En spelmansresa genom Lerdalsstämman

Följ Bengt Stor genom Lerdalsstämman:

ÔJ PÅ DÔR ATTÔ!!

Jag ringde och försökte boka hotellrum cirka 3 veckor innan stämman.. HA!!! Smockfullt!! Jag hamnade dock på någon kölista så hoppet fanns ju kvar om en bekväm vistelse under stämman. Har det med åldern att göra månntro? Jo, jag bor ju hela 6 km från hotellet!!

Hörde dock inget från hotellet, så på eftermiddagen för det stora slaget (läs fredag) så ringde jag upp själv och.. ”-njaaää.. vi får se framåt kvällen, du får återkomma”. Jag hade ju tanken att komma dit i skaplig tid, men lite för mycket måleriverksamhet var tvunget att avslutas först. Mat till den del av familjen som skulle vara hemma och passa 3 st jakthundar skulle fixas (=köp-pizza).. Sent som attan ringer jag återigen hotellet och JAA!! Ett rum bokas vid 19-tiden på kvällen!!

Jag och frun anländer så äntligen till spelmansfortet och checkar in!! Väl nere i det allra heligaste (baren).. Och efter att ha hälsat på den ena och den andra, så blir jag sittande vid ett bord med en bekant figur, en som inte ens tog med sig fiolen på fredan. Han behöver väl inte om han inte vill, Pers Hans..

Ett antal genomgångar och lite förklaringar om missade fikastunder senare börjar Hälsingelåtar göra sig hörda vid bordet bredvid! Paret Jansson, numera Leksingar anför en styrka med 3-4 fioler samt Bengans dragspel i låtar som den här motionären känner sig något bortkommen i.. JÄKLAR!! Vad dom spelar!! Mothugg kommer dock några meter på sidan om med Berg Erik, Tull Anders, Jocke Larsson och gänget..

Ok.. nu börjar det dra i ögonen.. klockan närmar sig 03.00.. baren är stängd sen länge och… Ä ä ju en dag i mårgo å…

 

LÖRDAG!

Slår upp mina blekröda.. F**n!! Frukosten!! Försovit oss, jag och frugan…

Hinner med 5 minuters marginal ner till den efterlängtade hotellfrukosten.. En del något slitna spelmanspolare glider omkring lite sådär som man kan se ut om man haft det sådär riktigt jäkla kul sådär 6-7 timmar tidigare. Då när man intalade sig att när jag är i så här fin form fixar sig morronen också!! Jodå.. mat och rejäla baljor med svart o rivigt kaffe senare är man på banan igen!

Hem en sväng till ”barnen” (2 är myndiga och 1 nybliven tonåring) för att se om hundarna lever.. Om dom gör!! Lever f*n gör dom när vi visar oss! En rejäl förmiddagspromenad med hundarna och man är vid liv igen.. det är inte barnen! När vi fixat till hemma och ska återvända upp till hotellet igen så inser vi att vi träffat ungdomarna ungefär 5 minuter, resterande tid har dom varit på sina rum.. men hundarna tyckte vi var snälla som kom hem i alla fall!

Tillbaka på brottsplatsen så hade Blomå och Täppen fixat vår ekonomiska trygghet inför ålderdomen.. skulle bara betala de 200:- jag var skyldig Täppen i insats för V75 och Stryktips!! Hittar Herr Täpp och övriga herrar i spelbolaget på Täppens rum… ”-Betala innan du tittar på TV:n”, sa han! Hivar över sedlarna och vänder mig om, text-tv:n är på och JAJJAMEN!! Vi sprack i dom två första loppen. Hmmmm… Jag får alltså fortsätta måla! Dags för middag snart!! Ska leta reda på Säbb Anders för att göra mig oskyldig för middan.

Ringer upp honom och får rumsnumret.. där sitter ett störtskönt gäng och nöter låtar med Säbben i centrum. Tack Anders för att du fick denna briljanta idé till att starta denna stämma!! Heders!

Nere i receptionen försöker jag och Fru Stor sedan formera oss i nåt som vid första anblicken kan tänkas vara kön i Londons tunnelbana i rusningstid! Näää.. det är kön till Galamiddagen!! Det fanns enligt uppgift en kölista på hotellet även till middan!! Snacka om fullspikat!! Och middan sen!! Kanonmat!! Samt oerhört smart med dryckesbiljetter så kön i baren minimerades!

Snapsvise-SM introducerades för oss gäster.. vilket drag i visorna det finns nu för tiden! Svärdsjö Spelmanslag med Åke Wänn i täten höll ett bejublat allsångsframförande och avslutade med att lämna stafettpinnen till nästa års värdlag, Boda Spelmanslag! Efter middan gick färden upp på rummet för att hämta vapnet.. ja,fiolen alltså..

På vägen ner passerar vi ett välfyllt rum med lite bekanta låtar och ansikten. Klanen Göras med vänner har fyllt upp i stort sett varenda kvadratmeter i rummet, och efter en stund börjar dragspelslåtarna ta över! Inte så konstigt med Herr Anders Larsson i den blå sänghörnan samt Bertil Skeri i den röda dito!! Där hänger jag inte heller med!! Lotta Larsson gör mig sällskap i det där att låta bli att spela, hon dansar desto mer där på rummet. Turligt nog för resten av gänget avstår jag dylika övningar!

Dansspelning!!! Nu igen!!! Jäkla minne man har…

Hinner i alla fall ner till dansgolvet även detta år och jag tror i stort sett hela laget i Rättviks Spelmanslag var med i år.. Scenen räckte naturligtvis inte till och vi fick dubblera spelledarna så inte hela hotellet kom i gungning!! Sen börjar buskspelet på allvar! Tull Anders och Stefan Steger gör en låt tillsammans som måste fotograferas underifrån för att göra sig rättvisa! Möter sen Anders Larsson och Bo Önander i trappen på väg upp till rummet.. Gud Immiln tä å spôllå!!

I baren träffar jag sedan vår nyutnämnda kommunpolis som i myndig stämma avkräver mig en låt! Herreminskapare.. spela solo i baren!! Jag!!?? Med risk för att få tillbringa resten av stämman med fotboja fick jag, dock med stöd av Börje Sommar, fram en låt.. Ugglemyrn av Pers Erik räddade mig ur blåljusets klor… eller ok. Han (kommunpolisen) var faktiskt nöjd och gudskelov inte i tjänst! Då törs jag se honom i ögonen nästa gång vi möts på gymmet!

Nu har jag naturligtvis inte rapporterat om alla händelser.. alla uppträdanden.. alla olika spelningar som ni/vi alla varit med om i den här lilla artikeln! Men ingen av er övriga nämnd och förhoppningsvis då inte heller glömd.

Kom ihåg, det är Ni/ Vi alla som gör det så jädrans roligt att spela!

Vi ôrôs å!!

Text: Stur-Bengt