Hembygdsgården, Dala-Floda
Aug
18
5:00 PM17:00

Hembygdsgården, Dala-Floda

Årets upplaga av Västerdalsstämman går av stapeln på Floda Hembygdsgård.
Var med och spela en melodi, dansa en dans, eller bara kom och lyssna till allspel och buskspel med spelmän från hela Västerdalarna.

Program:
14:30-16:30 Spelkurs med Lars Hökpers vid hembygdsgården.
Ej föranmälan. Avgift: 200 kr.

Västerdalsstämman på hembygdsgården
Allspel 17:00
Buskspel och dans kvällen lång

Konsert i Floda kyrka kl 20:00 
Kungsholmens musikgymnasiums avgångsklass i kör under ledning av Bengt Ollen. Gästartister Matts Arnberg och Lars Hökpers.
Fri entré.

Hjort-Olars Café håller öppet under kvällen

Arrangeras av Floda spelmanslag och Gagnef spelmanslag

Välkommen!

View Event →
Högfjällshotellet, Sälen
Sep
21
to Sep 23

Högfjällshotellet, Sälen

låtarpågränsen.jpeg

Höststämma - Låtar på gränsen!

Succén fortsätter! Vi anordnar för tredje året i rad Höststämman på Sälens Högfjällshotell i slutet av september.

Det går att reservera boende redan nu. Kontakta Högfjällshotellet på info@högis eller 0280-87100. Det kommer att finnas ett boendepaket som ännu inte är prissatt.

 

View Event →

Furudals bruk, Ore
Aug
10
to Aug 12

Furudals bruk, Ore

Spelmansstämman i Furudals bruk fyller 10 år! Firande i dagarna tre! Ale Möller Trio, Ola Bäckström, Per Gudmundson, Fällmans ukuleleorkester, Spelmanslag från när och fjärran, Finlir i Smedjan, buskspel, mm... Välkommen!

Stämma 2018 A4 sp bl (kopia).jpg
View Event →
Österby bygdegård, Stjärnsund
Aug
2
7:00 PM19:00

Österby bygdegård, Stjärnsund

Prova på dansa bakmes med Elisabeth och Per-Erik Hellberg 17.00-18.30.
Därefter dansar vi gammeldans och polska i sommarnatten mellan 19.00-23.00 till Avesta spelmanslag och Korsmora spelmän.
Kostnad: 60 kronor för prova-på-kursen och 60 kronor för dansen.
Servering

Arrangör: Folkmusikfesten i Stjärnsund och Korsmora spelmän

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
23
7:00 PM19:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

Boda Mollkapell är Knapp Britta, Lars Ljunggren, Jon Holmén, Knapp Maria, Knapp Brita och Knapp Karin på fioler samt Christina Ljunggren på mollstämd cittra.
De har inte musiken som yrke, men på fritiden spelar de och lever i folkmusiken.
Genom åren har det blivit många berättelser och historier om låtar och bodaspelmän de mött. De har letat fram äldre, bortglömda Bodapolskor och eftersom cittran även spelar i moll har det blivit många nya fina pärlor ifrån Boda som plockats upp. Låtarna hittar de i gamla uppteckningar och från kassettband som spelades in i början av 1970-talet.
Det finns många ospelade polskor i Boda som går i moll och för att citera Röjås Jonas när han fick frågan om Boda brudmarsch, som går i moll, svarade han - ”I Boda gläds vi även i moll!”
Konserten pågår ca 1 tim och därefter blir det dans.
Paus 30 min.
Servering med kaffe med hembakat bröd.
Entré 100 kr Förköp www.visitdalarna.se
Välkommen!

Arrangör: Boda Hembygdsförening - Kulturens

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
16
7:00 PM19:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

Täpp Jenny Nylander & Stina Back!
En duo av fantastiska stämspelare som nu byter roller och gör det så otroligt bra!

Konserten pågår ca 1 tim och därefter blir det dans.
Paus ca 30 min.
Servering med kaffe och hembakat bröd.
Entré 100 kr Förköp www.visitdalarna.se
Välkommen!

