Boda gammelgård
Jun
26
7:00 pm19:00

Boda gammelgård

Anders Löfberg o Pelle Björnlert
Här möts dessa två musikanter i en lekfull och intim konsert innehållande både solo och duospel på fioler, cello och sång.
Konsert / paus / spel till dans
Kaffeservering
Välkomna

Kreativa huset, Leksand
Jun
29
Jun 30

Kreativa huset, Leksand

Fiolkurs i samband med spelmansstämman i Leksand bjuder på inte mindre än två fantastiska spelmän!

Mia Marin är den sprudlande värmländskan som gjort sig ett namn både som framstående folkmusiker och som inspirerande pedagog. Hennes repertoar innefattar både traditionell musik, tidig musik och nutida verk, med betoning på den värmländska traditionen samt låtar från olika delar av Norge, Gästrikland och Uppland.

Leif Ottosson har som få jobbat för att hitta spelsätt på dragspel som passar ihop med fiol och maken till fint låtspel på dragspel får man leta efter. Därför riktar sig den här kursen till både dragspelare och fiolspelmän. 

Kursstart: Torsdag 29 juni kl 10.00
Kursslut: I samband med stämman lördag den 1 juli
Kurslokal: Kreativa huset/Tingshuset i Leksand

I kursavgiften ingår kurs i två dagar, frivilligt deltagande i spelmansstämman i Leksand, kaffe och bulle/frukt under kurstid, bad vid Siljans strand och annat kul.

Kursavgift: 1500:-
FMHmedlem eller Bildasamarbete: 1350:-
Du kan anmäla dig här

Folkmusikens hus, Rättvik
Jun
30
1:00 pm13:00

Folkmusikens hus, Rättvik

THE RHEINGANS SISTERS

Systrarna Rowan och Anna Rheingans från England är prisbelönta som duo men återfinns också i andra musikaliska sammanhang i såväl England som Sverige och Frankrike.

Kanske har du sett videon som snurrat på FB under våren med två unga fiolspelmän som spelar så grovt och grant så man baxnar? Om du inte har gjort det så kan du se den här.

Välkommen på konsert med “Winners of 2016 BBC Radio 2 Folk Award for ‘Best Original Track’ and ‘Horizon’ Award Nominees”!

 

Leksand
Jul
1
10:00 am10:00

Leksand

Leksands Musikverkstad - Ensemblekurs för dig som är 8 - 16 år. 

Alla instrument är välkomna. 

Här får du möta fantastiska folkmusiker som Kjell-Erik Eriksson, fiol - Gustav Hylén, trumpet - Lars Eriksson, bas - Bengan Janson, dragspel, dessutom Eva Janson på fiol, lek och dans. 

Kursen är ett samarbete med Leksands spelmansstämma och Folkmusikens hus. 

Anmälan är bindande, men kursen är gratis! Vid avbokning efter den 15 juni tar vi ut en avgift på 500 :-, annars behövs läkarintyg.

Du kan anmäla dig här

Hembygdsgårdarna, Leksand
Jul
1
6:00 pm18:00

Hembygdsgårdarna, Leksand

Leksands spelmansstämma återkommer i år igen, med kurser konserter, allspel, buskspel och dans

Matservering med rättigheter

Välkommen!

Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
2
Jul 3

Folkmusikens hus, Rättvik

BLÅSKURS MED HANNA WISKARI GRIFFITH

Uppvuxen på västkusten fann Hanna redan som 10-åring saxofonen och under tonårstiden förälskade hon sig i folkmusiken; en musik och en kultur som funnits närvarande sedan barnsben men som nu på allvar drabbade henne.

Idag är Hanna verksam som folkmusiker och pedagog i en mängd olika sammanhang, både i Sverige och internationellt. Hon tar sats i den svenska låtspelstraditionen, med ett hjärta som klappar lite extra för musiken från sina hemtrakter i västra Sverige, och ger sig ut i musikaliska projekt som rymmer såväl tradition som improvisation.

Du som anmäler dig till denna kurs bör vara hyggligt bra på ditt instrument och nyfiken på att lära dig låtar på gehör.

Hanna Wiskari Griffith är utbildad vid folkmusikerprogrammet på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och erhöll Bror Hjort-stipendiet för unga folkmusiker med motiveringen: ”för en såväl teknisk briljans som ett engagerat framförande på sopransaxofon med en lysande blandning av bevarande av kulturtraditioner och skapande och nydaning.”

