Välkommen till Lerdalsstämman & Allspelslåtarna!
/Svärdsjö Spelmanslag hälsar välkommen till Lerdalsstämman den 18-19 mars. Här finns också noter på allspelslåtarna!
Read MoreSvärdsjö Spelmanslag hälsar välkommen till Lerdalsstämman den 18-19 mars. Här finns också noter på allspelslåtarna!
Read MoreVår del av världen är begåvad med en folkmusik oerhört rik på starka melodier. Låtar som står sig alldeles förträffligt på egna ben, utan några som helst ytterligare musikaliska arrangemang runtikring.
Denna styrka gör dock att de slitstarkaste låtarna även med lätthet bär nästan vilket typ av arrangemang som helst.
Vad finns det för krafter under ytan i låtarna som burit i urminnes tider? Utmaningen i att arrangera folklåtar är att hitta dessa latenta energier, blottlägga dessa och förstärka dem på ett kreativt och effektivt sätt genom t ex form-arbete, harmonier mm mm. Låtarna innehåller redan alla svaren, DNA-tråden, utmaningen är att hitta dem, ”att prata med låtarna”.
Karl-Johan Ankarblom är kompositör och spelman och har bland annat arrangerat musiken i Symphonic Stomp med Görgen Antonsson och till Folk All in Band. Är också precis uppmärksammad för sin mellanakt i senaste melodifestivalen!
Välkomna till en workshop i arrangering med Karl-Johan Ankarblom.
Tid och plats: 19 mars kl 11.30 - 14.30 på Folkmusikens Hus
Kursavgift: 500:-
Medlem i FMH: 350:-
Student: 200:-
Bilda GävleDala-samarbete: du går gratis!
Gamlebanken Spelemannslag under tävlingen "Nord" på Högfjällshotellet
Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.
Stämman kommer att gå under namnet ”Låtar på gränsen” och anspelar förstås på Sälens geografiska placering nära den norska gränsen. På andra sidan kölen, finns trakter med mycket folkmusiker som verkar i en stark och levande tradition. Vi kommer att bjuda in dessa till vår stämma på fjället. Tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna, Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.
Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svensk samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.
Boende/mat: (priser för medlemmar i Dalarnas Spelmansförbund inkl moms. Icke-medlemmar +10%)
Lägenhet
· 6-bädds lägenhet med självhushåll 1190 kr/lägenhet för två nätter
· Linneset inkl handdukar 175 kr/set
· Avresestädning 950 kr/lägenhet
Hotellrum
Boende på hotellet med del i dubbelrum inkl frukost 850 kr/person för två nätter
Måltider
Middag fredag: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, exkl dryck 120 kr/person
Lunch lördag: Husman inkl måltidsdryck 100 kr/person
Middag lördag: Grillbuffé med tillbehör exkl dryck 220 kr/person
Frukostbuffé lördag och söndag (ingår i hotellboendet) 100 kr/person
(Hotellet har kapacitet för 220 boende gäster. Lägenheter för ca 1400 boende gäster.)
------------------------------------------------
Frågor/info
Anders Bjernulf har tagit på sig att agera projektledare för Sälenstämman och svarar gärna på era frågor.
Mobil: +46-70-23 795 00
E-mail: ab@desabnorden.se
Bokning
Sälens Högfjällshotell
info@hogis.se
0280-87 000
------------------------------------------------
Varmt välkomna till höststämman “Låtar på gränsen”!
Pontus Selderman
Ordförande Dalarnas Spelmansförbund
Projektet FolkUngar har sedan hösten 2012 gett över 16000 skolbarn ett första roligt möte med folkmusiken. Tillsammans med Eiwor Kjellberg och Tuva Modéer på fiol, David Albertsson på gitarr och Anders Ågren på bas har barnen sjungit, dansat och spelat lösa strängar och öppna ackord på fioler och små gitarrer till riktigt bra traditionella låtar. Målet har varit att barnen ska ryckas med i musiken och känna glädjen i att spela tillsammans, vilket sannerligen fungerat bra. I tre år har Arvsfonden finansierat projektet, vilket inneburit att skolorna fått besöken helt gratis.
FolkUngar har helt klart varit en succé, med massor med spelsugna ungar som resultat.
