Rättviks kyrka
Jan
26
6:00 PM18:00

Rättviks kyrka

Midvinterkonsert med 60-talstema

Medverkande: Lohmann & Hagman, Taxmen, Möllbergs, Boda Mollkapell, Orsa Pop 60 Revival Band m fl. Även stipendieutdelning

Biljetterna släpp kl 13.00 den 8 december på Rättviks kulturhus, biljetter kommer även att finnas på Rättviks församlingshem och folkmusikenshus.se

Arr: Musikstiftelsen G-klaven i Dalarna och Folkmusikens hus

View Event →
Strandbaden, Årsunda
Feb
9
5:00 PM17:00

Strandbaden, Årsunda

En ny spelmansstämma mitt i vintern! Spela och dansa Er varma på Årsunda Strandbad med start kl. 17.
​​​​​​​Dansen i Vikingasalen börjar kl. 18. Dansspellista sätts upp. Plats för ”buskspel” finns inomhus.

Restaurang finns med särskild ”spelmansmeny” men även A la Carte, samt fullständiga rättigheter.

Övernattningsmöjligheter finns i ett antal stugor och ett vandrarhem samt ett antal campingplatser för husbilar och husvagnar.

arsundaruschen.com 

Välkommen!   

View Event →
Lerdalshöjden, Rättvik
Mar
15
to Mar 17

Lerdalshöjden, Rättvik

Spelmansstämma på hotell Lerdalshöjden för fjortonde året i rad! Inga mygg att slåss med. Inget stekvarmt tält att vakna i. Men kul spel, bra mat och sköna sängar!

Både fredag och lördag kväll blir det spel till dans. Båda kvällarna innehåller också allspel och många möjligheter till buskspel.

Sikta in er på den 14 januari, då öppnar rumsbokningen i Folkmusikens hus webbutik.

View Event →

Herrgården, Stjärnsund
Dec
28
6:00 PM18:00

Herrgården, Stjärnsund

Välkommen till vinterns mysigaste stämma! Vi fyller herrgårdens alla rum med musik. Litet dansgolv med spellista. Öppen scen och servering. Inträde 40 kr - swish eller kontant.

Arrangörer: Föreningen Folkmusikfesten i Stjärnsund, Korsmora spelmän, Polhemssällskapet och studieförbundet Bilda

View Event →
Djura kyrka
Dec
27
6:00 PM18:00

Djura kyrka

Minneskonsert för Per Klinga

Ett 25 tal musiker hedrar fiolbyggaren Per Klingas gärning med en konsert i Djura kyrka.

Fri entré, frivillig kollekt till kyrkans verksamhet.

Medverkar gör; Amus Kerstin Andersson, Pether Olsson, Pers Hans Olsson, Per Gudmundson, fam Arnberg, Joel Hermansson, Eva Jansson, Brits Lars Björk, Jonas Hjalmarsson, Kerstin Ivares, Jogga Ernlund, Lotta Larsson, Pontus Selderman, Kalle och Jonas Liljeberg, Joel Sundin, Gunnar Iggendal, fam Evensen, Adrian Jones, Jocke Larsson, Åsa Arvidsson

Välkommen!

View Event →
Kulturhuset, Rättvik
Dec
8
1:00 PM13:00

Kulturhuset, Rättvik

Musikstiftelsen G-klavens första stipendieutdelning

Musikstiftelsen G-klavens syfte är att genom stipendium/anslag dela ut bidrag till enskilda personer eller föreningar som verkar för tonkonst i Dalarna. Genom att köpa biljett till Midvinterkonserten så bidrar du till G-klaven och Folkmusikens hus.

Det blir även biljettsläpp till Midvinterkonsert i Rättviks kyrka 26 januari 2019.