Arrangör: Boda Hembygdsförening - Kulturens

View Event →
Mölndal
Jul
16
to Jul 22

Mölndal

Popkollo Folkmusik

Folkkollo är ett övernattningskollo med inriktning folkmusik!
Kollot är för tjejer och transpersoner som är 14-18 år och är intresserade av folkmusik. Kanske vill du prova på kulning, spela polska eller dansa schottis? Eller träffa nya vänner, jamma och skriva egna låtar? Kom på Folkkollo i Mölndal den 16-22 juli!
Anmäl dig eller läs mer på: https://www.popkollo.se/folk-fm.
Eller maila oss om det finns några frågor på: alma.olsson@popkollo.se eller hej@popkollo.se 

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
13
4:00 PM16:00

Folkmusikens hus, Rättvik

QUILTY – JUBILEUMSKONSERT

Quilty bildades 1993 och är närmast att betrakta som levande legender på den irländska folkmusikscenen i Norden. Med sitt förtätade samspel, sin djuplodande kunskap i genren och sitt egenhändigt framslipade sound har bandet satt sin prägel på den irländska folkmusiken och hänfört sin publik på konserter, festivaler, workshops, kör- och symfoniorkester-samarbeten och inte minst genom sina tre album A Drop Of Pure, I´m Here Because I´m Here och Apples In Winter.

Till turné-premiären på Dieselverkstaden i Stockholm den 22 februari släpptes det fjärde albumet, jubileums-albumet Quilty 25. Jubileumskonserterna äger rum i flera etapper under hela året med The best of Quilty i ett medryckande konsertprogram med just det bästa från de gångna 25 åren blandat med nya musikaliska pärlor och tidigare icke utgivna låtar. Extra allt i musikalisk högform!

Dag Westling (sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle) har också spelat i irländska gruppen Eitre och gjort div. musikaliska samarbeten med bl.a. Sofia Karlsson, Sofie Livebrant, Maria Misgeld och Gunnel Mauritzson i emigrantvise-projektet Thousands Are Sailing, samt medverkat på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”. Dag har ett förflutet i symfonirock-bandet Tribute från Norrköping på 80-talet. Nuförtiden uppträder Dag regelbundet även som soloartist.

Gideon Andersson (bouzouki, bodhran, mandolin, sång) har varit bandledare i symfonirock-bandet Tribute på 80-talet. Han har även turnerat med Sofia Karlsson och gjort gemensamma projekt med klassiske tuba-virtuosen Öystein Baadsvik. Till vardags driver Gideon en egen musikskola i Oslo.

Esbjörn Hazelius (fiol, sång, gitarr): känd från Jul i Folkton, Hazelius-Hedin, Eitre, som soloartist och från musikaliska samarbeten med Sofia Karlsson, Ale Möller Band m.fl. Esbjörn har även producerat och medverkat på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”.

Till jubileumsturnén återförenas Quilty med sin tidigare bandmedlem Staffan Lindfors på kontrabas. Även Staffan har turnerat med Sofia Karlsson, men mest känd är han som basist i Östen med Resten.

Staffan var medlem i Quilty från 1997 till 1999, året när Esbjörn började spela med oss. Staffan har medverkat sedan dess på Quiltys cds I´m Here Because I´m Here  och Apples in Winter.
​​​​​​​
I samarbete med Bilda Mitt med stöd av Kulturrådet

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
9
7:00 PM19:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

En ny grupp, GKN5, där Guro Kvifte Nesheim satt ihop ett band med sina favoritmusiker 
Thomas Eriksson, Anna Malmström, Jens Linell och Anna Gustavsson.
Kvällen avslutas med dans.

