Hembygdsgården, Sunnansjö
May
25
4:00 PM16:00

Hembygdsgården, Sunnansjö

Dans och Spelträff
16.00 - 17.00 Dans- och låtutlärning
17.00 - 17.30 Allspel
17.30 - Dans till Vädurarna
18.30 - Dansuppvisning Hörkens bygdedansare
18.30 - Dans till Saxdalingarna
19.30 - Dans till Svärdsjö spelmanslag
20.30 - Dans till CCA
21.30 - Dans till spellista

Fritt spel på tun och i stugor under hela kvällen
Kollekt - Servering
Välkommen!

Hörkens bygdedansare - Saxdalingarna - Grangärde Hembygdsförening

View Event →

Folkmusikens hus, Rättvik
Mar
16
10:00 AM10:00

Folkmusikens hus, Rättvik

ÖPPET HUS PÅ FOLKMUSIKENS HUS

Traditionsenligt så håller Folkmusikens hus dörrarna öppna när det är spelmansstämma på hotell Lerdalshöjden. Så även i år.

Fri entré till alla aktiviteter. Fika säljs av Vikarbyns lilla spelmanslag.

Programmet är inte klart men vi vet att årets värdlag – Gagnef och Dala Floda spelmanslag – kommer att bjuda på såväl låt- som danskurs.

Dörrarna står öppna till Folkmusikens hus och under dagen kan du besöka butiken, titta på film, djupdyka i arkivet eller enbart avnjuta fika.

Välkommen!

View Event →
Lerdalshöjden, Rättvik
Mar
15
to Mar 17

Lerdalshöjden, Rättvik

Spelmansstämma på hotell Lerdalshöjden för fjortonde året i rad! Inga mygg att slåss med. Inget stekvarmt tält att vakna i. Men kul spel, bra mat och sköna sängar!

Både fredag och lördag kväll blir det spel till dans. Båda kvällarna innehåller också allspel och många möjligheter till buskspel.

Sikta in er på den 14 januari, då öppnar rumsbokningen i Folkmusikens hus webbutik.

View Event →
Lerdalshöjden, Rättvik
Feb
14
7:00 PM19:00

Lerdalshöjden, Rättvik

Med stor glädje och inte så lite stolthet kan vi berätta att Valkyrien (fd Allstars) kommer till Rättvik och Hotell Lerdalshöjden. Den norska gruppen Valkyrien med frontpersonen Tuva Syvertsen har i över 10 år, i olika skepnader, etablerat sig som en av Skandinaviens mest kända folkrockband. Musiken tar inspiration från olika håll men med tydliga rötter i den norska folkmusiken.

Traditionella instrument som hardangerfela och to- rader (durspel) blandas med rock och popmusik på ett sätt som lockat publik även utanför folkmusikvärlden. Tuva har en unik röst som rör sig fritt mellan genrer och uttryck, från kvartstoner till raspig rock. Många svenskar hörde henne nyligen i samband med Polarprisutdelningen där hon gjorde en egensinnig cover på Metallicas låt One. Valkyrien ses oftast på större scener och festivaler och detta är en fantastisk chans att se dem i en nära konsert.

Gulaschsoppa, även veg, serveras från kl 18.

Konserten görs i samarbete med FaluFolk musik&dans och Kulturutveckling Gävleborg med stöd av Bilda Mitt och Kulturrådet.

Välkommen!

View Event →
Strandbaden, Årsunda
Feb
9
5:00 PM17:00

Strandbaden, Årsunda

En ny spelmansstämma mitt i vintern! Spela och dansa Er varma på Årsunda Strandbad med start kl. 17.
​​​​​​​Dansen i Vikingasalen börjar kl. 18. Dansspellista sätts upp. Plats för ”buskspel” finns inomhus.

Restaurang finns med särskild ”spelmansmeny” men även A la Carte, samt fullständiga rättigheter.

Övernattningsmöjligheter finns i ett antal stugor och ett vandrarhem samt ett antal campingplatser för husbilar och husvagnar.

arsundaruschen.com 

Välkommen!   

View Event →
Fors kapell, Malung
Jan
27
6:00 PM18:00

Fors kapell, Malung

Fôssbitär ô nôro visa
Jubileumskonsert med Malungs spelmanslag som firar 70 år

Forslåtarna är en viktig del i Malungs spelmanslags repertoar med marscher, springlekar och polskor efter äldre fiolspelmän som Lissmyr Erik, Haga Olof, Troskari Erik och Troskari Mats, samtliga från Västra Fors.
Laget spelar även låtar efter senare tiders Forsättlingar som Gunvor Finnström, Jers Eric Robertsson och den riktige ynglingen i sammanhanget, Johan Holland.

Foto: Karl Lärka

Välkommen!

View Event →
Rättviks kyrka
Jan
26
6:00 PM18:00

Rättviks kyrka

Midvinterkonsert med 60-talstema

Medverkande: Lohmann & Hagman, Taxmen, Möllbergs, Boda Mollkapell, Orsa Pop 60 Revival Band m fl. Även stipendieutdelning

Biljetterna släpp kl 13.00 den 8 december på Rättviks kulturhus, biljetter kommer även att finnas på Rättviks församlingshem och folkmusikenshus.se

Arr: Musikstiftelsen G-klaven i Dalarna och Folkmusikens hus

View Event →
Herrgården, Stjärnsund
Dec
28
6:00 PM18:00

Herrgården, Stjärnsund

Välkommen till vinterns mysigaste stämma! Vi fyller herrgårdens alla rum med musik. Litet dansgolv med spellista. Öppen scen och servering. Inträde 40 kr - swish eller kontant.

