Höststämma - Låtar på gränsen!

Succén fortsätter! Vi anordnar för tredje året i rad Höststämman på Sälens Högfjällshotell i slutet av september. Helgen startar med en kvällsandakt i fjällkyrkan med Pers Hans Olsson kl 21. Som traditionen bjuder är det en gemensam fjälltur under sakkunnig ledning, på lördagsförmiddagen. Eftermiddagen fortsätter med låtkurs med Zara Helje, danskurs med Brita Ström, föreläsning om Zornmärkets historia med Karin Eriksson. På kvällarna serveras högklassig mat, dans till spel i Vinterträdgården och buskspel i alla vrår.

Hela programmet hittar du här

Kontakta Högfjällshotellet på info@hogis.se eller 0280-87100 för bokning av boende.
Prisexempel: Medlemspris i 6-bäddslägenhet från 495kr/person för två nätter, grillbuffé lördagskvällen ingår.
Medlemspris i hotellrum från 1295kr/person för två nätter, frukost och grillbuffé ingår.

Vi ses i Sälen!

Spel och dans vid Daslokan

Nu blir det dans på Daslokan igen! Malungs spelmanslag och Malungs folkdanslag återupplivar en gammal tradition att dansa på ett torkat jordgolv ute i skogen mellan Malung och Limedsforsen. Platsen som använts och återfanns för några år sedan ligger precis i anslutning till en gammal avrättningsplats där det finns fyra dokumenterade avrättningar de senaste århundradena.

Daslokan vinj[1].jpg

Lördagen den 2 juni håller spel- och folkdanslagen från Malung i ett program där man börjar vid avrättningsplatsen och inviger en en nyrenoverad minnessten och sedan fortsätter man bort till Daslokan där Lima spelmämn, Malungs spelmanslag, Malungur och Sjungarfolket ser till att det dansas och spelas vid Daslokan igen. Passa på att uppleva en gammal tradition med dans och musik ute i naturen! Programmet börjar kl 15:00. För vägbeskrivning och mer info: http://vasterdalaspelman.kallbacks.se

Amerikaresan-konsert i Leksands kyrka!

Amerikaresan-affisch.jpg

Sommaren 2018 är Dalarnas Spelmansförbund, tillsammans med  medlemmar från American Swedish Institute Spelmanslag, inbjudna av Battery Park City Authority i New York för att spela på midsommarfirandet i parken. 10 – 15 000 besökare brukar komma till parken och vi är ett 25-tal spelmän från olika socknar i Dalarna som kommer att lämna våra hemman för att delta i firandet och sätta extra mycket dalaprägel på evenemanget.

 Välkomna på detta genrep och konsert inför resan i Leksands Kyrka den 27 maj kl 16.00!

Anmäl dig till Olle Moraeus kurs här!

Låtspelskurs med Olle Moraeus 14 april

En eftermiddagskurs på Stiftsgården i Rättvik vackert belägen vid Siljans strand. Lär dig låtar av en stolt traditionsbärare av Orsas gedigna låtskatt!

Kursen pågår kl 13:00-17:00 och avslutas med att "spela in middagen" och visa ungdomarna som går UngtFolk-lägret vad som hänt under eftermiddagen. Du bör vara van att hantera ditt instrument och att lära dig på gehör. Ta gärna med dig något att spela in Olle på!

Kursen kostar 350 kr för medlemmar i Dalarnas spelmansförbund och 600 kr för övriga. I kursavgiften ingår fika.

Kursen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt.