Guro Kvifte Nesheim från Norge växte upp med att spela hardingfela och en av hennes viktigaste lärare är spelmannen Salve Austenå. Nu har Guro, efter att ha bott i Sverige ett antal år, satt ihop ett band med några av sina favoritmusiker till vilka hon fört Austenås tradition vidare. Austenås låtar tillsammans med Guros egenskrivna material i samma stil utgör GKN5s repertoar. Kvintetten utforskar metoder för att bevara solokaraktären i Hardingefelemusiken i samspel.
Kaffeservering med hembakat bröd 
Entré 150 kr - Förköp :www.visitdalarna.se
Välkommen !

Arrangör: Boda Hembygdsförening - Kulturens

View Event →
Kyrkan, Rättvik
Jul
7
9:00 PM21:00

Kyrkan, Rättvik

BERGLUND/HEDEROS/WILLEMARK

Lustfyllt lysande låtspel – Musik i sommarnatten!

I begynnelsen av sin musikerkarriär gick Martin Hederos på en folkhögskola. När genreöverskridande folkmusikgruppen Enteli kom dit och spelade blev han tagen av musiken. Men mest fascinerad blev han av Lena Willemarks röst och energi.

– Allt föll på plats, hur jag skulle kunna få ihop min folkmusikbakgrund med min hyfsat nya identitet som aspirerande impro-pianist, berättar Martin. Sen gick jag upp till skolbiblioteket och hittade Elise Einarsdotters ensembleskiva där Lena gjorde de finaste tolkningarna av standards som jag hört. Sen dess har jag drömt om att spela med henne, detta känns så mäktigt.

Riksspelman Lena Willemark är en centralgestalt inom den svenska folkmusiken. Uppskattad för sin fantastiska röst, stora musikalitet och för den unika låtskatt hon för med sig från Älvdalen. Willemark har arbetat tillsammans med allt från Frifot till Kungliga Filharmonikerna, och dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland hela fyra Grammisar!

Spelmannen Mats Berglund rör sig gärna i gränsområdet mellan Sverige och Norge. Han ”jagar” ständigt efter musik och spelsätt från hemtrakterna i Jösse härad i västra Värmland och botaniserar i polskor från tiden då polskan var vanligt folks vanligaste dans. Han samarbetar också med spelmän och dansare i Norge och Sverige, håller kurser både i och utanför landet och undervisar vid sidan av solospelet.

– Mats Berglund dök upp redan när jag var barn på mina föräldrars folkdanskurs, sen var han spelmansidol och lärare under min skoltid och nu har vi blivit spelkompisar, säger Martin. Han är min guru vad det gäller fiolspelet, han spelar både skitigt och vackert och svänger helt sjukt mycket. Han förkroppsligar på något sätt, både som person och musiker, det mesta jag tycker om med mitt hemlandskap.

När dessa tre, lika lysande som nyfikna, musikanter nu möts på scenen blir det förstås låtar från Värmland och Älvdalen. Men kanske blir det också någon oväntad jazzballad och om vi har riktig tur – något helt nyskrivet!

Biljetter köper du HÄR

I samarbete med Bilda Mitt med stöd av Kulturrådet

Lena är fotad av Mats Lefvert och Martin av Sören Vilks.

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
6
10:00 PM22:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

Kvällskonsert på Bodastämman kl.22.00 med Lortbäckers som här gör en återförening!
Lena Jonsson, Gunnar Hall, Linnea Aall Campbell, Staffan Jonsson
Detta blir den stora avslutningskonserten för programmet på utescenen som vi startar redan kl 18.00 med korta solo, dou, konserter hela kvällen!
Välkommen på Bodastämman !

Arrangör: Boda Hembygdsförening - Kulturens

View Event →
Kyrkan, Dala-Floda
Jul
6
7:00 PM19:00

Kyrkan, Dala-Floda

Fyra årstider i Dalarnas Lustgård
Flodas kulturliv i dräkt, visa, folkmusik, dans i fyra årstider. Medverkande; Floda spelmanslag, Floda hupplekare, dräktklädda folk varvas med Vivaldis fyra årstider. 

