Inbjudan till årsmöte för Dalarnas Spelmansförbund

Varmt välkommen till

Årsmöte för Dalarnas Spelmansförbund

Lördag 18 september kl. 15.00

Klockargården, Tällberg

Årets årsmöte är som bekant senarelagt i år p.g.a. pandemin. När restriktionerna nu lättat kan vi bjuda in till ett regelrätt årsmöte. Naturligtvis kommer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer att följas. Därför är det obligatorisk anmälan till årsmötet (se nedan).

Årsmötet hålls i Kultursalongen i anrika Hotell Klockargården, Tällberg. Valet av lokal för årsmötet hänger samman med vår förhoppning att nästa år kunna arrangera förbundets höststämma just där.  

Vi hoppas på god uppslutning till årsmötet från enskilda medlemmar och representanter för lag och sektioner. Kultursalongen tar 300 deltagare ett normalår, så det finns plats att hålla säkerhetsavstånd.

Dalarnas Spelmansförbund arrangerar ingen aktivitet och inget program utöver årsmötet.  

Hotell Klockargården har ett middagserbjudande och ett logierbjudande för spelmansförbundets medlemmar i anslutning till årsmötet. Erbjudandet hittar du här.

Obligatorisk anmälan till årsmötet: Hotell Klockargårdens reception, tel. 0247 – 502 60 reception.klockargarden@firsthotels.se

Välkommen!

Styrelsen för Dalarnas Spelmansförbund

Premiär för Stämmoveckan

2-10 JULI

Från Tobaksspinnarstämman i väst till Delsbostämman i öst. Stämmor, konserter, kurser – från trad till fusion. En festival byggd på musik, miljöer och engagemang.

Stämmoveckan tar vid där Musik vid Siljan slutade. Engagemanget, erfarenheten, mångfalden av scener, miljöer och nätverket av arrangörer och ideella krafter finns kvar. Det är Stämmoveckans bas! En förutsättning är också det stöd vi har av Kulturrådet, Region Dalarna, Rättviks och Leksands kommuner, folkbildning och ett aktivt föreningsliv. Musik vid Siljans vänförening främjar utveckling av Siljansbygdens traditionsrika musik och kulturliv. Genom stipendier och kurser bidrar föreningen till barn och ungdomars utbildning inom musik.

Stämmoveckans musikaliska profil är bred – spännande musik som bottnar i traditionen och bygger broar mellan människor och genrer. Ett musikskapande som har gamla rötter, i barock och klassisk musiktradition och nu i modern konstmusik. Inom jazzen arbetar flera av de främsta musikskaparna med denna utgångspunkt. Spännande nordiska artister inom modern visa och pop rör sig i dessa gränsland. Ambitionen är också att kunna erbjuda internationella musiker – folkmusikvärlden är stor och brokig! Vi startar i coronans tid med ett smakprov och saknar en del, inte minst dansen och flera stämmor, men här är vi!

Välkommen till Stämmoveckan 2021!

Besök Stämmoveckans hemsida

Vad känner du till om romers historia och musik i Dalarna?

Region Dalarna genomför under 2021 en kunskapssammanställning om den historiska närvaron av romer i Dalarna. Romer är belagda i Dalarna sedan åtminstone tidigt 1600-tal, men kunskapen om minoritetens historia i länet är låg.

I den nationella minoriteten romer ingår flera olika grupper med delvis olika historier. Projektet vill sammanfatta kunskapsläget från äldsta tider till omkring 1950, vilket gör två grupper aktuella. Dels de resande som är ättlingar till den första invandringen av romer till Sverige under perioden 1500-1700. Resandesläkter har sedan denna tid levt och rest i Dalarna, där de ofta nedsättande betecknats som ”skojare” eller ”tattare”. Dels kalderash-romer, vilka började resa i Sverige på 1870-talet, några årtionden efter att slaveriet upphörde i Rumänien. Projektet redovisas i en slutrapport under hösten 2021.

Karl Herman Erlandsson Äldre.jpg


Nu behövs din hjälp! Projektet söker nu spår av romers historia i landskapet, inte minst exempel på musik och spelmän med koppling tillgruppen. Flera musiker av resandesläkt är kända, exempelvis Karl Herman Erlandsson från By socken, dragspelaren Rask-Gustaf, Carl Jularbos föräldrar och syskon. Uppgifter om dem men även andra spelmän och musik mottages tacksamt på: kultur@regiondalarna.se


Som en bakgrund och en inspirationskälla kan rapporten De resandes kulturarv läsas. Ur den är fotografiet av spelmannen, valackaren och kopparslagaren Karl Herman Erlandsson hämtad, liksom K. P. Lefflers nedteckning av en polska efter ”Qvicken”, skomakare ”av tattarsläkt” från By socken. De resandes kulturarv kan laddas ned gratis på:

https://www.regiondalarna.se/om-regionen/nationella-minoriteter/romers-historia-i-dalarna/

Qvicken.jpg

Äntligen UngtFolk!