Hanna bor numera på Nya Zeeland så passa på och gå kurs när hon är hemma. Hon kommer primärt till Sverige denna gång för att släppa skiva tillsammans med folkjazzgruppen Fatang. Vilket görs på Leksands spelmansstämma!

Du kan anmäla dig här

 

Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
3
Jul 4

Folkmusikens hus, Rättvik

GAMMELDANSKURS MED KJELL-ERIK ERIKSSON & GUDMAR GÖRANSSON

Nu är det länge sen en hade chansen att delta i en gammeldanskurs! Det är ofantligt kul och även om du har två träben så kan du vara med nu, du behöver inte ha dansat något alls förut!

Med utgångspunkt i snoa och hambo leder Gudmar Göransson oss i gammeldansens virvlar. Till tonerna av Kjell-Erik Erikssons fiol får du bygga på dina kunskaper i de danser som levt tillsammans med polskorna de senaste århundradena.
Du kan anmäla dig här

Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
3
Jul 4

Folkmusikens hus, Rättvik

KURS PÅ FIOL FÖR VUXNA NYBÖRJARE MED MARIA JONSSON

Här är kursen för sig som är vuxen och som längtar efter att delta i det magiska allspelet med en fiol under hakan! Du kan kanske inte öppna en fiollåda, du har nog aldrig dragit några stråk och du kan absolut inte stämma en fiol. Men du har lust att prova på och du har nog också lust att utmana dig själv. Med dig hem har du faktiskt några låtar efter bara två dagar.

Instruktion och vägledning får du av spelman, teatermusiker och fiolpedagog Maria Jonsson. Maria har de senaste året turnerat flitigt med barnföreställningen Långt bort i skogen. Hon återfinns också i en rad konstellationer som t ex duo med Daniel Pettersson, i Timber, Namo och i duo med Ian Carr.

Kursen pågår två dagar och avslutas med en lustfylld och frivillig uppspelning på Bingsjöstämman. Inträde till stämman ingår dock inte.

Fiol kan kanske lånas/hyras ut men bäst är att ha med sig egen.
Du kan anmäla dig här

Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
3
Jul 4

Folkmusikens hus, Rättvik

FLERSTÄMMIG FOLKSÅNG MED KERSTIN SONNBÄCK
Den vokala folkmusiken är ömsom solistisk och inåtvänd, ömsom utåtriktad och kommunikativ. I den här kursen bäddas den folkliga visan in i flerstämmighet under ledning av en av våra mest erfarna och uppskattade ledare. Med lyssnande och gehörsinlärning som utgångspunkt sjunger Kerstin Sonnbäck och alla medverkande ihop sig till en levande och svängig kör.

Kerstin Sonnbäck har arbetat som sånglärare på Sjöviks folkhögskola i 36 år, hon har gett röst till en vildvittras skratt i Astrid Lindgrens kända film om Ronja Rövardotter, sjungit med Gals and Pals, startat upp artistskola, turnerat i folkparkerna med Jerry Williams och medverkat i Hylands Hörna. Och hon kular som värsta vallpigan!

Du kan anmäla dig här

Boda gammelgård
Jul
3
7:00 pm19:00

Boda gammelgård

Pers Hans Olsson - Kalle Almlöf - Bent Jakobsen
En av sommarens mest spännande konserter!
Konsert / Paus / spel till dans
Välkommen!
Biljetter på Siljan Turism: 0248-797200

Rättviks kyrka
Jul
4
5:00 pm17:00

Rättviks kyrka

Konsert med Rättviks spelmanslag
Hundraåringarna och deras musik är temat i år.
Spelmän som presenteras är: Blånn Olle, Påhl Olle, Sparf Anders, Börtas Hans, Pers Erik och Päkkos Gustaf.

Välkommen!

Bingsjöstämman
Jul
5
Jul 6

Bingsjöstämman

Välkommen till Bingsjö och Sveriges förmodligen största spelmansstämma.

Varje sommar samlas spelmän, dansare och andra musikintresserade några dagar, kvällar och nätter i början av juli. Hela Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att deltaga. Eller bara lyssna. Mer information här
Välkommen!