Solister i Vivaldi: Erik Arnberg, Danial Shariati, Miriam Liljefors, Valentina Paetsch. Kammarorkester.
Ide och produktion: Matts och Anna-Karin Arnberg

Foto: Thomas Dolk

Entré 200kr
Förköp: 0771-626262 (visit dalarna, samt 1 timme för konsert)
​​​​​​​Välkommen!

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
6
6:00 PM18:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

Spelmansstämma på Boda Gammelgård med traditionellt buskspel på tunet
Konserter på utescenen startar kl 18.00
Dans på Boda loge med Boda Spelmanslag från 20.00 till morgonen gryr
Dans på utedansbanan från 18.00
Stor konsert med Lortbäckers Reunion kl. 22.00 på utescenen
Välkommen 
Entré 100 kr

Arrangör: Boda Hembygdsförening - Kulturens

View Event →
Boda kyrka, Boda Kyrkby
Jul
6
6:00 PM18:00

Boda kyrka, Boda Kyrkby

Sommarkonsert med Sigrid Moldestad med musikerna Anders Hall, Mattias Perez, Roald Kaldestad och Anders Bitustøyl

Med sånger som tar avstamp i den djupaste mylla lyckas hon öppna stjärnhimlen för livets allra största frågor & mysterier. Med sin genuina publikkontakt och varma bultande hjärta trollbinder hon publiken med både sin fela och sin unika röst, och tiden tycks stanna upp för en magisk stund.

Som bärare av traditionen ifrån Norges allra vackraste fjällandskap; Sogn & Fjordane, står fiolen & berättelserna lika starkt hos Sigrid som hennes magiska sång. Föga förvånande då att hon idag räknas till en av Norge allra främsta artister, med en stor publik på både scener, radio & TV. Med både rötter och vingar rotar sig musiken starkt i norsk folkmusik-tradition, men tar inspirerade utflykter till americana, keltiskt, pop och rock, utan att någon gång tappa närvaron i Berättelsen. Följ med på en resa över höga fjäll och genom vackra dalar, och bered dig på både tårar, skratt & bockfot! “
Entré 250 kronor Förköp: www.visitdalarna.se
Välkommen

Arrangör: Boda Hembygdsförening - ABF - Svenska Kyrkan

View Event →
Karl Tövåsens fäbodar, Rättvik
Jul
6
11:00 AM11:00

Karl Tövåsens fäbodar, Rättvik

Hornblåsarstämma och fäboddag

Spelmansstämma för vallmusik, horn, näverlur, flöjter och kulning i levande fäbodmiljö. 
kl 12.30 Fäbodbrukaren Tin Gumuns visar fäboden med gårdsmejeri.
Servering av kaffe, bröd och enklare fäbodlunch. Se mer på www.karltovasensfabod.se 

Arrangör: Dalarnas spelmansförbund och Karl Tövåsens fäbodar.
​​​​​​​Entré 150 kr (50 kr för barn) inkluderar konsert och fäbodvisning. Entré löses på plats

Välkommen!

View Event →
Östbjörka bystuga, Rättvik
Jul
5
to Jul 6

Östbjörka bystuga, Rättvik

Östbjörkastämman

Välkommen till Östbjörka på spelmansstämma! För alla danssugna så ser kvällens scenprogram ut som följer:

Utescenen
20:00 New Östbjörka Tigers
20:30 Knappköllor
21:00 Stockholms spelmanslag
21:30 Maria Lärka/Jon Lundback
22:00 Jane, Lars och Tommy
22:30 Täby Spelmansgille
23:00 Anders Bjernulf
23:30 Mats Berglund/Lena Willemark
00:00 Pers Hans/Ivars/Björklund
00:30 Micke Löfroth och Bosse Olofsson

Innescenen
20:15 Ida Täpp/Jenny Bergman Högberg
20:45 Leif Alpsjö
21:15 Leif Göras
21:45 Johan Nylander
22:15 Hans Röjås
22:45 Anders Almlöf
23:15 Pers Hans/Alexander Olsson
23:45 Hady Prett
00:15 Bengan Jansson
00:45 Trio Törn

Välkomna!