Musikstiftelsen G-klavens första stipendiemottagare: Lohmann & Hagman

Fri entré

View Event →
Ovanmyra bystuga, Boda kyrkby
Dec
7
8:00 PM20:00

Ovanmyra bystuga, Boda kyrkby

Adventsdans i Ovanmyra Bystuga
Denna kväll blir det en grupp vänner som gillar att träffas och spela tillsammans och som ni ser kan det bli musik från Boda, Rättvik, Bingsjö, Västerdalarna....
Täpp Jenny Nylander
Täpp Ida Almlöf
Johan Nylander
Marit Nordfors
Anders Almlöf
Hadrian Prett
Gustaf Melén
Erik Berg
Emma Tysk
Jon Holmén
Stina Brandin
Jonas Brandin
Gunnar Brandin
Henning Högberg
Jenny Bergman Högberg
Välkomna till årets sista danskväll i Ovanmyra!
Arrangör: Ovanmyra Bystuga - Boda Spelmanslag - Kulturens - Boda Hembygdsförening

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Dec
5
7:00 PM19:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Här har ni två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation.

Bengan Janson trivs i de flesta musikaliska sammanhang, från jazz till klassiskt och folkmusiken har varit en hörnsten i musicerandet sedan 1989.

Per Gudmundson har sin musikaliska bas i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av Frifot har Per en lång och slingrande musikerbana. I juni släppte de första plattan som spelmansduo.

Deras musikaliska banor korsades pga Björn Ståbi och deras gemensamma platta Hjeltamôs är en hyllning till spelkamraten.

Här kan du köpa biljett

View Event →
Ore kyrka, Furudal
Dec
1
5:00 PM17:00

Ore kyrka, Furudal

Årets Julkonsert med Orsa Spelmän och Tina Ahlin tillsammans med kören Ruijan Haarat. Fina julsånger tillsammans med nya kompositioner och de gamla härliga odödliga visorna i folkton.

Biljetter: www.visitdalarna.se - www.folkmusikenshus.se - Oreboden 0258-100 39 - turistbyråerna i Dalarna
Biljettpris: 300:-

View Event →
Dalarnas museum, Falun
Nov
10
12:00 PM12:00

Dalarnas museum, Falun

Kom och lyssna till Bullermyrens spelmanslag, Dalarnas spelmansförbunds projekt med ett spelmanslag öppet för spelmän från olika kulturella bakgrunder. I samband med Folkmusiknatta ger de en konsert på Dalarnas museum. Fri entré!

Konserten är en del av Folkmusiknatta som pågår samtidigt i Falun. Konserten görs i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

View Event →
Kulturhuset tio14, Falun
Nov
10
10:00 AM10:00

Kulturhuset tio14, Falun

Folkmusiknatta är Dalarnas roligaste inomhusstämma/festival med musik från fem scener. Programmet för årets Folkmusiknatta växer fram så smått under närmaste tiden men klart är att det blir Förnatta på Geschwornergården under fredagskvällen med GKN5.
Lördagen startar med kurser kl 10, det erbjuds dans, låtspel, munspel, sång, hantverk, instrumentbygge, ensemblespel med Ethno. Vissa gratis, andra med kursavgift, vissa med föranmälan, andra drop-in. Läs mer om kurserna här
Biljett till Folkmusiknatta kan du köpa här
Masslogi kan du boka här

Välkommen!

View Event →
Geschwornergården, Falun
Nov
9
8:00 PM20:00

Geschwornergården, Falun

Det är Folkmusiknattahelg i Falun och förnatta på Geschwornergården. Restaurangen öppnar kl 18 men konserten börjar kl 20.

På besök kommer Guro Kvifte Nesheim! Hon växte upp med hardingfela i Oslo och förstod när hon var på folk- och världsmusiklägret Ethno i Rättvik för ett antal år sedan att det är folkmusiken som ska vara hennes liv.

Sedan hon flyttat till Sverige har hon samlat några av sina favoritspelmän till GKN5. Gruppen bjuder på härligt dansant musik.

GKN5 spelar låtar efter spelmannen Salve Austenå från Tovdal i Åmli kommun i Norge samt egna kompositioner. De undersöker hur solokaraktären i hardingfelespelet kan bevaras i samspel och beskriver sitt sound som en orkestrerad hardingfela.

Köp biljett här

Välkommen!