Östbjörka, Rättvik
Jul
6
6:00 pm18:00

Östbjörka, Rättvik

ÖSTBJÖRKASTÄMMAN
Årets tema; "Spelmän från nästgårds"
*Fyra dansbanor* 100 spelmän* DANS KL 19-01

Dansa polska! Grundkurs med Kari och Anders Holm 17.30-18.30

Karl-Tövåsens fäbod, Rättvik
Jul
7
11:00 am11:00

Karl-Tövåsens fäbod, Rättvik

Hornblåsarstämma och fäboddag på Karl-Tövåsens fäbod.

De bästa vallmusikanterna från hela landet brukar delta i en rundblåsning från skogen och vallen. Intresserade av vallmusiken har under dagen möjlighet att se hur man tillverkar, prova på, eller kanske köpa ett instrument.

Boda kyrka
Jul
7
6:00 pm18:00

Boda kyrka

Sommarkonsert med Sofia Karlsson i Boda Kyrka fredagen den 7 juli kl 18,00
Sofia Karlsson tillsammans med Sebastien Dubé, Daniel Ek, Pers Hans Olsson, Lisa Rydberg
Välkommen!
Biljetter på Siljan Turism - 0248-797200

Boda gammelgård
Jul
7
8:00 pm20:00

Boda gammelgård

BODASTÄMMAN den 7 juli
Spelmansstämma med dans, buskspel o konserter !
Dans på logen till Boda Spelmanslag - efter midnatt fortsätter dansspelet till morgonen gryr!
Utescenen - från kl 18,00 - 22,00 Konserter - solister och smågrupper!
22,00 Konsert med Sebastien Dubé - Torbjörn Näsbom - Daniel Ek
Välkommen!

Rättviks kyrka
Jul
8
9:00 pm21:00

Rättviks kyrka

Folkmusikgruppen Systerpolskan med några av landets främsta spelmän bildades när Benny Andersson bjöd in dem till sin studio på Skeppsholmen hösten 2015. Han hade tidigare kommit i kontakt med några av dem på en riksspelmansstämma på Skansen.

De övriga i gruppen har Benny träffat i andra sammanhang genom åren, och en idé om en gemensam skiva föddes. Ljuv musik uppstod, vilket resulterade i albumet Randig kjortel som släpptes den 16 september förra året.

Musiken består av både traditionella och nykomponerade låtar och visor, framför allt från Uppland och Dalarna där samtliga spelmän kommer ifrån. Namnet Systerpolskan är hämtat från ett av spåren på den nya skivan, Systerpolska från Ore. Även namnet på albumet, Randig kjortel, kommer från en av låttitlarna.

Benny Anderssons roll är framför allt som producent, men han medverkar även som musiker på några av låtarna. Dock inte på konserten i Rättvik.
Systerpolskan framträdde i Allsång på Skansen i somras och har synts i flera andra mediesammanhang under hösten. Framträdandet i Rättvik blir en av gruppens första konserter och självklart kommer det att bjudas på musik från den nysläppta plattan.

Medverkar gör
Täpp Ida Almlöf – fiol, sång
Verf Lena Egardt – fiol, sång
Cajsa Ekstav – fiol, nyckelharpa, sång
Erika Lindgren Liljenstolpe – fiol, sång
Lena Willemark – fiol, sång
Cecilia Österholm – nyckelharpa, sång

Boda gammelgård
Jul
10
7:00 pm19:00

Boda gammelgård

Måndagskväll på Boda Gammelgård den 10 juli
Anders Almlöf & Gustaf Melén
Konsert / paus / Spel till dans
Välkommen!
Biljetter på Siljan Turism: 0248-797200

Boda gammelgård
Jul
17
7:00 pm19:00

Boda gammelgård

Måndagskväll på Boda Gammelgård med konsert o dans den 17 juli kl 19,00
Homecraft - Johanna Karlsson / Emma Härdelin / Markus Räsänen
Välkommen!
Biljetter på Siljan Turism: 0248-797200

Boda gammelgård
Jul
24
7:00 pm19:00

Boda gammelgård

Måndagskväll på Boda Gammelgård den 24 juli kl 19,00
Josefina Paulson & Carina Normansson
Konsert / paus / dans
Välkommen!
Biljetter på Siljan Turism: 0248 - 797200

