenterade från 1800-talet vilket innebär att Spelstina idag verkligen representerar något mycket ovanligt. Över 100 år efter sin bortgång har därmed Spelstina därmed blivit en symbol. Det fanns faktiskt på 1800-talet mycket skickliga kvinnliga fiolspelmän som själva utövade och vidareförmedlade den traditionella svenska folkmusiken på fiol.

Spelstinamedaljen har utdelats sedan 2004. Tidigare mottagare redovisas här med namn, år när de fick medaljen och hemlandskap: Nelly Östlund (2004, Dalarna), Barbro Pettersson (2005, Gästrikland), Åsa Andersson (2006, Gästrikland), Carina Normansson (2007, Västmanland), Kaisa Abrahamsson (2008, Hälsingland), Lisa Rydberg (2009, Uppland), Jeanette Evansson (2010, Uppland), Tuva Modéer (2014, Gästrikland) och Sonia Sahlström (2015, Uppland)

350 spelmän hittills anmälda till Höststämman i Sälen - "Låtar på Gränsen"

_F4P5180.jpg

Över 350 spelmän har hittills anmält sig till "Låtar på Gränsen" den 23 - 25 september. Funderar du och ditt spelmanslag på att komma är det hög tid att anmäla sig!

Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.

Stämman som äger rum den 23 - 25 september 2016 kommer att gå under namnet ”Låtar på gränsen” och anspelar förstås på Sälens geografiska placering nära den norska gränsen. På andra sidan kölen, finns trakter med mycket folkmusiker som verkar i en stark och levande tradition. Vi kommer att bjuda in dessa till vår stämma på fjället. Tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna, Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.

Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svensk samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.

Här kan du se programmet för helgen!

Det finns möjlighet att åka buss från Stockholm eller Falun, tur och retur, till priset 600 kr respektive 300 kr. Här kan du läsa mer om hur du bokar.

Boende/mat: (priser för medlemmar i Dalarnas Spelmansförbund inkl moms. Icke-medlemmar +10%)

Lägenhet

·         6-bädds lägenhet med självhushåll                            1190 kr/lägenhet för två nätter

·         Linneset inkl handdukar                                                                                     175 kr/set

·         Avresestädning                                                                                         950 kr/lägenhet

Hotellrum

Boende på hotellet med del i dubbelrum inkl frukost850 kr/person för två nätter

Måltider

Middag fredag: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, exkl dryck                 120 kr/person

Lunch lördag: Husman inkl måltidsdryck                                                                      100 kr/person

Middag lördag: Grillbuffé med tillbehör exkl dryck                                                    220 kr/person

Frukostbuffé lördag och söndag (ingår i hotellboendet)                                         100 kr/person

(Hotellet har kapacitet för 220 boende gäster. Lägenheter för ca 1400 boende gäster.)

------------------------------------------------

Frågor/info

Anders Bjernulf har tagit på sig att agera projektledare för Sälenstämman och svarar gärna på era frågor.

Mobil: +46-70-23 795 00

E-mail: ab@desabnorden.se

Bokning

Sälens Högfjällshotell

info@hogis.se

0280-87 000

------------------------------------------------

Varmt välkomna till höststämman “Låtar på gränsen”!

Pontus Selderman

Ordförande Dalarnas Spelmansförbund