Arrangörer: Föreningen Folkmusikfesten i Stjärnsund, Korsmora spelmän, Polhemssällskapet och studieförbundet Bilda

View Event →
Djura kyrka
Dec
27
6:00 PM18:00

Djura kyrka

Minneskonsert för Per Klinga

Ett 25 tal musiker hedrar fiolbyggaren Per Klingas gärning med en konsert i Djura kyrka.

Fri entré, frivillig kollekt till kyrkans verksamhet.

Medverkar gör; Amus Kerstin Andersson, Pether Olsson, Pers Hans Olsson, Per Gudmundson, fam Arnberg, Joel Hermansson, Eva Jansson, Brits Lars Björk, Jonas Hjalmarsson, Kerstin Ivares, Jogga Ernlund, Lotta Larsson, Pontus Selderman, Kalle och Jonas Liljeberg, Joel Sundin, Gunnar Iggendal, fam Evensen, Adrian Jones, Jocke Larsson, Åsa Arvidsson

Välkommen!

View Event →
Kulturhuset, Rättvik
Dec
8
1:00 PM13:00

Kulturhuset, Rättvik

Musikstiftelsen G-klavens första stipendieutdelning

Musikstiftelsen G-klavens syfte är att genom stipendium/anslag dela ut bidrag till enskilda personer eller föreningar som verkar för tonkonst i Dalarna. Genom att köpa biljett till Midvinterkonserten så bidrar du till G-klaven och Folkmusikens hus.

Det blir även biljettsläpp till Midvinterkonsert i Rättviks kyrka 26 januari 2019.

Musikstiftelsen G-klavens första stipendiemottagare: Lohmann & Hagman

Fri entré

View Event →
Ovanmyra bystuga, Boda kyrkby
Dec
7
8:00 PM20:00

Ovanmyra bystuga, Boda kyrkby

Adventsdans i Ovanmyra Bystuga
Denna kväll blir det en grupp vänner som gillar att träffas och spela tillsammans och som ni ser kan det bli musik från Boda, Rättvik, Bingsjö, Västerdalarna....
Täpp Jenny Nylander
Täpp Ida Almlöf
Johan Nylander
Marit Nordfors
Anders Almlöf
Hadrian Prett
Gustaf Melén
Erik Berg
Emma Tysk
Jon Holmén
Stina Brandin
Jonas Brandin
Gunnar Brandin
Henning Högberg
Jenny Bergman Högberg
Välkomna till årets sista danskväll i Ovanmyra!
Arrangör: Ovanmyra Bystuga - Boda Spelmanslag - Kulturens - Boda Hembygdsförening

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Dec
5
7:00 PM19:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Här har ni två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation.

Bengan Janson trivs i de flesta musikaliska sammanhang, från jazz till klassiskt och folkmusiken har varit en hörnsten i musicerandet sedan 1989.

Per Gudmundson har sin musikaliska bas i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av Frifot har Per en lång och slingrande musikerbana. I juni släppte de första plattan som spelmansduo.

Deras musikaliska banor korsades pga Björn Ståbi och deras gemensamma platta Hjeltamôs är en hyllning till spelkamraten.

Här kan du köpa biljett

View Event →
Ore kyrka, Furudal
Dec
1
5:00 PM17:00

Ore kyrka, Furudal

Årets Julkonsert med Orsa Spelmän och Tina Ahlin tillsammans med kören Ruijan Haarat. Fina julsånger tillsammans med nya kompositioner och de gamla härliga odödliga visorna i folkton.

Biljetter: www.visitdalarna.se - www.folkmusikenshus.se - Oreboden 0258-100 39 - turistbyråerna i Dalarna
Biljettpris: 300:-

View Event →
Dalarnas museum, Falun
Nov
10
12:00 PM12:00

Dalarnas museum, Falun

Kom och lyssna till Bullermyrens spelmanslag, Dalarnas spelmansförbunds projekt med ett spelmanslag öppet för spelmän från olika kulturella bakgrunder. I samband med Folkmusiknatta ger de en konsert på Dalarnas museum. Fri entré!

Konserten är en del av Folkmusiknatta som pågår samtidigt i Falun. Konserten görs i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

View Event →
Kulturhuset tio14, Falun
Nov
10
10:00 AM10:00

Kulturhuset tio14, Falun

Folkmusiknatta är Dalarnas roligaste inomhusstämma/festival med musik från fem scener. Programmet för årets Folkmusiknatta växer fram så smått under närmaste tiden men klart är att det blir Förnatta på Geschwornergården under fredagskvällen med GKN5.
Lördagen startar med kurser kl 10, det erbjuds dans, låtspel, munspel, sång, hantverk, instrumentbygge, ensemblespel med Ethno. Vissa gratis, andra med kursavgift, vissa med föranmälan, andra drop-in. Läs mer om kurserna här
Biljett till Folkmusiknatta kan du köpa här
Masslogi kan du boka här

Välkommen!

View Event →
Geschwornergården, Falun
Nov
9
8:00 PM20:00

Geschwornergården, Falun

Det är Folkmusiknattahelg i Falun och förnatta på Geschwornergården. Restaurangen öppnar kl 18 men konserten börjar kl 20.

På besök kommer Guro Kvifte Nesheim! Hon växte upp med hardingfela i Oslo och förstod när hon var på folk- och världsmusiklägret Ethno i Rättvik för ett antal år sedan att det är folkmusiken som ska vara hennes liv.

Sedan hon flyttat till Sverige har hon samlat några av sina favoritspelmän till GKN5. Gruppen bjuder på härligt dansant musik.

GKN5 spelar låtar efter spelmannen Salve Austenå från Tovdal i Åmli kommun i Norge samt egna kompositioner. De undersöker hur solokaraktären i hardingfelespelet kan bevaras i samspel och beskriver sitt sound som en orkestrerad hardingfela.

Köp biljett här

Välkommen!

View Event →