Hitta hit: Åk Backavägen norrut från Rättvik. Följ skyltarna mot Östbjörka.

Östbjörka bystuguförening i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

View Event →
Kyrkan, Dala-Floda
Jul
5
7:00 PM19:00

Kyrkan, Dala-Floda

Generationsmöten - en sommarkonsert.
För åtta år sedan möttes de i konserten ”Far och Son”. Matts Arnberg med sonen Erik och Pers Hans Olsson med sonen Alexander. Sedan dess har Alexander utvecklats till att bli en av landets främsta folkmusiker och för vidare det kraftfulla spel som Pers Hans gjort sig känd för. Erik följer sin fars fotspår och går på klassisk violin på musikhögskolan. Vid sidan av det spelar han ett drivet spel med låtar framförallt från Västerdalarna. Här möts de igen i konserten Generationsmöten.

Entré 150 kr.
Förköp: 0771-62 62 62 (Visit dalarna)
Biljetter säljs även 1 timme innan konserten

Välkommen!

View Event →
Bingsjö, Rättvik
Jul
4
10:00 AM10:00

Bingsjö, Rättvik

LÅTKURS: BINGSJÖSPEL

Årets låtkurs leds av en av Bingsjösmusikens stora ambassadörer, Reidar Hammarsten. Reidar har lärt sig Bingsjöspelet av Päckos Helmer och förmedlar en stark bild av Helmer och hans spel. Helmer hade musiken efter sin far Päckos Olle som i sin tur lärde sina första låtar av den legendariske spelmannen Pekkos Per. Reidar lär ut musik, visar bilder och berättar om Helmer och Olle.

Det finns tid att äta medhavd lunch under kurspasset.

Anmälan gör du HÄR
Observera att entré till Bingsjöstämman (150 kr) tillkommer till kurspriset

Lokal: Danielsgården, Bingsjö

Kurs i samarbete med Bingsjöstämman och Bilda Mitt!

View Event →
Bingsjö, Rättvik
Jul
4
10:00 AM10:00

Bingsjö, Rättvik

SÅNGKURS: STÄMSÅNG OCH SVÄNG

Passa på att sjunga med Emma Lagerberg och Lovisa Risinger innan Bingsjöstämman drar igång. Emma och Lovisa utgör två tredjedelar av trion Lyset i forsen som med röster och fioler ofta håller sex stämmor igång i gränslösa arrangemang med fötterna djupt förankrade i ett traditionellt sång- och spelsätt. Trion ger oss en konsert senare under Bingsjöstämmokvällen. I den här kursen kommer deras sätt att arrangera musik utan att slipa bort dess karaktär hamna i fokus.

Det finns tid att äta medhavd lunch under kurspasset.

Anmäl dig HÄR
Observera att entré till Bingsjöstämman (150 kr) tillkommer till kurspriset

Lokal: Bingsjö kapell, Bingsjö

Kurs i samarbete med Bingsjöstämman och Bilda Mitt!

View Event →
Bingsjö, Rättvik
Jul
4
10:00 AM10:00

Bingsjö, Rättvik

DANSKURS: BAKMES OCH RUNDPOLSKA

Bli redo för kvällen på Bingsjöstämman! På ett lekfullt och inspirerande sätt ger Magnus Samuelsson och Kristofer Suha Pettersson er grunder, skinn på näsan eller kött på benen inför stämmokvällens dans. De lär er dansa utifrån er egen nivå till silverbasharpans fantastiska tunggung, något som kommer väl till pass några timmar senare när det digra utbudet av dansspel drar igång på Bingsjöstämmans fyra dansscener.

Det blir paus för medhavd lunch under kurspasset.

Anmäl dig till kursen HÄR
Observera att entré till Bingsjöstämman (150 kr) tillkommer till kurspriset

Lokal: Danielsgårdens loge, Bingsjö

Kurs i samarbete med Bingsjöstämman och Bilda Mitt!