Förutom skolbesöken har det anordnats sommarläger, uppträdanden med barn på spelmansstämmor, inspirationsdagar för kulturskolornas personal m.m. I somras släpptes dessutom skivan FolkUngalåtar med tillhörande nothäfte, ett fint material för grund- och musikskolor samt för barn och föräldrar att använda hemma.
Så har då dessa FolkUngars första tre år gått. Den stora frågan under hösten har varit huruvida FolkUngar kan leva vidare när Arvsfondsmedlen är slut och besöken måste köpas in av skolorna. Som det ser ut nu är möjligheterna för det mycket stora. Förutom tryggheten i många bokningar för 2016 kom ett glädjebesked från Musikverket i november, de har nämligen beviljat ett verksamhetsstöd på hela 700 000. Dessa pengar ger FolkUngar möjligheten att jobba vidare och utvecklas samt att anlita bokaren Emma Carlsson.
Planen är att FolkUngar från och med hösten 2016, förutom vår vanliga spelworkshop för åk 2-6, ska erbjuda ”FolkUngapatrullen på äventyr”, en interaktiv musiksaga, för 5-8 åringar samt ”FolkUngar på scen”, ett Skapande Skola-projekt som vänder sig till åk 3-6 där vi vid tre besök arbetar mot en föreställning. Med dessa tre ben att stå på och tre års intensivt arbete i bagaget ska det gå fint att överleva på egen hand i framtiden.
Framförallt finns lusten att sprida vår brinnande spelglädje till ännu fler ungar!
Garanterat myggfritt och inga solstekta tältmorgnar. Bara kul spel, bra mat och sköna sängar! Dags för elfte stämman på Hotell Lerdalshöjden!
Read MoreMaria Norrfalk i samband med avtackningen i augusti 2015
Unga spelmän får nu en välkommen möjlighet att fördjupa sig i Dalarnas folkmusik via en nyinstiftad stipendiefond – ”Spelmansresan”. Fonden bildades av landshövdingen Maria Norrfalk i samband med att hon lämnade sitt uppdrag i augusti 2015.
Maria har ett starkt intresse för länets folkmusik och såg möjligheten att använda sig av avtackningen för att bidra till något konkret för våra unga medlemmar. I samtal med Bingsjöstämmans ordförande Anders Bjernulf och Spelmansförbundets ordförande Pontus Selderman kom man ganska snabbt fram till idén att upprätta en fond vars ändamål skulle vara att:
”… bidra till att trygga spelmanstraditionen i Dalarna. Detta skall ske genom att med penningbidrag uppmuntra och vidareutveckla unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas spelmanstradition.”
Fondens tillgångar har uppkommit genom att enskilda, företag och organisationer i samband med avtackningen lämnade penninggåvor till ett för ändamålet särskilt öppnat konto. Fonden skall stimulera och inspirera stipendiaten att under ett år arrangera möten med länets främsta traditionsbärare och spelmän. Inledningsvis utdelas två stipendier per år och penningbidraget kan maximalt uppgå till 20 000 kr per stipendiat och år.
Vem kan söka?
Personer eller organisationer som vill ansöka om medel ur fonden skall göra detta senast den 1 april. I sin ansökan skall stipendiaten redogöra för planerade aktiviteter, hur dessa tillgodoser fondens ändamål och beräknade kostnader.
Ansökan skickas till:
Dalarnas Spelmansförbund ”Spelmansresan”
c/o Folkmusikens hus
Dalagatan 7
795 31 Rättvik
Frågor besvaras av pontus.selderman@dalarnasspelmansforbund.se
Stipendiet delas ut i samband med Bingsjöstämman av Maria Norrfalk.
Välkomna! Under hösten har vi jobbat med att utforma vår nya hemsida för att du ska ha så stor nytta som möjligt av den information och de funktioner vi samlat här. Vi vill rikta ett extra stort tack till Hans Olander och Per Eriksson för deras generösa bidrag av bilder som smyckar hemsidan.
Vi har tagit med oss allt vi behöver från den förra hemsidan och introducerar även några nya funktioner. Här hittar du t ex tre informationsflöden som uppdateras kontinuerligt, en möjlighet att dela med dig av dina instagrambilder och ett forum för att hitta spelmän till bröllopet eller sälja ett instrument.