Äntligen UngtFolk!

Välkommen till en musikalisk heldag i juli med Hoven Droven för unga som gillar eller är nyfikna på folkmusik!

Vi håller tummar och tår och hoppas och tror att det går att genomföra Leksands Muskverkstad på Hembygdsgårdarna i Leksand i sommar. Kursen är gratis, riktar sig till åldrarna 6-16(17) år och pågår kl 10:00-17:00 lördag 3 juli med registrering och instrumentstämning kl 9:30.

Alla instrument är välkomna!

Read More

Påminnelse om faktura samt ansökan till spelmansresan

Vi vill påminna alla våra medlemmar att betala medlemsavgift och instrumentförsäkring för år 2021. Fakturan har i år skickats  ut till din mailadress. Är du en av dem som ännu inte betalat, kanske har fakturan hamnat i mailens skräppost, så kommer den snart även med brevposten. 

Vi vill också påminna om att stipendiet "Spelmansresan" fortfarande går att söka! Är du ung och vill förkovra dig i en spelmanstradition, eller känner du någon som borde söka? Tveka inte! Senast 30 april vill vi ha din ansökan.

Slutligen vill vi önska er alla en Glad Påsk! Ta hand om varandra och njut av vårens antågande.

Årsmötet 2021 framflyttat

På grund av pandemin har Dalarnas Spelmansförbunds styrelse beslutat att flytta årsmötet 2021 till hösten. Vi planerar att genomföra årsmötet i samband med Höststämman på Klockargården. Styrelsen återkommer med ny kallelse och mer information i god tid innan årsmötet.

Årsberättelse och andra handlingar kommer att läggas upp på Dsf:s hemsida under våren.

Ta hand om er

Styrelsen för Dalarnas Spelmansförbund

Ny logga för UngtFolk

UngtFolk_illustration.png

I väntan på att vi ska kunna träffas och spela med varandra igen har vi fått sällskap av två nya filurer! Dessa musikanter bildar tillsammans UngtFolk’s nya logotyp och överallt de dyker upp finns något som rör unga spelmän i Dalarna. Håll ögonen öppna - det kanske dyker upp fler!

Vi har bestämt oss för att avvakta med kurser för unga till sommaren då vi hoppas kunna träffas på Leksands Musikverkstad och få spela med folkrockarna i Hoven Droven. Årets verkstad är planerad till den 3 juli på Hembygdsgårdarna i Leksand.

Vill du hålla dig uppdaterad om UngtFolk’s verksamhet finns nu möjligheten att registrera dig för UngtFolk’s nyhetsbrev på Folkmusikens hus hemsida.

Nu är det dags att söka till stipendiet Spelmansresan!

Spelmansförbundet förvaltar ett antal olika stipendier.  Ett av dem är Spelmansresan. Har du frågor går det bra att vända sig till Dalarnas spelmansförbunds sekreterare Anna-Karin Jobs Arnberg, ak.jobs.arnberg@gmail.com 

 

”Spelmansresan” En stipendiefond instiftad av landshövdingen Maria Norrfalk 

Syfte och användning: 

Fondens ändamål är att bidra till att trygga spelmanstraditionen i Dalarna. Detta skall ske genom att med penningbidrag uppmuntra och vidareutveckla unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas spelmanstradition. Fonden skall stimulera och inspirera stipendiaten att under ett år arrangera möten med länets främsta traditionsbärare och spelmän.  

Vem kan söka? 

Unga spelmän och organisationer kan söka. Stipendiet ska gå till unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas spelmanstradition. Båda könen ska vara representerade vid varje söktillfälle. 

Ansökan: 

Sista ansökningsdag är 30 april. I ansökan ska stipendiaten beskriva planerade aktiviteter samt redogöra för hur de stämmer med stipendiefondens syfte och användningsområde. I ansökan ska det framgå hur stipendiesumman kommer att disponeras. 

Ansökan skickas till senast 30 april till: 

Dalarnas Spelmansförbund 
”Spelmansresan” 
c/o Folkmusikens hus 
Dalagatan 7 
795 31 Rättvik 

Höststämman 2020 inställd

September månad närmar sig och det har blivit dags att fatta ett beslut angående höststämman, som i år skulle varit förlagd till Tällberg. Vi har in i det sista hållit tummarna och planerat för en spelmansstämma, men då Folkhälsomyndigheterna fortsatt håller sina restriktioner kring COVID-19 så måste vi tyvärr ställa in höststämman 2020. 