Boda gammelgård
Jul
31
7:00 pm19:00

Boda gammelgård

Måndagskväll på Boda Gammelgård den 31 juli kl 19,00
Sandén / Nygårds / Carr
Konsert - paus - Dans
Välkommen!
Biljetter på Siljan Turism: 0248-797200

Stjärnsund, Hedemora
Aug
3
Aug 5

Stjärnsund, Hedemora

Folkmusikfesten i Stjärnsund

Ett späckat program med långa och korta kurser, små och stora konserter, konstutställning, musikalisk konstvandring, godnattkonsert och spel till dans. Ja det finns något för alla. Mer information om kurser och programmet här
Välkommen!

Orsa hembygdsgård
Aug
4
Aug 6

Orsa hembygdsgård

Polskmärkesuppdansning.
Kurser, uppdansning för bedömning och  social dans på kvällarna.

Mer information finns här

Furudals bruk, Ore
Aug
11
Aug 13

Furudals bruk, Ore

Spelmansstämman i Furudals bruk med årets närproducerade tema - Rättvik! Från välkomstkonsert på fredagkvällen till avslutande gudstjänst och däremellan Stämman på bruket.

Leksands centrum
Sep
2
10:00 am10:00

Leksands centrum

Kulturkalaset breder ut sig över centrala Leksand och det blir spelmansmusik både i buskar och på scen!


Kättingsmedjan, Furudal
Jun
3
7:30 pm19:30

Kättingsmedjan, Furudal

Aspeboda spelmanslag spelar till dans, polskor och gammeldans

Servering finns

Entré 100 kronor

danskurs + danskväll 200 kronor 

Övernattningsmöjligheter finns, kontakta lennart.ohnell@furudal.com 070 559 4500

Kättingsmedjan, Furudal
Jun
3
2:00 pm14:00

Kättingsmedjan, Furudal

Danskurs med Leif och Margareta Virtanen

Vi kommer att dansa Polska från Boda, Schottis från Boda, Polska från Rättvik, Margits slunga

Anmälan och upplysningar: leif.virtanen@telia.com eller 070 442 08 43

Kursavgift 150 kronor

Välkommen!

Årsundaruschen, Årsunda
Jun
2
Jun 4

Årsundaruschen, Årsunda

Spelmansträff i Pingsthelgen
Fredag kl. 18 spelmansfika, restaurangen

Lördag kl. 12 allspel
12.30 Jernbergsmedaljen
13.15 – 17 scenframträdanden

kl 17 – max 01 dansar vi i Vikingasalen

Söndag kl. 11 - 12 Spelar vi ut stämman

Info: www.arsundaruschen.com 

Bokning:www.strandbaden-arsunda.com 

Välkommen

Hembygdsgården, Sunnansjö
May
27
5:00 pm17:00

Hembygdsgården, Sunnansjö

Hörkens bygdedansare bjuder in till Dans och Spelträff
Vi träffas och dansar till några olika grupper
- Saxdalingarna
- Thor-Anders och Britt-Marie
- Henrik med damer
- Vädurarna
- Lasse Fredriksson med flera

Hembygdsgården är stor så vi hoppas på många spelmän som vill buskspela så
det blir som en liten spelmansstämma.
Vi avser dansa på utedansbanan men vid dåligt väder flyttar vi in i logen.

FIKA: finns att köpa på plats!

Kostnad: kollekt till spelmännen

Frågor:
Britt-Mari Westholm 070-64 95 13, brittmari.westholm@gmail.com
Birgitta Larsson 073-02 88 738 , birgsamsunnansjo@gmail.com

IOGT-lokalen, Malung
May
18
7:00 pm19:00

IOGT-lokalen, Malung

Malungs spelmanslag spelar låtar från Grimsåker. 

Erkgärds Mats, Åker Erland och Grop Olle, tre bekanta spelmän i Malung, bodde alla i byn Grimsåker.
De står i fokus när lagets konsertserie med låtar från olika delar av Malung nu når byn som på mål heter Grômsåkra.
Polskan Malungsleken, marschen Trolltramp och valsen Luslassbäcken är tre av ett 15-tal låtar som framförs vid konserten.