Artiklar
Här ligger lite mer ingående reportage om det som hänt, intressanta personer och andra företeelser inom spelmansvärlden som vi vill berätta om. Har du tips på nåt vi borde skriva om? Hör av dig! Redan nu kan du läsa om Stödkonserten ”Välkommen”, Nordic Soundscape i Åre och en ovanlig bröllopsspelning i Kenya.
Nyheter
Vad händer runt om i folkmusikvärlden? Här lyfts händelser och nyheter fram som vi tror att du vill vara medveten om. De kan röra allt från olika folkmusikevenemang, nya allspelslåtar till nya vägar att söka finansiering. Här kan du nu läsa om AV FIOL, Årets Unga Folkmusikband och att Höststämman flyttar från Grönklitt till Sälen!
Kalender
I vår kalender hittar du alla evenemang vi har koll på det närmaste i tid presenteras först. Är det nåt vi missat? Här kan du tipsa oss: Anmäl ditt arrangemang
Instagram
Du har möjlighet att vara med och pryda vår förstasida med bilder från dina äventyr i spelmansvärlden! Tagga dina instagrambilder med #dalaspelman och de dyker upp på hemsidan.
Köp & sälj
Registrera en Muut-användare på vårt forum så kan du kanske hitta det du söker. Det kan vara en köpare till ditt instrument eller en spelman till festen. Det finns möjlighet att lägga upp bild och kontaktinformation. Tänk på att sätta en tydlig rubrik som talar om var du säljer eller söker. Du hittar forumet här: Köp & sälj
Har vi missat nåt?
Tycker du att det är något som saknas på hemsidan? Hör av dig till oss: Kontakt
Mycket nöje på nya sidan! /Dalarnas spelmansförbund
Exempel på sökning i WebbFIOL
Arbetet med denna första publicering har utgått från Jonas Holméns filmade dokumentation (1997-1998) av Päkkos Gustav och ljudinspelningar som Pers Hans har ställt till förfogande. Bland spelmännen, vilkas material vi nu har tillstånd att publicera, hittar vi Pers Hans, Ellika Frisell, Leif Göras, Maria Lärka, Jenny Bergman, Päkkos Gustav och Hjärp Erik. Avsikten är att fler inspelningar med låtspel, vissång och dansfilm ska göras tillgängliga efterhand genom överenskommelser med de som gjort inspelningarna, utövarna eller deras efterlevande. Ambitionen är naturligtvis också att spegla så stora delar av Dalarna som arkivmaterialet tillåter. Arbete pågår.
Registrera en användare eller logga in på WebbFIOL: http://www.webbfiol.se:8081/
Jonas & Gustaf på Näset - stillbild från ett av de nya klippen - Foto: Jonas Holmén
Ett par smärre men intressanta samlingar har inkommit till arkivet sedan förra rapporten. Dels har Anders Jakobsson hittat några band som Pelle Jakobsson spelat in, dels har Präst Olof Eliassons samling av band kommit från hans son. På Pelles band finns bl.a. ett radioprogram han gjorde för IBRA radio (Pingstkyrkan) omkring 1957, där han presenterar låtar och spelar olika instrument, och en hittills okänd inspelning med Gössa Anders från 1961.
Präst Olle har naturligtvis en del inspelningar med sig själv, på fiol och med sång. Han kom ju ursprungligen från Gagnef, och hans band innehåller en del unikt material, bl.a. med dragspelaren Anders Granlund, som hade artistnamnet Andrew Russell under sin tid i USA, och med fiolspelmannen Köpman Erik. En tidig inspelning med Janises Erik och Gustav Holmkvist finns också. Olle var mest verksam i Rättvik, och därifrån finns inspelningar med Börjes Olle, med Perols Gudmund och med Klockar Anders, men även med Dalaföreningen från ett par USA-resor. Slutligen kan nämnas en intressant dokumentation från den första hornblåsarstämman på Måstäpp 1973, troligen inspelad av Paul Bäckström.
Text: Tommy Sjöberg & Per Gudmundson
Årets tävling, på Kulturhuset tio14 i Falun, var hittills den minsta i tävlingens historia. Av åtta anmälda grupper kom fyra till start. Tävlingsledningen hade ett kort krismöte måndagen innan tävlingsstart men bestämde att ändå genomföra tävlingen.