View Event →
Lerdalshöjden, Rättvik
Oct
12
8:00 PM20:00

Lerdalshöjden, Rättvik

Folkmusikens hus har medlemsfest, som naturligtvis är öppen för alla som vill vara med. Denna gång kommer fantastiska Ulrika Bodén tillsammans med Emma Ahlberg Ek och Daniel Fredriksson. 

Ulrika Bodén är en mångsidig musiker som har de ångermanländska visorna nära hjärtat. Med sitt uttrycksfulla sångsätt räknas hon till en av landets främsta folksångerskor. Ulrikas senaste album är prisade skivan Te berga blå, en kärleksfull hyllning till vallmusiken och dess traditionsbärare – kvinnorna.

Till Rättvik kommer Ulrika med två av sina favoritmusiker, Emma Ahlberg Ek och Daniel Fredriksson som båda medverkar på senaste skivan. Två musikanter med fötterna i traditionsmyllan i Medelpad respektive Västerbotten, med starkt personliga uttryck och fantasifull genommusikalitet. Tillsammans skapar de en varierad och energifylld konsert med vackra sånger, intensiva låtar och kraftfulla lockrop.

Ulrika Bodén sång, dulcimer, härjedalspipa, Emma Ahlberg femsträngad fiol, Daniel mandora, moraoud, mandola

Upplägg för kvällen:
kl 18.30 Middagen serveras (förbeställs här)
kl 20 Konserten börjar
​​​​​​​kl 20.45 Efterrätt
kl 21 Konsertens andra del
Efter konserten är det fritt fram för egna initiativ så ta med instrument och dansskor!

View Event →
Kulturhuset, Rättvik
Oct
4
7:00 PM19:00

Kulturhuset, Rättvik

Gruppen "Sommartid" bjuder på folkmusik med inslag av blues, jazz eller swing. Låtar och texter av Börje Sommar framförs och den gemensamma nämnaren är Rättviksmålet i låttexterna, historierna och berättelserna.

Entré 100 kr, förköp från och med 1 oktober.

Från kl 18 Språkkafé på Rättviksmål

Prata - lyssna - lär

Fika finns till försäljning

View Event →
Folkmusikens hus, Rättvik
Sep
30
4:00 PM16:00

Folkmusikens hus, Rättvik

Strange lovers är en berättarkonsert eller konsert av berättelser. Ny musik av den engelska folkmusikgruppen Methera vävs ihop med berättarlegenden Mats Rehnmans mest udda, överraskande kärleksberättelser. Berättelser som han letat fram ur världsmytologin. Kärlekshistorier med en twist! 

Medverkar gör, förutom Mats Rehnman, fiolspelmännen Emma Reid och John Dipper, cellisten Lucy Deakin och Miranda Rutter på viola.

Välkommen!

View Event →
Högfjällshotellet, Sälen
Sep
21
to Sep 23

Högfjällshotellet, Sälen

Höststämma - Låtar på gränsen!

Succén fortsätter! Vi anordnar för tredje året i rad Höststämman på Sälens Högfjällshotell i slutet av september. Helgen startar med en kvällsandakt i fjällkyrkan med Pers Hans Olsson kl 21. Som traditionen bjuder är det en gemensam fjälltur under sakkunnig ledning, på lördagsförmiddagen. Eftermiddagen fortsätter med låtkurs med Zara Helje, danskurs med Brita Ström, föreläsning om Zornmärkets historia med Karin Eriksson. På kvällarna serveras högklassig mat, dans till spel i Vinterträdgården och buskspel i alla vrår.

Hela programmet hittar du här

Kontakta Högfjällshotellet på info@hogis.se eller 0280-87100 för bokning av boende.
Prisexempel: Medlemspris i 6-bäddslägenhet från 495kr/person för två nätter, grillbuffé lördagskvällen ingår.
Medlemspris i hotellrum från 1295kr/person för två nätter, frukost och grillbuffé ingår.

View Event →
Kättingsmedjan, Furudal
Sep
2
4:00 PM16:00

Kättingsmedjan, Furudal

Orsa Swingelit bjuder på en föreställning du sent ska glömma. Bandet består av Bertil Skeri på dragspel, Anders Jakobsson på fiol, Perra Moraeus på fiol, Jogga Ernlund på kontrabas, Perra Ernlund på gitarr.