Fritt inträde. Kollekt

Sockenstugan , Bjursås
May
11
6:00 pm18:00

Sockenstugan , Bjursås

FOLKMUSIKTEATER & ÖPPEN REPETITION

SKOGLUND - musiken för stor att bära inom.
Berättarföreställning om en stor-spelman från Gästrikland.
Mikael Nykäsenoja, berättare, fiol.
Anders Findin, tramporgel.

Föreställningen kl 18:00-19:00. Därefter kan den som vill vara med på Bjursås spelmanslags rep kl 19-21, "öppen repetition".

Sockenstugan, Bjursås. (Skarpsvedsvägen 28). Parkering där eller omkring kyrkan.
Entré: 50 kr (kontant eller swish).

Välkommen!

Ovanmyra bystuga, Boda
May
5
8:00 pm20:00

Ovanmyra bystuga, Boda

Dans i Ovanmyra bystuga med Boda spelmanslag och gästspelmän som denna gång är Knapp Brita Pettersson och Linnéa Hällqvist.

Kaffeservering

Välkomna!

Malungs kyrka
Apr
25
6:00 pm18:00

Malungs kyrka

Folkmusikgudstjänst med distanskursen Malungs folkhögskola. Kvällen avslutas med dans i Ole Hjort-salen på folkhögskolan.

Välkommen!

Humlebackens kulturhus, Avesta
Apr
8
4:00 pm16:00

Humlebackens kulturhus, Avesta

Konsert med duon Ellinor & Leonor

Med fiol och femsträngad cello har Hedemorabördiga riksspelmannen Ellinor Fritz ihop med cellisten Leonor Palazzo funnit ett dansant, stilfullt och melodiöst uttryck. Rotad i Dalarna söker duon upp musik från olika platser och tidsepoker. De väcker liv i låtskatter såsom polonäser från 1800-talets Falun, gammeldans från Dala-Floda samt pärlor efter spelmän i södra Dalarna. 
Välkommen!

Stiftsgården, Rättvik
Apr
8
Apr 9

Stiftsgården, Rättvik

Ungt Folk-läger på Stiftsgården.

En av de mest uppskattade aktiviteterna inom UngtFolk är lägret på Stiftsgården i Rättvik. Här blandas intensiva spelpass med god mat, lek och korvgrillning. Under två dagar får vi träffa spelsugna lärare och allt avslutas med en konsert i kapellet innan man åker hem med kappsäcken proppfull med nya låtar.

I år kommer du som deltagare att träffa HRD – Hans-Ers, Rutanen & Dillner (tidigare kända under namnet Triplex) ett av Sveriges starkast lysande unga folkmusikband. Jerker, Eemil (Ja, han stavar med två ee!) och Petrus kommer bjuda på några av sina favoritlåtar. HRD har bland annat utsetts till Årets Unga Folkmusikband 2014 och juryn sa så här om bandet: ”Tre personliga och skickliga instrumentalister, som i mäktigt och klangfullt samspel förmedlar sin musik i en färgsprakande helhet. [Triplex] älskar sin publik. Publiken älskar [Triplex].”

Lägret riktar sig till dig som är 8-18 år och kostar 500 kr om du är medlem i Dalarnas spelmansförbund och 700 kr om du inte är det. Vill du bli medlem så kostar det 75 kr upp till 16 år och 150 kr om du är äldre. Här kan du bli medlem: http://www.dalarnasspelmansforbund.se/bli-medlem/

I avgiften för lägret ingår mat, boende och undervisning. Vi bor i våningssäng i Stiftsgårdens fina lägergård och man får ta med sig egna lakan och handduk.

Anmäl dig senast 1 mars till jon.holmen@folkmusikenshus.se

Stiftsgården, Rättvik
Apr
8
10:00 am10:00

Stiftsgården, Rättvik

Spelkurs med Kjell-Erik Eriksson
Även i år blir det spelkurs för vuxna i samband med UngtFolk-lägret. Du bör vara van att hantera ditt instrument och att lära dig på gehör. Ta med något att spela in låtarna på.
Kursavgiften är 450kr för medlem i DSF, 700 kr för icke medlem. Det ingår fika och lunch i avgiften.
Anmäl dig här!