Här anmäler du dig till kursen: http://folkmusikenshus.se/anmalan-latkurs-med-olle-moraeus/

 

Bullermyrens spelmanslag startar i Borlänge

Totte, Idris, Dania och Bajo förbereder starten av Bullermyrens Spelmanslag. Foto: Jon Holmén

Totte, Idris, Dania och Bajo förbereder starten av Bullermyrens Spelmanslag. Foto: Jon Holmén

Bullermyrens spelmanslag är namnet på vårt färskaste spelmanslag som startar 20 mars kl 19:15-20:45 i Stora salen på Musikskolan i Borlänge. Namnet pekar på släktskapet till bandet Bullermyren som under flera år visat vilken ljuv musik som kan uppstå när spelmän från olika traditioner möts och delar musik med varandra. Fröet till bandet Bullermyren och det nu kommande Bullermyrens spelmanslag såddes i mötet mellan Björn Lindström och Idris Jafo. Björn hörde Idris spela på en konsert i Gävle, telefonnummer utbyttes och nu åtnjuter vi frukterna av intresset för den andres musik i form av bandet som hörts från många av Dalarnas folkmusikscener. Här kan du se ett smakprov från Bullermyrens framträdande på Folkmusiknatta i höstas. Och ett till från 2016.

Anmäl dig till Bullermyrens spelmanslag
I mars startar spelmanslaget som liksom bandet Bullermyren tar avstamp i de rika folkmusiktraditioner som finns i Sverige och Syrien. Ledare för spelmanslaget är Idris Jafo, Saz- och Oudlärare från Aleppo och grundare av bandet Bullermyren, tillsammans med Bajo Kohring, nyutbildad fiollärare vid Ingesunds Musikhögskola med inriktning på folkmusik. Spelmanslaget kommer träffas att tisdagar från och med den 20 mars och siktar till att börja med på ett framträdande på Stora scenen på Bingsjöstämman under invigningsprogrammet 4 juni. Du kan redan nu anmäla dig att vara med. Här anmäler du dig!

Workshop för alla Dalarnas spelmanslag
Samtliga spelmanslag i Dalarna kan boka ett gästbesök från Idris och Bajo från och med februari. Vid besöket berättar de om Bullermyrens spelmanslag och lär ut en låt ur spelmanslagets repertoar. Besöket är kostnadsfritt. Vill ert spelmanslag ha ett besök av Idris och Bajo? Maila Jon Holmén på Folkmusikens hus. jon.holmen(at)folkmusikenshus.se

Nyhet! Gränsland Sälen, 10-13 maj

En sprillans ny superhelg för folkfantaster tar plats i vår kalender från och med i år. Under Kristi himmelsfärdshelgen förvandlas Högfjällshotellet i Sälen till ett eldorado för dig som är intresserad av folklig kultur. Drygt 20 kurser i dans, sång, spel och hantverk blandas med god mat och samvaro.

Anmälan är nu öppen och du kan boka din plats här: www.tontradition.se

gransland2018.jpg

Sjunde podden seglar in

Nu finns fortsättningen på vallmusiktemat från förra avsnittet att lyssna till.

Spelmanspodden presenterar det andra programmet om vallmusik, nu handlar det om vilka vägar som denna gamla bruksmusik tar sig fram på i dagens samhälle. I programmet möter du sångerskorna och spelmännen Sara Parkman och Samantha Olanders som turnerat runt och gjort succé med föreställningen ”Fäboland”, nyligen släppte de skivan ”Matriarkerna”.

En grupp forskare planerar ett stort tvärvetenskapligt projekt om fäbodlandskapet och vallmusiken, hör antikvarierna Jennie Tiderman-Österberg och Anna-Karin Jobs Arnberg berätta mera. Susanne Rosenberg är mångsidigt verksam som forskare, sångerska och pedagog på Musikhögskolan i Stockholm, hon berättar om hur man hittar sin starka röst – och hur är det, fungerar lockrop i en storstad? Tonsättaren Karin Rehnqvist har sen länge använt klanger från lockrop och vallmusik – men hur får man in denna musikaliska urkraft på ett notpapper?

Här hittar du Spelmanspodden nr 7

Tryckfelsnisse i medlemsutskicket

Det har varit många nissar i farten över jul och vi på spelmansförbundet hade också besök av en i samband med vårt medlemsutskick.