View Event →
Bingsjö, Rättvik
Jul
3
to Jul 4

Bingsjö, Rättvik

Välkommen till Bingsjö och Sveriges förmodligen största spelmansstämma.

Varje sommar samlas spelmän, dansare och andra musikintresserade några dagar, kvällar och nätter i början av juli.
Årets kurser kommer att vara låtspel med Reidar Hammarsten, sång med Lovisa Risinger och Emma Lagerberg, dans med Magnus Samuelsson och Kristofer Pettersson.
Årets kapellkonserter: Lyset i Forsen, Thea Åslund, Emma Lagerberg och Lovisa Risinger
och Per Gudmundson & Bengan Janson
Hela Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att deltaga. Eller bara lyssna.
Välkommen!

Mer information om kursanmälan och övrigt program kommer snart

View Event →
Bingsjö, Rättvik
Jul
3
3:00 PM15:00

Bingsjö, Rättvik

DANSKURS: PÄKKOS GUSTAF I DANS OCH MUSIK

Ett möte med Päkkos Gustaf genom Bingsjöpolskans toner och dans under ledning av Christine Löfgren och Jenny Bergman. De vill tillsammans med er gå in i själva hjärtat av Bingsjöstämman – Päkkosgården. Vi dansar, lyssnar och känner efter vad det är som är så trollbindande med Bingsjö och som i så många år har lockat till sig så många nyfikna dansare och spelmän. Under kursen går vi upp på Päkkosgården och fikar.


Kurslokal: Danielsgårdens loge, Bingsjö
Pris: 500 kr
Anmäl dig till kursen HÄR

View Event →
Värdshuset, Dala-Floda
Jul
2
7:00 PM19:00

Värdshuset, Dala-Floda

Varning för Leksingar!
​​​​​​​Ingemar Ihlis, Viktor Ihlis och Björk Lasse tar vägen över skebergsskogarna till Floda Värdshus. Sång, folkvisa, en och annan schlager och buskis utlovas. Vad vet man, kanske några rediga Flodafruntimmer måste dit för att se att allt går rätt till....

entré 120 kr. Förbokning: 0241-22 050
Välkommen!

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
2
7:00 PM19:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

Måndagskonsert på Boda Gammelgård med Aslak Brimi kvartett !

Några av de mest spännande folkmusikerna i Norge idag! 
Med Aslak Brimi, Tore Werstad, Björn Kåre Odde, Espen Wensaas.

Konserten pågår ca 1 tim och därefter blir det dans.
30 min paus.
Servering: Kaffe med hembakat bröd.
Insläpp fr kl 18:00.
Entré 150 kr - Förköp på www.visitdalarna.se
Välkommen!

Arrangör: Boda Hembygdsförening och Kulturens

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
2
3:00 PM15:00

Folkmusikens hus, Rättvik

UTI FRISKA GRÄSET GRÖNA
En sommarkonsert med duon Bölja/Härdelin

Folksångerskorna Johanna Bölja & Emma Härdelin sjunger folkvisor i tät samklang i programmet Uti friska gräset gröna. Det bjuds både kända och mindre kända pärlor ur den svenska visskatten, som t ex våra finaste sommarkoraler, märkliga visor från skog och fäbod, längtansfulla skillingtryck och tungvrickande polskor. Avskalat och stämningsfullt sjunger Bölja/Härdelin visor som hör sommaren till.

” I drygt en timme levererar duon med rungande värme och djup, tillika klarhet och klang, fantastiska variationer på folkvisa och psalm, från norra Jämtland ända bort till Gammalsvenskby i Ukraina. Skillingtryck, tretakt, kulning, skämtvisa, vallvisa, glädje, längtan, förtvivlan, björnar, vargar, huldror och rövare. Allt levereras med en inte ofta hörd kombination av styrka, humor och ömhet.” Maria Dahlström, Hälsingetidningarna 2016

Emma Härdelin tillhör den fjärde generationen yrkesutövande folkmusiker och har gjort sig ett namn på folk och världsmusikscenen som frontsångerska i grupperna Garmarna och Triakel.