Aveny, Ludvika
Mar
25
6:00 pm18:00

Aveny, Ludvika

Nordman ger sig ut på en exklusiv konserthusturné på ett fåtal platser under våren. Passa på för Ludvika är enda konserten i Dalarna

Med en låtskatt och med en otrolig historia bjuds besökarna in i deras värld och in på skinnet.
Hitsen, såsom Vandraren, Be Mig, Förlist, I lågornas sken, Ödet var min väg, Ännu glöder solen, varvas med historier och berättelser från deras nu 22 år verksamma artistliv. Allt ocensurerat.
Med sig har de sitt rockband samt barrockflöjtisten Claudia Müller.
Allsång, skratt, tårar och jubel garanteras. Fler låtar live från Nordman än någonsin tidigare.

Folkmusikens hus, Rättvik
Mar
18
3:00 pm15:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Välkommen till Dalarnas spelmansförbunds årsmöte. Vi håller till i Hörsalen, som ligger högst upp i huset. 
Ta med instrument då vi enligt tradition avslutar mötet med att spela någon låt tillsammans.

Lerdalshöjden, Rättvik
Mar
17
Mar 19

Lerdalshöjden, Rättvik

Spelmansstämma på Hotell Lerdalshöjden för 12:e året. 
Både fredag och lördag kväll blir det spel till dans. Båda kvällarna innehåller allspel och många möjligheter till buskspel.

Lördag - Öppet hus på Folkmusikens hus
kl 10.30-12.30 blir det spelkurs med Knapp Britta och Knapp Karin från årets värdlag som är Boda spelmanslag.
Kl 13.15-14.45. föreläser spelmannen och filosofie doktor Thomas von Wachenfeldt om hur musiken traderas i våra spelmanslag och hur detta hänger ihop med ideologier med rötter i tysk nyromantik och svensk nygöticism.
Kl 13.30 - 15.00 Vispolskor från Boda med Sofia Sandén.
Sångkurs med fokus på sjungna polskor från Boda. Sången och fiolen har för många spelmän varit tätt förknippade. Här får du lära dig några av de många polskemelodier med text som lika gärna kan sjungas som spelas. Tre av dessa polskor kommer användas som skålvisor under festmiddagen på Lerdalshöjden på lördagskvällen.

Logi
För att boka med stämmorabatten gäller
- att du bokar rum, enkel- eller dubbelrum, för hela helgen
- att du också äter lördagens festmiddag på hotellet. 

Vill du bara äta festmiddagen, alltså inte bo på hotellet, så går det också bra och enklast och helst bokar hela spelmanslaget gemensamt. Är du inte med i ett spelmanslag så kontaktar du hotellet direkt.

Bokar gör man enklast på 0248-511 50 eller info (at) lerdalshojden.se.

Folkmusikens hus, Rättvik
Mar
17
6:30 pm18:30

Folkmusikens hus, Rättvik

Konsert med Gässbikôllor, som är en trio som spelar traditionell folkmusik på fiol. Trion består av Jenny Bergman Högberg och systrarna Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf från byarna Övre och Nedre Gärdsjö utanför Rättvik.
Tillsammans har de spelat ihop sen barnsben. 

De kommer att dela kvällen med Duo Fjerdingøj & Andersson.  Hilde och Hanna bjuder på livfull folkmusik på fiol och torader (durspel) efter sina främsta inspirationskällor spelmännen Hans Haugen från Susendal i Nordland och Gustaf Jernberg från Sikvik i Gästrikland.

Välkommen till uppstarten av Lerdalsstämman! Konserten kommer att avslutas i tid till allspelet på Lerdalshöjden.Konsert med Gässbikôllor, som är en trio som spelar traditionell folkmusik på fiol. Trion består av Jenny Bergman Högberg och systrarna Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf från byarna Övre och Nedre Gärdsjö utanför Rättvik.
Tillsammans har de spelat ihop sen barnsben. 

På 90-talet besöktes ofta Päckos Gustaf i Bingsjö som kom att bli en stor inspirationskälla och som har bidragit till att forma det spel som gruppen har idag. 
Välkommen till uppstarten av Lerdalsstämman! Konserten kommer att avslutas i tid till allspelet på Lerdalshöjden.

Folkmusikens hus, Rättvik
Mar
15
Mar 29

Folkmusikens hus, Rättvik

Mora folkhögskolas estetelever ställer ut årets verk på temat Musik & Tradition.

Fri entré
Välkommen!