Försäkringsperioden som fanns angiven på avin i utskicket var felaktig. Försäkringsperioden skulle skrivits som 2018-02-01 - 2019-01-31, men vi missade att uppdatera datumen. Du kan ändå använda avin som du fått i utskicket och efter genomförd betalning är dina instrument försäkrade för rätt period.

julbild_small.jpg

Allspelslåtar till Lerdalsstämman

[Uppdaterad 180129/RED]

Här kan du lyssna på allspelslåtarna till Lerdalsstämman 16-17 mars:

 

[Publicerad 171221/RED]

Nu kan du passa på att fila på allspelslåtarna inför Lerdalsstämman mellan julklappsrim och nyårslöften. Vill du ha dem på noter? Här hittar du låtarna! (Klicka på länken)

Till detta läggs traditionsenligt Anders Säbbs komposition Lerdalslåten till allspelsrepertoaren.

Lerdalslåten.jpeg

Midsommar i New York 2018!

usaswe.jpg

Trött på att fira midsommar i Dalarna?

Då finns ett sällsynt tillfälle att spela upp stången i Battery Park! DSF har nu fått en formell inbjudan från arrangörerna i New York att stå för musiken vid det årliga svenska midsommarfirandet på södra Manhattan.

Kul!

Men innan vi går vidare (undersöker biljettkostnader, boendemöjligheter, söker sponsorer, spanar efter ytterligare spelningar, etc.) pejlar vi ett någorlunda bindande intresse. Ett tiotal medlemmar svarade positivt på vår tidigare förfrågan och vi hoppas på fler.

Däremot har vi inget svar på den givna frågan - hur mycket kostar det? Spelmansförbundet subventionerar inte resan. Sponsorstöd är så här långt ett frågetecken. Således bygger det hela på egna insatser för flyg och boende, inte helt enkla att beräkna i nuläget.

Vill du följa med och spela så det hörs ända ut till Frihetsgudinnan? Hör då av dig innan januari månads utgång!

Maila din anmälan till Pontus (pontus.selderman(at)storaenso.com) eller Lars (larsrmoberg(at)gmail.com)

Psst... Spelmanspodden nr 6 ligger ute!

Spelmanspodden_red-677x779.png

Spelmanspodden ger sig ut i skogen, det handlar om vallmusik, en bruksmusik som bl a använts vid djurskötsel i fäbodarna och som idag flyttat in på konsertscenen. Många har fascinerats av den starka och kraftfulla klangen i lockropen, det har forskats kring sångtekniken och i arkiven finns spännande inspelningar. Möt några av de som idag sysslar med vallmusik, som utövare, utbildare, dokumentatörer eller forskare – de har mycket att berätta!

Här hittar du Spelmanspodden nr 6

Premiär för Dalavokal i Falun 13-14 okt

DalaVokal_header.jpg

Dalavokal, vissektionens helg för folksång i Falun, startar 13 oktober kl 18:00 Falu fest och mötens lokaler på Hyttgatan 28 i Falun och fortsätter på Kulturhuset Tio14 under lördagen. Temat för helgen, sången som förmedlar berättelser, löper som en röd tråd genom workshop, seminarium och konsert.

Årets huvudartister är Malin Foxdal och Magnus Zetterlund har spelat tillsammans sedan 2009 och har genom åren jobbat mycket och framgångsrikt med mötet mellan folkmusiken och berättandet. Under dagen berättar de personligt om sina erfarenheter och bjuder på musik från sin stora och brokiga repertoar på två röster, gitarr och oktavmandolin. Malin Foxdal Trio, där förutom Magnus även Anders Nygårds ingår, har tidigare gjort föreställningen Brorslotten och är just nu aktuell med musikteatern På andra sidan Swede Hollow, som har urpremiär på Dalateatern 8 november.