Johanna Bölja är folksångerska och pedagog, utbildad på Kungliga Musikhögskolan. Hon har turnerat med band som Ranarim och Rallarnas Visor och sjungit verk av tonsättaren Karin Rehnqvist.

Emma Härdelin är begåvad med en makalöst vacker sångröst…” Gefle Dagblad 2015

”Bölja har en av de bästa rösterna i den svenska folkmusiken..” SvD 2014

I samarbete med Bilda Mitt med stöd av Kulturrådet
Biljett köper du HÄR

View Event →
Kafé Nyfiket, Rättvik
Jul
2
2:00 PM14:00

Kafé Nyfiket, Rättvik

WORKSHOP: PROVA PÅ BOLIVIANSK SÅNG OCH DANS

En workshop med Khala Uma och boliviansk sång och dans för hela familjen är ett jättebra sätt att tillsammans få möta musik och dans som man kanske aldrig skulle möta annars. Att få uppleva kultur med hela kroppen.

Den andiska folkmusiken bygger på att man ”inte har alla tonerna på sin egen flöjt” utan behöver varandra för att skapa sång, musik och dans. Under timmarna med Khala Uma får deltagarna lära sig några sånger, rytmer och danser från Bolivia. Dessa lärs ut på ett enkelt, lekfullt och kreativt sätt. Sångerna och rytmerna är enkla att härma och lärs ut på både svenska, spanska och aymara. Deltagarna i workshopen behöver inga förkunskaper.

Anmäl er HÄR
Sista anmälningsdag: 26 juni

Kurs i samarbete med Bilda Mitt

View Event →
Kafé Nyfiket, Rättvik
Jul
2
11:00 AM11:00

Kafé Nyfiket, Rättvik

Välkommen till musiksagan Mallku Lulli – Sagan om den stora kondoren och den lilla kolibrin. Du får också en kort workshop i direkt anslutning för hela familjen och barn från 3- 9 år !

Den lilla kolibrin, Lulli ger sig ut på äventyr för att utmana den stora kondoren, Mallku, i en tävling vid Titikakasjön. Vem kommer först till Solen? Kondoren Mallku eller kolibrin Lulli? Titikakasjön ligger mellan Bolivia och Peru vid de höga bergen Anderna, där den musikaliska och spännande eskapaden försiggår.

Denna musikaliska föreställning innehåller två delar. I den första delen berättas en spännande saga, suggestivt ackompanjerad med andinsk folkmusik. I del två får barnen sjunga enkla sånger, röra sig och dansa till medryckande musik och indianska rytmer.

Folkmusikens hus i samarbete med Kafé Nyfiket, Bilda Mitt och Kulturrådet.

Biljett köper du HÄR

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Jul
2
to Jul 3

Folkmusikens hus, Rättvik

Nybörjarkurs på fiol för vuxna med Maria Jonsson

Här är kursen för sig som är vuxen och som längtar efter att delta i det magiska allspelet med en fiol under hakan! Du kan kanske inte öppna en fiollåda, du har nog aldrig dragit några stråk och du kan absolut inte stämma en fiol. Men du har lust att prova på och du har nog också lust att utmana dig själv. Med dig hem har du faktiskt några låtar efter bara två dagar. 

Instruktion och vägledning får du av spelman, teatermusiker och fiolpedagog Maria Jonsson. Maria har de senaste året turnerat flitigt med barnföreställningen Långt bort i skogen. Hon återfinns också i en rad konstellationer som t ex duo med Daniel Pettersson, i Timber, Namo och i duo med Ian Carr. 

Kursen pågår två dagar och avslutas med en lustfylld och frivillig uppspelning på Bingsjöstämman. Inträde till stämman ingår dock inte.

Fiol kan kanske lånas/hyras ut men bäst är att ha med sig egen.

Kurstider: måndag 2 juli - tisdag 3 juli kl 10-15 
Kurslokal: Folkmusikens hus, Rättvik
Anmälan HÄR
Sista anmälningsdag: 10 juni

View Event →