Korskrogen bygdegård, Avesta
Mar
4
9:00 am09:00

Korskrogen bygdegård, Avesta

Danskurs med Margareta och Leif Virtanen från Norberg
Danser från Mattmar i Jämtland, från Mässlingen i Funäsdalen och Rättvik i Dalarna
Kursavgift: 650:-/par vid parvis anmälan eller 375:-/person. 
50:- rabatt/person om du är medlem i Norbergs folkdansgille.
I avgiften ingår det dessutom Fika för- och eftermiddag och lunch.
Anmälan: leif.virtanen@telia.com eller 070 442 08 43
Betalning på plusgiro 128767-1 efter erhållen bekräftelse dock senast 170225
Välkommen!
Vi är tacksamma om ni inte använder starka dofter eftersom det finns många allergiker!

Ovanmyra bystuga, Rättvik
Mar
3
8:00 pm20:00

Ovanmyra bystuga, Rättvik

Välkommen till dans med Boda spelmanslag. Kvällens gästspelmän är Tobbes kök som består av Torbjörn Schedwin, Hans Olander, Gunnar Fredell, Lars-Göran Weinberg, Lars-Gunnar Grönberg, Annelie Berglund Åhman, Anders Engström och Torbjörn Rosell.
Kaffeservering finns
Välkommen!

Folkmusikens hus, Rättvik
Mar
2
7:00 pm19:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Konsert med Red Tail Ring och Premo & Gustavsson

Red Tail Ring är americana när den är som bäst. Rootsmusik med Michael Beauchamps och Laurel Premo på sång och gitarr respektive sång, fiol, banjo och fotstamp.

Tradition och egna låtar vävs ihop, impregnerad av musikaliskt kunnande, fantasi och känsla. Duon har sedan 2009 gett ut tre CDar och de har turnerat över större delen av USA samt Sverige, Tyskland och Danmark.

Red Tail Ring kompletteras på den här konserten av Anna Gustavsson på nyckelharpa som tillsammans med Laurel även är duon Premo & Gustavsson sedan två år. De spelar låtar från svenska och amerikanska fioltraditioner och skapat nya kompositioner baserade på dessa. Med stor skicklighet och kreativitet spelar Laurel och Anna på fiol, claw hammer banjo, nyckelharpa och sång som blir till ett lyhört och äventyrligt möte mellan två musiker av idag. Hög musikalisk klass och rätt känsla.

Abrahamsgård, Kopparberg
Feb
25
3:00 pm15:00

Abrahamsgård, Kopparberg

Ljusnarsbergs spelmän har sin årliga spelträff på Abrahamsgård i Kopparberg.
Allspelslåtar är,
Vals efter Pjäxen g-dur
Schottis från Högfors g-moll/dur
Skänklåt efter Axel Inge g-dur
Spikens vals g-dur
Karis Pers polska d-dur
Gånglåt från Finnkullen g-dur
Vid frågor: Stephan Forsslundh 0730 36 17 80
Välkommen!

Lustgården, Grand hotell, Falun
Feb
24
6:30 pm18:30

Lustgården, Grand hotell, Falun

Konsert och dans med Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm (fiol, nyckelharpa och sång) kommer från Norduppland och spelar traditionell och egenkomponerad musik med sprakande nerv och känsla.

Erika och Cecilia blev en duo 2002 och har turnerat flitigt runtom i Sverige, Europa och USA. De har medverkat i tv-program och på skivor, nu senast nystartade gruppen Systerpolskans uppmärksammade debutalbum, producerat och utgivet av Benny Andersson.

Efter pausen dans till Bjursås spelmanslag – mycket uppskattat för svängigt dansspel, Erika & Cecilia kommer åter och kvällen avslutas av Maria Jonsson & Lars-Göran Weinberg – tajt sammansvängande som teatermusiker och i FaluFolkBand.

Folkmusikens hus, Rättvik
Feb
17
7:00 pm19:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Konsert med Ahlberg, Ek och Roswall som 2016 blev utsedda till årets grupp på Folk- och världsmusikgalan. Deras musik kännetecknas av både pop- och barockinfluenser, en stor klanglig bredd och ett alldeles tydligt sväng.
Du glömmer väl inte bort att det är Picnic-konsert – ta med det du vill äta och dricka om du vill ha något annat än kaffe och kaffebröd, vilket säljs under konserten.