De som reserverat boende på hotell Klockargården har ännu möjlighet att avboka det. Kontakta i så fall hotellet omgående.

Vi ser fram emot år 2021 och hoppas att vi återigen får spela tillsammans!

Bingsjö 360 & Det Stora Allspelet 2020

Bingsjöstämman inträffar alltid första onsdagen i juli. I år i form av evenemanget Bingsjö 360°: Det blir livesändning från Folkmusikens Hus kl 15-16 och därefter släpps 360°-filmen som spelades in 2019. Denna film kommer också innehålla minnen från tidigare år, men med det behöver vi er hjälp!. Gå gärna in på Facebooksidan Bingsjö 360° och dela med dig av dina Bingsjöminnen. https://www.facebook.com/events/2647425535578966/  

Dela gärna med dig av en berättelse som videoklipp, eller kanske har du redan något redan filmat från en tidigare stämma. Kanske en bild? Eller spela en låt? Kanske vill du hälsa till någon speciell som du brukar träffa i Bingsjö? Ord och bild är ditt.

Som vi brukar säga, tillsammans gör vi Bingsjöstämman till vad den är. Nu har du chansen att bidra till årets webb-event.

Gör ett inlägg på event-sidan och låt andra ta del av ditt minne. En del av det som läggs upp kan komma med i webbsändningen den 1:a juli.”

Ett evenemang som pågår just nu är Det stora Allspelet 2020. “Kan vi inte komma till allspelet så får allspelet komma till oss!”

Spela in eller dansa ditt bidrag till Äppelbo gånglåt samt Böl-Olles schottis senast midsommarafton (19/6). Mer information om hur du går till väga finner du på Facebooksidan Det stora allspelet 2020 https://www.facebook.com/events/872258909846468/ eller klicka in på http://www.detstoraallspelet2020.se/

Inställda stämmor sommaren 2020

Sommaren är här och p.g.a. COVID-19 och nu gällande restriktioner blir det en annorlunda sommar för oss spelmän.

Följande stämmor genomförs inte i år:

Bingsjö, Boda, Folkmusikfesten i Stjärnsund, Hornblåsarstämman, Leksands spelmansstämma, Ore, SpelDansStämman i Sunnansjö, Tobaksspinnarstämman, Västerdalsstämman, Våmhus samt Östbjörka.

Vi i Dalarnas Spelmansförbund önskar er en trevlig sommar och hoppas vi ses snart igen!

Årets Bingsjöstämma ställs in

bing_bild.jpg

Från Bingsjöstämmans hemsida:

Bingsjöstämman, som var tänkt att genomföras för femtioandra året i rad den 1 juli, ställs in i år. Orsaken är förstås den rådande Coronapandemin. Ett tungt, men enligt en enig styrelse för stämman, nödvändigt beslut.

Vi siktar istället på ett återkommande sommaren 2021, säger Jonas Päckos, ordförande för stämman. Han redogör också för skälen till beslutet:

  • om vi väntar med beslutet blir det praktiskt svårt, eller omöjligt, att hinna genomföra alla förberedelser, vi ville därför ta beslutet nu och kan inte invänta eventuella lättnader i restriktioner

  • i nuläget är inte en spelmansstämma möjlig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och att läget skulle ändras till sommaren är högst osäkert

  • Bingsjöstämman utspelar sig mitt i byn med en hög andel äldre bybor i riskgrupperna. Även om begränsningen av folksamlingar till max 50 personer hävs, vore det oansvarigt med ett arrangemang i Bingsjö när det finns allmän smittspridning i samhället.

Det gör ont att ta detta beslut, för mig och många andra folkmusikentusiaster är Bingsjöstämman väldigt speciell, den kommer att lämna ett stort tomrum efter sig i sommar. Men vi får se framåt och jobba för en dubbelt så bra stämma nästa år istället, säger Ola Bäckström, programansvarig för stämman.

Bingsjöstämman, Sveriges största spelmanstämma är djupt förankrad i spelmanstraditionen. Själva platsen, den lilla finnskogsbyn Bingsjö, är lite av folkmusikens Mecka. Härifrån kommer några av svensk folkmusiks främsta stilbildare, Peckos Per, Hjort Anders och Päkkos Gustaf. Bingsjölåtarna och den speciella spelstil som utvecklats här, har inspirerat generationer av spelmän och folkmusiker över hela Sverige (för att inte säga hela världen.)

En gång om året förvandlas den lilla byn med ca 80 fast bosatta till ett sjudande myller av tusentals spelmän som firar spelmansårets höjdpunkt.

Bingsjöstämman, arrangeras av Bingsjö by, Dalarnas Spelmansförbund och Folkmusikens Hus.