Utlottning av julbord på biljetterna som förköps på 070 632 7626 och kostar 200 kronor

Välkommen!

View Event →
Brömsgårdarna, Leksand
Sep
1
12:00 PM12:00

Brömsgårdarna, Leksand

FOLKMUSIK PÅ KULTURKALASET

När Kulturkalaset går av stapeln 1 september i Leksands centrum finns det en stor portion folkmusik med i programmet. Och hela evenemanget är gratis! Spelmansförbundet är på plats och står som värdar för den lilla akustiska scenen inne på Brömsgårdarna. Här finns också Folkmusikens hus butik, fiolbyggare Jakob Ainegren och Ovanmyra matglädje som serverar hagerbulle och tuttul till kaffet.

View Event →
Hembygdsgården, Dala-Floda
Aug
18
5:00 PM17:00

Hembygdsgården, Dala-Floda

Årets upplaga av Västerdalsstämman går av stapeln på Floda Hembygdsgård.
Var med och spela en melodi, dansa en dans, eller bara kom och lyssna till allspel och buskspel med spelmän från hela Västerdalarna.

Program:
14:30-16:30 Spelkurs med Lars Hökpers vid hembygdsgården.
Ej föranmälan. Avgift: 200 kr.

Västerdalsstämman på hembygdsgården
Allspel 17:00
Buskspel och dans kvällen lång

Konsert i Floda kyrka kl 20:00 
Kungsholmens musikgymnasiums avgångsklass i kör under ledning av Bengt Ollen. Gästartister Matts Arnberg och Lars Hökpers.
Fri entré.

Hjort-Olars Café håller öppet under kvällen

Arrangeras av Floda spelmanslag och Gagnef spelmanslag

Välkommen!

View Event →
Furudals bruk, Ore
Aug
10
to Aug 12

Furudals bruk, Ore

Spelmansstämman i Furudals bruk fyller 10 år! Firande i dagarna tre! Ale Möller Trio, Ola Bäckström, Per Gudmundson, Fällmans ukuleleorkester, Spelmanslag från när och fjärran, Finlir i Smedjan, buskspel, mm... Välkommen!

Stämma 2018 A4 sp bl (kopia).jpg
View Event →
Österby bygdegård, Stjärnsund
Aug
2
7:00 PM19:00

Österby bygdegård, Stjärnsund

Prova på dansa bakmes med Elisabeth och Per-Erik Hellberg 17.00-18.30.
Därefter dansar vi gammeldans och polska i sommarnatten mellan 19.00-23.00 till Avesta spelmanslag och Korsmora spelmän.
Kostnad: 60 kronor för prova-på-kursen och 60 kronor för dansen.
Servering

Arrangör: Folkmusikfesten i Stjärnsund och Korsmora spelmän

View Event →
Boda Gammelgård, Boda Kyrkby
Jul
23
7:00 PM19:00

Boda Gammelgård, Boda Kyrkby

Boda Mollkapell är Knapp Britta, Lars Ljunggren, Jon Holmén, Knapp Maria, Knapp Brita och Knapp Karin på fioler samt Christina Ljunggren på mollstämd cittra.
De har inte musiken som yrke, men på fritiden spelar de och lever i folkmusiken.
Genom åren har det blivit många berättelser och historier om låtar och bodaspelmän de mött. De har letat fram äldre, bortglömda Bodapolskor och eftersom cittran även spelar i moll har det blivit många nya fina pärlor ifrån Boda som plockats upp. Låtarna hittar de i gamla uppteckningar och från kassettband som spelades in i början av 1970-talet.
Det finns många ospelade polskor i Boda som går i moll och för att citera Röjås Jonas när han fick frågan om Boda brudmarsch, som går i moll, svarade han - ”I Boda gläds vi även i moll!”
Konserten pågår ca 1 tim och därefter blir det dans.
Paus 30 min.
Servering med kaffe med hembakat bröd.
Entré 100 kr Förköp www.visitdalarna.se
Välkommen!

Arrangör: Boda Hembygdsförening - Kulturens

View Event →