På grund av att det kom så pass få tävlande till start ströks deltävlingen som brukar sålla ut finalisterna och de fyra banden gick direkt till finalen som genomfördes under fredagskvällen. De tävlande bjöd på en högoktanig konsert och juryn gick direkt efter tävlingen iväg och gjorde sin bedömning. Tiden då finalen brukar genomföras gjordes om till en chans för publiken att få höra mer av vinnarna då de fick en egen konsert på stora scenen i restaurangen på lördagskvällen.
Jury 2015:
Maria Röjås, sångare och lärare på Malungs folkhögskola
Ulf Gruvberg, programledare emeritus för P2 och P3 Live, legendarisk musiker i Folk & Rackare
Magdalena Eriksson, folkmusiker och med i gruppen Bjäran som vann tävlingen 2012.
Evelyne Lawuers, producent på Stallet - folk- och världsmusik, Stockholm
Hur gick det då i tävlingen? Med motiveringen "Genom ett kraftfullt berättande i spel och presentation, bjuds publiken att ta del av ett kokande samspel." blev duon Fara Årets unga folkmusikband 2015. De båda fiolspelarna träffades på västgötaslätten och har spelat fiol tillsammans sedan de träffades i 11-årsåldern. Fara, som nu funderar på att byta namn (när de förstod att det finns ett annat band som heter lika), är 18 och 19-åriga Alice Klint och Kristin Kennemark. Efternamnet talar om spelmanspåbrå och ja det finns släktskap...
Årets vinnare - duon Fara, Foto: Jon Holmén
Första pris är 10000 kr från ungdomsorganisationen FolkYou och dessutom ett antal festvivalspelningar finansierat av Studieförbundet Bilda.
Kvartetten Folk & Rockare med Säde Tatar, Natasja Dluzewski, Gabbi Dluzewski och Daniel Dluzewski fick andrapriset, 5000 kr från Studieförbundet Bilda, med motiveringen "Med skickligt spel, finurliga arrangemang i en fin och luftig klangbild, öppnar Folk & Rockare dörren till sin värld där traditioner möts."
Årets tredjepris knep Knep, ett deltagande i Ethno i Rättvik 2016: "Med nyfiket sinne och omfamnande spel, kniper Knep sin publik, där dansen får stå i fokus"
Fjärdepriset, 3000 kr från Dalarnas spelmansförbund, gick till duon Lina & Vega på fiol och sång med kärnfulla motiveringen: Vega och Lina ger varandra plats och visar att traditionen lever.
Text: Lotta Johansson
"HÖGIS" i vinterskrud
Dalarnas spelmän har en lång tradition att träffas på höstkanten. Många år genomfördes hösstämmanpå Idre Fjäll för att sedan flyttas till Grönklitt.
Nu flyttar vi igen! Den här gången är det Sälens Högfjällshotell som kommer att hysa oss och stämman kommer att gå av stapeln den 23 – 25 september 2016.
Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.
Vi är säkert många som var med på Nordiska mästerskapen i folkmusik, NORD, som arrangerades på hotellet under en fyraårsperiod. Arrangörer den gången var de fyra spelmansförbunden från Danmark, Norge, Finland och Sverige.
Stämman kommer att gå under namnet ”Låtar på gränsen” och anspelar förstås på Sälens geografiska placering nära den norska gränsen. På andra sidan kölen, finns trakter med mycket folkmusiker som verkar i en stark och levande tradition. Vi kommer att bjuda in dessa till vår stämma på fjället. Tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna, Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.
Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svenks samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.
Vi har frågat Anders Bjernulf, som var primus motor för NORD, om han kan agera ”spindel” runt Sälenstämman. Anders har glädjande tackat ja och lovat återkomma med mer detaljerad information på andra sidan årsskiftet.
Så vik undan helgen 23-25 september. Detta blir spännande och något att se fram emot nu när vintermörkret sänker sig över nejden.
Håll dig uppdaterad!
Alla ickeredaktionella bilder på sidan är fotade av Hans Olander och Per Eriksson
olandersresidens.se/foto | www.fotografpereriksson.com
© 2016, Dalarnas Spelmansförbund
c/o Folkmusikens hus, Dalagatan 7, 795 31 Rättvik
info@dalarnasspelmansforbund.se