Program fredag Ta med en sång och sköna skor - fri entré!
18:00 Visstuga
20:00 Balladdans

Program lördag
10:00 Berätta Förmedla Gestalta - workshop/masterclass med Malin Foxdal och Magnus Zetterlund
14:00 Kontext och berättelse i sångtexter - seminarium med Lissman Gunnar Turesson
17:00 Konsert med Malin Foxdal och Magnus Zetterlund
19:00 Öppen scen & Trall till dans

Entré för hela dagen, inklusive konsert: 180 kr (studerande 100 kr) Köp biljett här!

Anmäl dig till workshop/masterclass här!

Vill du sjunga på Öppen scen eller tralla till dans? Anmäl dig till Gunnar på telefon 070-359 98 68.

Välkomna önskar Dalarnas spelmansförbunds vissektion tillsammans med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

Magnus Zetterlund och Malin Foxdal

Magnus Zetterlund och Malin Foxdal

Turen har nu kommit till ordföranden i Dalarnas Spelmansförbund, Pontus Selderman

PS.jpg

Hej Pontus! Hur känns det nu när det är mindre än två veckor till vi alla ses på Högfjällshotellet? 
Hej! Jag älskar hösten, och ett säkert hösttecken är vår höststämma på ”Högis”. Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda Dalarnas spelmän den här mötesplatsen – härlig fjällmiljö, legendariskt hotell, god mat och mycket musik!     

Det kommer mycket folk. Finns det sängar till alla? 
Japp, och det är ju en av fördelarna med Högis, det finns både säng-, dans- och spelplats för alla! Efter förra årets succé hoppas vi på dubbelt så många besökare som förra året .   

Hur ser du på din roll som ordförande i Sveriges största spelmansförbund? 
Att leda Dalarnas spelmän är som alla förstår ett omöjligt uppdrag. Men om jag kan vara med bidra lite grand genom att underlätta för spelmanslag och spelmän i Dalarna, och på det sättet betala tillbaka lite av det som den här fantastiska musiken gett mig är det en ära och en förmån!  

Avslutningsvis, kommer du att följa med Maria Nilsson och de andra som tänkt ta en fjälltur, oavsett väder? 
Självklart, på lördag morgon är nog de flesta i behov av lite frisk luft!

Vi ses Pontus!

 

Västerdalslaget laddar för Sälen

På vår rundresa inför ”Låtar på gränsen” i Sälen har nu turen kommit till Anna-Karin Jobs Arnberg från Dala-Floda.

FullSizeRender (2).jpg

Hej Anna-Karin! Stämman i Sälen närmar sig och det ryktas om nyheter i förbundets spelmanslagsbukett.
Ja, alldeles nyligen bildade vi Västerdalslaget. Bakgrunden är att vi känt oss för få i lagen från Västerdalarna som åkt på stämmorna och därmed inte riktigt fått ihop folk till bra dansspel. Undantaget är kanske Malung men vi andra har känt att vår musik inte riktigt kommit fram på grund av detta. Under sommaren skickade vi ut frågan till lagen om de tyckte att det var en bra idé att göra något tillsammans. Responsen var positiv och i samband med Västerdalsstämman formaliserade vi det hela.Det här känns kul och efterlängtat för när vi träffas känns det som att träffa sin familj. Vi har en härlig och unik sammanhållning i Västerdalarna som är viktig att ta till vara. Sen har vi ju väldigt mycket gemensamma låtar också. Alla lag har inför starten fått bidra med två låtar som kan anses vara typiska i deras tradition. Det är inte bara lag som bjudits in utan också enskilda som gillar vår musik och idag är vi cirka 60 medlemmar i den här löst sammansatta gruppen.

Och nu kommer ni till Sälen?
Absolut! Det skulle inte förvåna om de flesta kommer och då blir vi uppemot 50 personer som deltar.

Blir det dansspel?
Vi spelar till dans i Vinterträdgården på fredagskvällen 22.00. Då blir det springlekar, kringellekar och polskor. Det blir minst en låt från varje socken. Från Transtrand till ända ner till Gagnef.

Hur känns det med en stämma i Sälen?
Wow! Kan det bli bättre? Fjäll, fiol och fantastiskt program! Jag blir faktiskt riktigt pirrig av att veta att jag snart ska få träffa alla fina människor, både de som är med i vårt förbund och andra som kommer från när och fjärran. Det här kan faktiskt bli hur stort som helst!

Vi ses i Sälen Anna-Karin!

Är "Låtar på gränsen" nåt för dansare?

Att det kommer vara hundratals spelmän i Sälen under Höststämman står redan klart. Hur ser det ut på dansarsidan? Vi mötte välkända dansaren Anna-Karin Knutz från Leksand för att se om stämman är något för danssugna att se fram emot.

DSC_0541.jpg

Hej Anna-Karin! Har det varit en bra sommar för dansen i Dalarna?
Ja, det har blivit en hel del dans för oss fantaster. Utbudet har som vanligt varit stort; bystugedanser under ”Musik vid Siljan”, danser/konserter i Boda loge, spelmansstämmor i Leksand, Bingsjö, Boda och Furudal. En fin avslutning på danssommaren blev det på polskeuppdansningen i Orsa. Där kunde man både se fin dans och själv dansa till varierad dansmusik. 

Höst och dansare. Är det en bra kombination?
Ja, man börjar komma in i rutinerna igen och börjar bli sugen på att dansa efter det korta uppehållet mellan sommarens begivenheter och starten på höstens schema. 

Hur ser det ut på dansfronten i Dalarna? Är ni många som håller på? Finns det bra möjligheter till dans?
Ja, det är ett stabilt och troget gäng som åker runt på de olika evenemangen i Dalarna. Det finns många tillfällen till dans. Det rullar på med traditionella och återkommande danser i Ovanmyra, Orsa, Leksboda, Västberg, Aspeboda och Falun för att nämna några. För dem som förutom dans gillar naturupplevelser kan ju stämman i Sälen vara en lite annorlunda upplevelse.

Tycker du att det fungerar bra mellan dansare och spelmän här på hemmaplan?
Ja, de spelmanslag/grupper som är inkörda på att spela till dans har ju en vilja och en vana att kommunicera med dansarna, vilket vi uppskattar mycket. I Leksboda bystuga utanför Leksand anordnas varannan vecka dans till olika spelmansgrupper. Detta har blivit mycket populärt bland en del spelmän, som faktiskt frågar efter möjlighet att få komma och spela till dans. Fantastiskt!

Vilken utveckling vill du se?
Initiativ som ovan som leder till samarbete, kommunikation och förståelse mellan dansare och spelmän. Skapa ännu bättre kommunikation om vad som är på gång mellanSpelmansförbundet och tex Folkdansringen och andra kanaler som polskedansare använder för att sprida information. För att locka flera till polskedansen bedriver man nybörjarutlärning  i Aspeboda. Där ordnar man också danskvällar till olika spelmanslag och spelmansgrupper och då skapas ju naturligt möjligheter att testa sina nyvunna kunskaper till spelmansmusik. Jättebra!

Du var med i Sälen på höststämman förra året. Hur var det?
Det var trevligt. Mycket fin musik, god mat och en del dans. De olika spelmansgrupperna spelade medryckande och dansant. Helt okej dansgolv erbjöds, så goda möjligheter till dans fanns.  

Vad förväntar du dig av årets stämma?
Trevlig stämning, god mat och blandning av svensk, norsk och Ethnomusik. Hoppas också att flera dansare kommer att hitta till stämman. Helgen kan bli en intressant kombination av vandring på fjället, musik och dans.

Vi ses i Sälen Anna-Karin!

 

På lördag är det folkmusikkalas i Leksand

Lördag den 2 september går Kulturkalaset av stapeln i Leksand och för den folkmusikintresserade är programmet pepprat med godbitar. Under dagen hittar man aktiviteter av alla de slag staplade både på höjd och bredd. Här följer ett urval av programpunkter med folkmusikprofil. Ta med ditt instrument och kom till Leksands centrum på lördag!

Kulturkalaset.jpg

Lurar & Pipor
Tre instrumentmakare, Jan Nordkvist, Stefan Ekedahl och Jean Pierre Yvert, tillverkar flera olika typer av blåsinstrument. Nu har du chansen att höra hur deras lurar & pipor låter. Under dagen finns dom på Brömsgårdarna och visar sina instrument. 
Plats: Udden 13:00-13:30

Musikkonservatoriet
Konsert med folkmusikelever från musikutbildningen i Falun. 
Plats: Udden 14:30-14:50 

Hazelius Hedin
Hazelius Hedin är en komplett och färgstark duo som med bländande briljans, fyller de svenska visorna med musik som fängslar och berör. Repertoaren omfattar allt från medeltida ballader och sjömanssånger till instrumentala danslåtar. 
Plats: Udden 15:00-15:40

Ale Möller Trio 
Sveriges bästa och mesta multimusikant Ale möller, möter Mats Öber, pianisten och keyboardspelaren som spelar vad som faller honom in. Trion fullbordas med Olle Linder, ännu en multiinstrumentalist från den svenska folkmusikens elitserie. 
Plats: Udden 16:30-17:20 

Leksands Spelmanslag
Konsert med ett av Leksands musikaliska fundament under snart 70 år. Spelmanslaget bildades 1948 och har sedan dess varit en stark kraft för att förvalta en ålderdomlig låtskatt och samtidigt sett till att den fortsätter glöda, utvecklas och leva vidare in i framtiden Plats: Majstångsplatsen 17:30-18:00

Bjäran
De fyra bandmedlemmarna har en gemensam traditionsgrund för den svenska folkmusiken och redan från start hittade dom ett givet sound. Intresset för Bjäran har växt hos så väl vana som ovana folkmusiklyssnare. 
Plats: Udden 18:15-18:50 

Skenet
Den svenska folkrocken är på frammarsch och Skenet leder vägen och tar folkmusiken till nya höjder! 
Plats: Udden 19:00-19:45 

Folkmusik på Bröms
Kom och ta en kaffe, en låt, en titt på sällsynta instrument eller speed-dejta. Här hittar du Folkmusikens Hus, kaffeservering, buskspel, instrumentbyggare, MTA och Musikkonservatoriet. Ett vattenhål för spelsugna och er som gillar folkmusik! Ta med ditt instrument
Plats: Brömsgårdarna 12:00-20:00

Lär dig en låt
Öppen låtkurs med Jon Holmén från Folkmusikens Hus Ta med ditt instrument och öron på skaft så får du lära dig en låt. Musiken är instrumental och utlärning sker på gehör. Lyssna och härma... (Anmäl ditt intresse på plats till Folkmusikens Hus butik) 
Plats: Brömsgårdarna 13:30-14:15 & 16:00-16:45 

Speed-date med MTA
Artister, musiker & låtskrivare! Välkommen på speed-dating med MTA som är ett av de ledande bokningsbolagen i Sverige inom folkmusik, visa, världsmusik och jazz. Dom bokar i dagsläget konserter över hela världen. MTA finns på plats - redo att ta emot dig, dina demos, videoklipp, biografier m.m. och ge dig direkt feedback. Passa på att ställa dina frågor... 
Plats: Brömsgårdarna 12:00-20:00

Nyfiken på Musikkonservatoriet? 
Ta chansen att träffa representanter från skolan! Musikkonservatoriet i Falun är Sveriges ledande musikgymnasium/eftergymnasiala musikerutbildning. 
Plats: Brömsgårdarna 12:00-20:00

Hela programmet hittar du via denna länk: Kulturkalaset program